Noskaidroti Eiropas nešpetnākie autovadītāji

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Nahlik/Shutterstock

Šī gada martā veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 79% eiropiešu ir negatīvs viedoklis par autovadītājiem Eiropā, kamēr 97% savas braukšanas spējas vērtē kā izcilas, vēsta raidsabiedrība CNN.

Francijas uzņēmums "Vinci Autoroutes", kas pārvalda Francijas automaģistrāles, 2022. gada martā pasūtīja aptauju, kurā piedalījās 12 400 eiropiešu no 11 valstīm.

Aptauju uzņēmums "Ipsos" vismaz 1000 cilvēkiem no katras valsts lūdza novērtēt savu un citu autovadītāju braukšanas paradumus - gan savā valstī, gan ārvalstīs.

42% aptaujāto poļu norāda, ka braukšanā "katrs ir par sevi", kamēr šādi apgalvoja tikai 7% spāņu.

Aptaujā arī tika aplūkoti nacionālie stereotipi. Tikai 16% autovadītāju no Itālijas norādīja, ka itāļi pie stūres ir pieklājīgi. Savukārt 14% aptaujāto Francijā atklāj, ka franču autovadītāji braucot ir saspringti un atrodas stresa stāvoklī.

68% no britiem pievērš uzmanību braukšanas stilam, norādot, ka aptuveni puse ir mierīgi un pieklājīgi.

Vācieši uzskata, ka tikai 30% citu valstu braucēji ir agresīvi un vēl mazāk no tiem - bezatbildīgi. Vismazāk citus nosodīja spāņi un briti - 70% no valstu braucējiem minēja ko negatīvu par citu valstu braucēju stilu.

Tas šķiet daudz, bet 91% no aptaujātajiem Grieķijā kritizēja citu valstu autovadītāju braukšanu. Aptuveni puse braucēju ziņoja par lamāšanos, skaņas signālu lietošanu, apdzīšanu nepareizajā ceļa pusē un runāšanu ar citiem braucējiem.

No aptaujātajiem tieši grieķi, visticamāk, brauks pārāk tuvu mašīnai, kas tos "kaitina, piemēram, braucot lēni". Ieteicams pievērst uzmanību atpakaļskata spogulim, pārvietojoties Grieķijā.

Savukārt autovadītāji, kas vismazāk brauc pārāk tuvu citām mašīnām, ir Slovākijā. Aptuveni trešdaļa no aptaujātajiem Grieķijā norāda, ka pārsniedz ātrumu, brauc pie sarkanā luksofora signāla, nesamazina ātrumu ceļa remontdarbu laiā un neievēro drošu braukšanas distanci starp automašīnām.

Grieķija arī ierindojās pirmajā vietā starp autovadītājiem, kuri braukšanas laikā lieto savus telefonus. 77% atzīst, ka zvana pie stūres, savukārt 83% izmanto telefonu citām vajadzībām.

Vismazāk telefonus pie stūres izmanto spāņi - to atklāja 62% aptaujāto.

Un tikai 20% grieķu citu valstu braucējus vērtēja pozitīvi. Visvairāk uzslavu citiem veltīja 50% aptaujāto britu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu