Baltkrievu disidenta Protaseviča draudzene Sapega lūgusi Lukašenko viņu apžēlot

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Krievijas pilsone Sofija Sapega, kura pērn tika aizturēta kopā ar disidentu Romānu Protaseviču, kad Baltkrievijas varasiestādes lika nolaisties Minskā aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnai, un kurai ir piespriests sešu gadu cietumsods, lūgusi diktatoru Aleksandru Lukašenko viņu apžēlot, pirmdien, 27. jūnijā, ziņoja Baltkrievijas mediji.

24 gadus veco Sapegu aizturēja pērn 23. maijā, kad Baltkrievijas varasiestādes piespieda nolaisties "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu. Tika aizturēti divi tās pasažieri - opozīcijas blogeris Protasevičs un viņa draudzene Sapega.

Sapegai, kura ir Krievijas pilsone, tika izvirzītas apsūdzības pēc septiņiem Baltkrievijas Kriminālkodeksa pantiem. Cita starpā viņa tika apsūdzēta "sociālā naida kurināšanā", "vardarbīgu draudu izteikšanā iekšlietu darbiniekiem" un "žurnālistu profesionālās darbības kavēšanā". Viņa bija moderatore vietnē, kas publicēja datus par Lukašenko režīma drošības iestāžu darbiniekiem.

Pagājušajā mēnesī Baltkrievijas tiesa piesprieda Sapegai sešu gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā. Tas ir minimālais soda mērs Sapegai izvirzītajās apsūdzībās. Tiesa ņēma vērā viņas vienošanos ar izmeklētājiem. Sapega pašlaik atrodas kolonijā Gomeļā.

Laikraksts "Sovetskaja Belarusj" pirmdien, 27. jūnijā, ziņoja, ka Sapega lūgusi Lukašenko apžēlošanu. Par šo lūgumu tika paziņots pēc Lukašenko tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu nedēļas nogalē.

Jūnija sakumā Lukašenko izteicās, ka varētu apžēlot Sapegu.

"Mums nepieciešams atrisināt šo jautājumu. Mēs varam pārvest Krievijas pilsoni uz Krieviju. Lai viņa tur atsēž savu laiku. Vai arī viņi var darīt, ko grib," tolaik sacīja Lukašenko.

Protasevičs bija Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis. Viņš ir opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un bijušais galvenais redaktors.

2019. gadā viņš aizbēga uz Eiropu, kur veidoja opozīcijas medija "Nexta" kanālus vietnē "Telegram". Pēc aizturēšanas Baltkrievijas varasiestādes publiskoja "atzīšanās" video ar Protaseviču un Sapegu. Viņu atbalstītāji uzskata, ka viņi tika piespiesti piedalīties šajos video.

27 gadus vecais Protasevičs atrodas mājas arestā Baltkrievijā un gaida tiesas prāvu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu