"Zelenskis negribēja to dzirdēt". ASV izlūkdienesti esot brīdinājuši Ukrainu par Krievijas iebrukumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens piektdien, 10. jūnijā, sacīja, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nav vēlējies dzirdēt ASV izlūkdatus, kas liecināja, ka Krievija gatavojas iebrukt Ukrainā, vēsta medijs "Insider".

Baidens šos komentārus izteica, runājot ar ziedotājiem Losandželosā, Kalifornijas štatā, par savu nepārtraukto atbalstu Ukrainai, ziņo aģentūra "The Associated Press".

"Nekas tāds nav noticis kopš Otrā pasaules kara," sacīja Baidens. Viņš piebilda, ka ASV rīcībā ir dati, kas liecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavojas iebrukt.

"Nebija nekādu šaubu," turpināja Baidens. "Un Zelenskis to negribēja dzirdēt."

Pirms 24. februārī sākt pilnvērtīgu iebrukumu, Krievija vairākas nedēļas novietoja savu karaspēku pie Ukrainas robežas, izraisot spekulācijas par to, vai tā gatavojas iebrukumam, ko Kremlis noliedza.

Janvāra beigās pēc tam, kad ASV amatpersonas paziņoja, ka, visticamāk, Putins drīzumā iebruks, kāda vārdā nenosaukta Ukrainas amatpersona CNN sacīja, ka Zelenskis esot teicis Baidenam neizplatīt nepatiesus ziņojumus par iebrukumu, jo tie radot paniku.

Pirmdien, 6. jūnijā, ASV Nacionālās izlūkošanas direktors Avrils Heinss sacīja, ka Baidens pat deklasificēja izlūkdatus par Krievijas iebrukumu, lai pārliecinātu skeptiskos sabiedrotos, ka tas patiešām notiks.

Kopš kara sākuma ASV ir sniegušas Ukrainai palīdzību desmitiem miljardu dolāru apmērā, tostarp tūkstošiem militāro iekārtu.

Ukraina veiksmīgi atvairīja iebrukumus dažās lielākajās pilsētās, tostarp galvaspilsētā Kijivā un Harkivā, bet kaujas turpinās Donbasa austrumu reģionā, kur Krievijas armija ir pārkoncentrējusi spēkus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu