FOTO ⟩ Simtiem cilvēku piketā pie Saeimas pauž atbalstu Civilās savienības likumprojektam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pikets "Iestājies par visu Latvijas ģimeņu aizsardzību"
Pikets "Iestājies par visu Latvijas ģimeņu aizsardzību" Foto: Juris Lisovs/TVNET

Saeima ceturtdien, 26. maijā, galīgajā lasījumā lems par Civilās savienības likumprojektu, liecina parlamenta darbakārtība. Vairāki simti protestētāju pie parlamenta rīko piketu "Par visu Latvijas ģimeņu aizsardzību", kurā aktīvi pauž atbalstu Civilās savienības likumprojekta pieņemšanai un iestājas pret mēģinājumiem novērst tā pieņemšanu.

Likumprojekts paredz ieviest jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai, tostarp pavērtu iespējas reģistrēt viendzimuma pāru attiecības.

Kustības "Dzīvesbiedri" organizētā mītiņa dalībnieki ieradušies ar lielu varavīksnes karogu un plakātiem, uz kuriem rakstīti tādi saukļi kā "Visām ģimenēm pienākas drošība", "Man nav izvēles, jums ir", "Vienlīdzība ir pamats demokrātijai, vai tad ne?" un citi.

Klātesošie vienojās arī dažādos kopīgos uzsaukumos, piemēram, "Sakiet civilajām savienībām - jā!".

Foto: Pikets "Iestājies par visu Latvijas ģimeņu aizsardzību"

Piketa "Par visu Latvijas ģimeņu aizsardzību" organizatori aicina pasākumā pulcēties ar plakātiem un cer uz lielu sabiedrības atsaucību un ka pasākums būs plaši apmeklēts. Piketā savu dalību apstiprinājuši arī mūziķis Ralfs Eilands, žurnāliste un redaktore Rita Ruduša un citi sabiedrībā zināmi cilvēki.

"Dzīvesbiedru" ieskatā atsevišķu politisko spēku centieni paildzināt likuma pieņemšanu galīgajā lasījumā var izraisīt konstitucionālo krīzi.

"Šis ir ārkārtīgi nozīmīgs un vēsturisks pirmais solis visu Latvijas ģimeņu tiesiskajai aizsardzībai. Ja likumprojekts netiks atbalstīts vai tiks novilcināta tā izskatīšana, tas būs trieciens neskaitāmām Latvijas ģimenēm, kuras šobrīd nav juridiski pasargātas, turklāt izraisīs konstitucionālo krīzi, jo likumdevējs nepilda uzdoto Satversmes tiesas spriedumu," pauž "Dzīvesbiedru" vadītājs Kaspars Zālītis.

Zālītis uzsver, ka visi Latvijas iedzīvotāji, kuriem rūp savi līdzcilvēki, aicināti doties piketā pie Saeimas un "iestāties par visām ģimenēm, nešķirojot "pareizajās" un "nepareizajās"".

Neskaidrību par to, vai likumprojekts tiks pieņemts, radījis "Saskaņas" Saeimas frakcijas deputātu lēmums nekādā veidā ar saviem balsojumiem nepiedalīties tā skatīšanā. Ņemot vērā, ka likumprojekta izskatīšanai ir nepieciešams kvorums jeb vismaz 50 deputātu piedalīšanās balsojumā, šāda "Saskaņas" lēmuma rezultātā likumprojekta pieņemšanai varētu trūkt balsu, jo tam nav visas koalīcijas atbalsta. Daudzi deputāti, kuri iebilst pret likumprojekta izskatīšanu, nepiedalās balsojumos par likumprojektu, lai "norautu kvorumu" un nepieļautu tā pieņemšanu, tomēr līdz šim minimālais kvorums vienmēr ticis panākts, balsojot arī daļai no "Saskaņas" deputātiem.

Daži citi opozīcijas deputāti ierosinājuši likumprojektu atdot atpakaļ darbam Juridiskajā komisijā.

"Saskaņa" šādi reaģējusi pēc trīs opozīcijas deputātu vēršanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par Saeimas deputāta Aivara Geidāna (K) iespējamo ietekmēšanu Civilās savienības likumprojekta balsojumā. Partijā skaidro, ka tā nevēlas pieļaut Saeimas nonākšanu "apkaunojoša koruptīva skandāla ēnā".

Geidāns noliedz, ka būtu ietekmēts un savu gala balsojumu skaidro ar nepieciešamību politikā kolektīvi vienoties kādu jautājumu atbalstīšanu, lai parlamentārā demokrātija darbotos efektīvi.

Likumprojektu Tieslietu ministrija sagatavojusi, reaģējot uz Satversmes tiesas 2020.gada spriedumu bērna dzimšanas atvaļinājumu lietā, ar kuru tiesa atzina, ka Satversme uzliek likumdevējam pienākumu nodrošināt viendzimuma ģimeņu juridisko aizsardzību, tostarp arī pienākumu nodrošināt iespēju juridiski nostiprināt savas attiecības un tikt valsts atzītām par ģimeni.

Civilās savienības likumprojektā norādīts, ka tā mērķis būs nodrošināt personu, kuras noslēdz civilo savienību, personisko un mantisko tiesību aizsardzību. Likumā paredzēts noteikt kārtību, kādā noslēdz un izbeidz civilo savienību un tās pušu personiskās un mantiskās attiecības.

Civilo savienību paredzēts definēt kā divu fizisku pilngadīgu personu notariāli noslēgtu vienošanos, kas nodibina vai izbeidz personu savstarpējās nemantiskās un mantiskās tiesības un pienākumus.

To būs aizliegts noslēgt personām, kuras būs laulātas, noslēgušas spēkā esošu civilo savienību ar citu personu vai kuras ir radinieki taisnā līnijā, brāļiem un māsām, pusbrāļiem un pusmāsām vai adoptētājiem ar adoptētajiem.

Civilā savienība būs šķērslis stāties laulībā ar personu, ar kuru nav noslēgta savstarpēja civilā savienība. Tā izbeigsies ar vienas civilās savienības puses nāvi, ja tiesa vienu civilās savienības pusi izsludinās par mirušu, ar civilās savienības pušu savstarpējas laulības noslēgšanu, ar civilās savienības izbeigšanu pie notāra vai ar tiesas spriedumu par civilās savienības izbeigšanu.

Plānots noteikt, ka civilās savienības noslēgušajiem ir savstarpējs pienākums gādāt un atbalstīt vienam otru, rūpēties par kopīgo mājsaimniecību atbilstoši katras puses ienākumiem. Tāpat iecerēta atbildība par saistībām, ko civilās savienības puses kopīgi noslēgušas kopīgās mājsaimniecības vajadzībām, tās atbild ar kopīgo mantu un katra ar savu atsevišķo mantu, ja kopīgās mantas nepietiek.

Likumprojektā paredzēta kārtība, kā civilās savienība tiek izbeigta pie notāra vai tiesā.

Kā iepriekš pastāstīja Saeimas deputāts Ilmārs Dūrītis (AP), likumprojekts ir diezgan būtisks solis uz priekšu, lai varētu izpildīt Satversmes tiesas nolēmumus un paustos secinājumus par kopdzīves atzīšanu no valsts puses. Šāds regulējums ļautu cilvēkiem, kuri nav "ar laulības saitēm sieti", izmantot civilās savienības, tajā skaitā, viendzimuma pāriem, kuriem nav atļauts noslēgt laulību, atzīmēja Dūrītis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu