"Moderna" paziņo par pozitīviem rezultātiem divvērtīgās vakcīnas pret Covid-19 izmēģinājumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Moderna" vakcīna.
"Moderna" vakcīna. Foto: Shutterstock

ASV biotehnoloģiju uzņēmums "Moderna" paziņojis, ka izmēģinājumā gūti pozitīvi rezultāti bivalentajai jeb divvērtīgajai balstvakcīnai, kas būs iedarbīga gan pret omikrona variantu, gan pret oriģinālo vīrusa celmu.

Vakcīnas izmēģinājumā piedalījās 814 pieaugušie, kas visi kā pirmās trīs devas bija saņēmuši oriģinālo "Moderna" vakcīnu "Spikevax".

Aptuveni puse no izmēģinājuma dalībniekiem saņēma ceturto devu "Spikevax", un pārējie saņēma bivalento vakcīnu.

Tiem, kas saņēma bivalento vakcīnu, bija ievērojami augstāks omikrona varianta neitralizējošo antivielu līmenis.

Grupai, kas saņēma bivalento vakcīnu, šie līmeņi vidēji bija par 75% augstāki nekā otrajai grupai, kas saņēma "Spikevax" kā ceturto devu. Grupai, kas saņēma bivalento vakcīnu, tika konstatēta arī lielāka aizsardzība pret oriģinālo vīrusa celmu.

"Mēs esam sajūsmā," sacīja "Moderna" izpilddirektors Stefans Bansels, piebilstot, ka bivalentā vakcīna, domājams, būs "Moderna" vadošā kandidāte apstiprināšanai balstvakcinācijai šajā rudenī.

Viņš sarunā ar investoriem paziņoja, ka uzņēmums vēlas jau augusta sākumā būt gatavs piegādēm.

"Moderna" prezidents Stīvens Hogs atzina, ka bivalentās vakcīnas nodrošinātais antivielu līmenis būs zemāks pret omikrona apakšvariantiem, kas tagad cirkulē pasaulē, taču sacīja, ka tā joprojām ir pārāka salīdzinājumā ar "Spikevax" izmantošanu balstvakcinācijai.

Taču uzņēmumam vēl nav datu par vakcīnas noturīgumu, proti, to, cik tā būs efektīva trīs un sešus mēnešus pēc sapotēšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu