Raidījums: Iedzīvotāji neizpratnē, kāpēc slepkavībā apsūdzētā atgriezusies sabiedriskajā dzīvē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Degpunktā" sižeta

Raidījums "Degpunktā" saņēmis vairākas skatītāju vēstules, kurās uzdoti jautājumi par pirms nepilniem diviem gadiem slepkavībā apsūdzētu sievieti, kas nesen atgriezusies sabiedriskajā dzīvē.

Tiesu eksperte un psihiatre skaidroja pacientu ārstēšanās gaitu līdzīgos gadījumos un tiesas sprieduma iespējamos pamatojumus.

2020. gada oktobrī vēstīts par gadu veca zīdaiņa nāvi. Policija gan māti, gan meitu bija izsludinājusi meklēšanā. Pēc pāris stundu ilgas neziņas sievieti beidzot atrada sēžam automašīnā apreibinošo vielu ietekmē, bet meita bija pazudusi.

RRP Kriminālpolicijas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Jānis Bizuns toreiz norādīja, ka tika turpināts meklēt bērnu un aptuveni pēc 40-50 metriem Daugavā, piekrastē tika konstatēts mazgadīgā bērna līķis. Kriminālprocess kvalificēts par bezpalīdzīgā stāvoklī esošas personas noslepkavošanu. Māte tika aizturēta un lūgts viņai piemērot apcietinājumu.

Pēc pāris mēnešiem atklājās, ka cietumsods, ko paredzēja krimināllikuma pants, apsūdzētajai vairs nedraud. Proti, jūnijā tiesa viņu atbrīvoja no kriminālatbildības. Sieviete tika atzīta par nepieskaitāmu, tāpēc prokuratūra nosūtīja tiesai prasību par medicīniska rakstura ietekmēšanas līdzekļu piespriešanu, proti, piespiedu ārstēšanos psihiatriskajā slimnīcā.

Pēc nepilniem trīs mēnešiem tiesa saņēma aizstāves iesniegumu, kurā lūgts mīkstināt sodu uz mazāk ierobežojošu, proti, atļauju atgriezties mājās un turpināt ārstēšanos ambulatori.

2021. gada oktobrī arī ārstu konsīlijs prasību atbalstīja. Jau novembrī sieviete atgriezās mājās, pamatojoties uz atzinumu, ka pacientes sabiedriskā bīstamība ir mazinājusies.

Kaut arī konkrēto gadījumu Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs komentēt nevarēja, vispārīgi uz iedzīvotāju jautājumiem atbildēja centra tiesu eksperte un psihiatre Ingrīda Cera.

Eksperte norādīja, ka, vienkāršoti runājot, par pieskaitāmu vai nepieskaitāmu atzīst atkarībā no tā, vai cilvēks var saprast un vadīt savas darbības noteiktā laika posmā un brīdī. Ja cilvēku atzīst par nepieskaitāmu vai ierobežoti pieskaitāmu, eksperti var ieteikt viņam piemērot medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus. Ja tiesa nosaka ārstēšanu, tā atbrīvo cilvēku no kriminālatbildības.

Video: "Degpunktā" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu