Transpersonas turpmāk nedrīkstēs piedalīties elites līmeņa sieviešu peldēšanas sacensībās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lia Tomasa
Lia Tomasa Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Peldēšanas federācija (FINA) nākusi klajā ar paziņojumu, ka elites līmeņa starptautiskajās sieviešu peldēšanas sacensībās turpmāk nedrīkstēs piedalīties transpersonas, vēsta BBC.

Šā gada martā plašu rezonansi guva transpersonas Lias Tomasas (iepriekš - Vils Tomass) triumfs Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) pirmās divīzijas peldēšanas sacensībās.

Notikušais raisīja plašas diskusijas par to, vai Tomasas, kura līdz pat 19 gadu vecumam startēja NCAA vīriešu konkurencē, dalība sieviešu sacensībās ir godīga pret citām peldētājām.

Tomasa pēc uzvaras NCAA sacensībās izteica vēlmi startēt 2024. gada vasaras olimpiskajās spēlēs.

Tomēr FINA ir lēmusi, ka dāmu sacensībās nedrīkstēs piedalīties personas, kas ir izdzīvojušas "vīriešu pubertātes procesu" (sākot no 12 gadu vecuma). Tas nozīmē, ka Tomasa augstākā līmeņa peldēšanas sacensībās nedrīkstēs startēt dāmu konkurencē.

"Aptuveni 14 gadu vecumā atšķirība starp meitenēm un zēniem ir vērā ņemama. Tas ir fizioloģiskās pielāgošanās un Y hromosomas klātbūtnes dēļ. Dažas no šīm fizioloģiskajām priekšrocībām, kā piemēram auguma parametri, garākas ekstremitātes, plaušu un sirds izmērs saglabājas arī pēc testosterona samazināšanas procedūrām," norādīja ekspertu paneļa pārstāve Sandra Hantere.

Par labu pieņemtajai regulai lēma 71% no 152 FINA padomes locekļiem. Tiesa, šāds lēmums tika raksturots kā pirmais solis pretim transpersonu pilnīgai iekļaušanai peldēšanas sportā, jo nākamais solis FINA dienas kārtībā esot atvērtās klases izveidošana.

FINA prezidents Husains Al-Musalims norādīja, ka organizācija cīnās par atlētu tiesībām sacensties, tajā pašā laikā saglabājot godīgu sacensību principu.

"FINA allaž pieņems katru atlētu. Atvērtās kategorijas izveide nozīmēs, ka katram būs iespēja sacensties elites līmenī. Iepriekš nekas tamlīdzīgs nav pieredzēts, līdz ar to FINA būs jārāda piemēru. Gribu panākt, ka visi atlēti jūtas pieņemti," sacīja Al-Mualims.

Savukārt Eidrians Džuko, kurš arī piedalījās FINA pētījuma izveidē, norāda, ka šobrīd peldēšanas saimei vēl ir daudz darba, lai izvairītos no diskriminācijas.

"Šai atvērtajai kategorijai nevajadzētu pastiprināt diskrimināciju pret transpersonām. Es uzskatu, ka šis lēmums ir tikai pirmais solis pretim iekļaujošām sacensībām. Priekšā ir vēl daudz darba," norādīja Džuko.

Transpersonu dalība sieviešu sacensībās šobrīd ir viens no aktuālākajiem tematiem pasaules sportā kopumā, ne tikai peldēšanā. Līdz ar to, nevar izslēgt arī citu starptautisko sporta organizāciju sekošanu FINA piemēram.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu