"Viņa ļoti lūdzās un teica, ka darīs visu iespējamo, lai pārtrauktu grūtniecību." Polijā par palīdzību aborta veikšanā iesūdz tiesā aktīvisti

Sieviešu tiesību aktīvistu protests Polijā. Foto: AP/ Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Justīna Verdžinska ir pirmā aktīviste, kas iesūdzēta tiesā saistībā ar Polijas stingro abortu likuma pārkāpšanu. Tomēr tas viņu neapturēs arī nākotnē palīdzēt citām sievietēm, kurām nepieciešams aborts, vēsta "Vice World News".

Kāda sieviete aktīvistei atklāja, ka viņai ir nepieciešams aborts. Viņa jau agrāk bija mēģinājusi šķērsot Polijas robežu, lai īstenotu savu mērķi. Tomēr vardarbīgais vīrs viņu toreiz apturēja, draudēdams pret sievu vērsties policijā. Visā pasaulē Covid-19 vīrusa dēļ tika slēgtas valstu robežas, tādējādi ierobežojot ceļošanu un iesprostojot cilvēkus viņu mājās. Aktīviste nolēma bezpalīdzīgajai sievietei aizsūtīt abortu izraisošu tablešu paciņu, ko viņa bija glabājusi pie sevis personīgai lietošanai.

Pagāja gads. Kādu dienu pēkšņi pie aktīvistes mājas durvīm klauvēja policija. Likumsargu mērķis bija pārmeklēt sievietes māju — daži policisti atrada kaut ko vairāk, nekā sākotnēji bija gaidījuši.

"Viņš atvēra vienu atvilktni, un tur bija apakšveļa, un tad viņš to aizvēra... Man ir ļoti daudz vibratoru," smejoties stāsta sieviete. "Tas patiešām bija smieklīgi. Tagad es zinu, kur slēpt lietas."

Lai gan viņa atrodas nopietnā situācijā, 47 gadus vecā sieviete nav zaudējusi humora izjūtu. Jūlijā viņa kļūs par pirmo aktīvisti Eiropā, pret kuru sākts kriminālprocess saistībā ar Polijas stingrajiem abortu likumiem, kas atļauj pārtraukt grūtniecību tikai izvarošanas un incesta gadījumā vai arī tad, ja mātes dzīvība ir apdraudēta, taču nereti to ir grūti pierādīt.

Sieviete tiek apsūdzēta par "palīdzēšanu aborta veikšanā" un "zāļu glabāšanu bez atļaujas, lai tās vēlāk pārdotu tirgū" par to, ka viņa nosūtīja grūtniecei abortu izraisošas zāles. Ja viņa tiks atzīta par vainīgu, tad sievietei draud līdz pat trīs gadu cietumsods. Tiesas prāva norisinās laikā, kad sieviešu tiesības uz abortu saskaras ar jauniem izaicinājumiem: ASV Augstākā tiesa jebkurā brīdī var atcelt gandrīz pirms 50 gadiem pieņemtu tiesas spriedumu, kas sievietēm ASV deva tiesības uz aprūpi pēc aborta veikšanas. Vēl 26 ASV štati, visticamāk, aizliegs abortus. Pēdējo 25 gadu laikā vairāk nekā 50 valstis ir palielinājušas piekļuvi abortiem, savukārt tikai trīs – Polija, ASV un Nikaragva – to ir samazinājušas. Aktīvisti dedzīgi vēro lietas iznākumu, kā vēl vienu norādi uz pieaugošo uzbrukumu abortu veicējiem.

Pēdējos trīsdesmit gadus Polijas aktīvisti ir strādājuši ierobežojošo abortu likumu ietvaros, taču 2020. gadā situācija kļuva īpaši sarežģīta pēc tam, kad tiesa atcēla vienu no nozīmīgākajiem izņēmumiem, kas ļāva abortu veikt legāli. Tas izraisīja masveida protestus un mainīja aktīvistu darbu. Polijas abortu likumu neseno ierobežojumu rezultātā ir mirušas vismaz divas sievietes. Pagājušā gada novembrī kāda sieviete vārdā Izabella zaudēja dzīvību pēc tam, kad ārsti atteicās izņemt augli, kuram nebija pietiekami daudz  izdzīvošanai nepieciešamā amnija šķidruma. Ārstu bezdarbība grūtniecei izraisīja asins saindēšanos.

Dienu pirms nāves Izabella nosūtīja savai mātei īsziņu ar tekstu: "Abortu likuma dēļ man ir jāpaliek gultā un viņi [ārsti] neko nevar izdarīt."

Janvārī sieviete vārdā Agnese mira ar aizdomām par asins saindēšanos. Viņas ārsti atteicās izņemt augli pēc tam, kad tā sirdsdarbība bija apstājusies, tomēr dvīņa auglis joprojām bija dzīvs.

Briesmas, ar kurām saskaras Polijas sievietes gandrīz visos grūtniecības posmos, un katoļu pretabortu grupu spēcīgā darba taktika ir veicinājusi Verdžinskas un viņas līdzdibinātās organizācijas "Aborcyjny Dream Team" ("Abortu sapņu komanda") brīvprātīgo darbu. Brīvprātīgo darbs ir apjomīgs un ietekmē tūkstošu sieviešu dzīves, tomēr viņi strādā vienkāršā biroja telpā. Tajā redzama izkārtne ar uzrakstu "Paldies Dievam par abortu". Savukārt kādā citā uzraksts vēsta "Tiesības uz abortu ir cilvēktiesības".

Šajā biroju telpā kopš 2016. gada Justīna ir strādājusi par brīvprātīgo, lai veicinātu sabiedrības izpratni par abortiem, sniegtu emocionālu atbalstu un palīdzētu koordinēt piekļuvi abortiem, izmantojot citas labdarības organizācijas. Organizācijas palīdzības līnijā aptuveni 1000 cilvēkiem ik mēnesi tiek sniegta palīdzība. Vienas dienas laikā ar organizāciju sazinās aptuveni 20 cilvēki, lai uzzinātu informāciju par to, kā veikt abortus. Palīdzības meklētāji bieži vien ar organizāciju sazinās arī caur "Facebook" un "Instagram", kur brīvprātīgie arī aktīvi sniedz padomus. 

"Mēs galvenokārt koncentrējamies uz abortu destigmatizēšanu," skaidro Justīna. "Taču ADT ["Aborcyjny Dream Team"] sociālajos medijos ir ļoti populāra, tāpēc mēs saņemam daudz ziņu un jautājumu par to, kā veikt abortu un kas notiek, kad lieto tabletes."

Viņa turpina: "Dažreiz cilvēkiem ir vienkārši nepieciešama informācija par to, kā pasūtīt tabletes, un viņi pēc tam visu izdara paši. Dažreiz viņi vēlas saņemt atbalstu visa procesa garumā. Daži vēlas doties uz Čehiju vai Slovākiju, vai Vāciju, un viņiem ir ļoti nepieciešama mūsu palīdzība organizēšanas procesā, arī finansiālajā atbalstā."

Līdz 2020. gadam aborts bija likumīgs tikai trīs gadījumos: kad grūtniecība radusies no incesta vai izvarošanas; ja pastāv risks mātes dzīvībai; augļa anomālijas. Pēdējais iemesls tika nosaukts vairāk nekā 95 procentos gadījumu no Polijas likumīgi veiktajiem abortiem. 2020. gada oktobrī augļa anomālijas kā iemesls aborta veikšanai pēc Polijas tiesas lēmuma tika atcelts. Tas izraisīja masveida ielu protestus un ievērojamu zvanu pieaugumu uz abortu palīdzības tālruņiem.

Lai gan sievietēm Polijā, kuras veic abortus, netiek piespriesta kriminālatbildība, kā Salvadorā, kur sievietēm var tikt piespriests 30 gadu cietumsods, tomēr ikviens, kurš nodrošina abortu ārpus likumā noteiktajiem izņēmumiem, pārkāpj likumu. Organizācijai "Aborcyjny Dream Team" gadiem ilgi ir izdevies izvairīties no Polijas likumu pārkāpšanas, sadarbojoties ar starptautisku abortu aktīvistu tīklu, kā, piemēram, Nīderlandē bāzēto organizāciju "Women Help Women", kas ārpus valsts sūta abortu veicinošās zāles mifepristonu un misoprostolu tiem, kam tās ir nepieciešamas.

Kad Verdžinska nosūtīja tabletes sievietei, kuras vārds nav publiski zināms, viņa pirmo reizi šķērsoja pelēko juridisko teritoriju, kuru tagad izmanto varas iestādes. Sievietes vardarbīgais vīrs atrada Verdžinskas telefona numuru uz zāļu sūtījuma iepakojuma un ziņoja par to policijai. Grūtniece galu galā piedzīvoja spontāno abortu stresa dēļ, kuru radīja nepatīkamā situācija, stāsta Verdžinska.

Tiesas process pret aktīvisti sāksies 14. jūlijā. Tiesas sēdei bija paredzēts notikt aprīlī, taču tā aizkavējās, jo uz tiesu neieradās bērnu zaudējušās sievietes vīrs, kura vārds publiski arī netiek nosaukts.

"Viņa ļoti lūdzās un teica, ka darīs visu iespējamo, lai apturētu grūtniecību," atceras Justīna. "Tāpēc nolēmu sūtīt tabletes, jo man arī ir bijusi pieredze ar vardarbību ģimenē. Arī mans vīrs bija varmāka un ļoti kontrolējošs."

"Es precīzi zināju viņas emocijas, un arī, iespējams, to, kas notiek viņas prātā," sieviete piebilst. "Es zināju, ka viņa ir tik izmisusi, ka darīs pat bīstamas lietas, tāpēc man tiešām nebija citu izvēles variantu, kā vien dalīties ar tabletēm."

Neraugoties uz gaidāmo tiesas procesu, Verdžinska ir mierīga: birojā viņa glauda suni, smejas par esošo situāciju un stāsta, ka vēlas tiesā stāties pretī sievietes vīram.

"Tas neietekmē veidu, kādā es strādāju," viņa stāsta. "Es esmu daudz mierīgāka. Es ļoti vēlos ieskatīties viņa sejā. Es ceru, ka mediji un visi pārējie viņam jautās: "Kāpēc tu savai sievai izsauci policiju?"

Bezprecedenta gadījuma dēļ ir grūti paredzēt, kāds būs lietas iznākums. Organizācijas komandu gaida sešu mēnešu pārbaudes laiks, Justīnas advokāti ir piesardzīgi, jo viņai var tikt piespriests trīs gadu cietumsods.

Viena no Verdžinskas advokātēm stāsta: "Sešu mēnešu pārbaudes laiks ir visizplatītākais sods šādās krimināllietās, taču šī lieta ir īpaša, jo Justīna ir aktīviste un cilvēktiesību aizstāve. Mums ir liela plašsaziņas līdzekļu uzmanība, tostarp starptautisko mediju, tāpēc tas var ietekmēt lietu abos scenārijos."

"Ir grūti paredzēt [iznākumu], jo tas ir pirmais gadījums, kad aktīvists ir palīdzējis veikt abortu," stāsta cita organizācijas juriste. "Mēs baidāmies, ka tiesnesis varētu izmantot Justīnu kā piemēru un sodīt viņu aktivitātes dēļ."

Lai gan Justīna ir policijai atzinusi, ka sievietei nosūtīja tabletes, viņas advokāti apgalvo, ka tas nenozīmē, ka viņa ir palīdzējusi veikt abortu – šī formulējuma mērķis ir ierobežot medicīnas speciālistu iespēju veikt abortus. Ja viņa netiks atzīta par vainīgu, tad tas radītu pozitīvu precedentu tiem aktīvistiem, kas cīnās par legāliem abortiem.

"Mēs vēlamies, lai šī lieta parādītu trīs aspektus," skaidro advokāte. "Pirmkārt, ja nolemjat pārtraukt grūtniecību, jūs netiekat saukts pie atbildības. Otrkārt, mums patiešām vajadzētu atbalstīt vienam otru un mums nevajadzētu baidīties. Treškārt, (aborts) nedrīkst būt noziegums."

Cita organizācijas aktīviste, Natālija Bronarčuka, ir atbildīga par "Aborcyjny Dream Team" "TikTok" lapu, kurā viņa veido videoklipus, kuros cilvēkiem tiek parādīts, kā droši lietot abortu izraisošās tabletes. Iepriekš viņa strādāja seksuālās veselības jomā. Viņai bija nepieciešams aborts, un, neskatoties uz darba pieredzi šajā nozarē, viņas zināšanas par to, kā saņemt palīdzību, bija vājas.

"Pēc aborta es nolēmu palīdzēt cilvēkiem," stāsta Bronarčuka. "Kādus trīs vai četrus gadus es to darīju slepeni. Es pat satiku cilvēkus šeit, šajā kafejnīcā."

Sākotnējais organizācijas mērķis bija mainīt skatījumu uz abortiem Polijā.

"Mēs nolēmām atklāti pastāstīt par savu pieredzi," viņa stāsta. "Stāsts nav par citām sievietēm. Piemēram, lūk, tā esmu es, man bija aborts. Man ir viena galva, divas kājas. Esmu normāls cilvēks un katru dienu eju uz darbu. Jūs varat ar mani sarunāties."

Bronarčuka uzskata, ka apsūdzības varēja skart jebkuru aktīvistu - arī viņu pašu. Justīnai vienkārši nepaveicās. Viņa stāsta, ka parasti aborta veicējus un to palīgus bieži vien uzskata par sabiedrībā neiederīgajiem.

"Es domāju, ka Justīna ir vislabākais cilvēks, kas varēja atrasties tiesas priekšā, jo viņai ir bijusi normāla dzīve," skaidro Bronarčuka. "Viņa ir māte, viņai ir piedzīvojusi vardarbību. Viņa ir normāla sieviete. Jūs varat iztēloties viņas perspektīvu – viņas dzīves pieredze sabiedrībā ir ļoti izplatīta."

"Bet tā varēju būt es," viņa nosaka. "Tas bija grupas lēmums, un Justīnai vienkārši nepaveicās."

Verdžinska stāsta, ka viņa jūt cilvēku atbalstu, kas palīdz un liek saprast, ka viņu organizācija dara sabiedrībai noderīgu darbu:

"Mums nevajadzētu baidīties par to, kas notiks tālāk, pat ja mani apcietinās. Mums ir jādara savs darbs, neskatoties ne uz ko. Ja mēs to nedarīsim, tad kurš gan cits?"

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu