Lietuva aizliedz Krievijas gāzes importu. Izņēmums ir tranzīts uz Kaļiņingradas apgabalu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Grigorii Pisotsckii/Shutterstock

Lietuva aizliegs Krievijas dabasgāzes importu, izņemot gāzes tranzītu Lietuvas teritorijā uz Kaļiņingradas apgabalu. Otrdien, 28. jūnijā, Lietuvas parlaments pieņēma Dabasgāzes likuma grozījumus.

Grozījumus Dabasgāzes likumā otrdien atbalstīja 123 no klātesošajiem Seima deputātiem, neviens nebija pret, bet divi deputāti balsojumā atturējās.

Pieņemtie grozījumi noteic, ka Lietuvas gāzes pārvades sistēmai un sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim Klaipēdā piekļuve liegta piegādātājiem no valstīm, kuras uzskatāmas par draudu nacionālajai drošībai. Aizliegums neattiecas uz piegādātājiem, kas gāzi caur Lietuvu transportē uz Kaļiņingradas apgabalu.

Marta sākumā Klaipēdas LNG termināļa operators "Klaipedos nafta" jau apturēja Krievijas kompānijas "Novatek" kravu pieņemšanu, kad Eiropas Savienība saistībā ar Kremļa uzsākto karu Ukrainā pakļāva sankcijām "Novatek" līdzīpašnieku, oligarhu Genādiju Timčenko.

Aprīļa sākumā Lietuva pilnībā atteicās no Krievijas gāzes piegādes pa cauruļvadiem. Gāze caur Lietuvu turpina plūst uz Krievijas Kaļiņingradas apgabalu, taču atšķirīgā tehniskajā režīmā nekā iepriekš, nodrošinot tikai tranzītam nepieciešamo apjomu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu