Kremlis, Zelenskis un Baidens reaģē uz Džonsona demisiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Boriss Džonsons.
Boriss Džonsons. Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas un ASV līderi, kā arī Maskava ir komentējuši Lielbritānijas premjera Borisa Džonsona šodienas paziņojumu par demisiju.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs sacīja, ka Džonsonam "mēs patiešām nepatīkam - un mums nepatīk viņš".

Peskovs pauda cerību, ka Londonā amatus ieņems "profesionālāki cilvēki", kuri "spēj pieņemt lēmumus dialoga ceļā".

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova žurnālistiem sacīja, ka Džonsonam ir "trāpījis bumerangs, kuru viņš pats aizmeta", piebilstot, ka šī stāsta morāle ir "necensties iznīcināt Krieviju".

Ukraina tikmēr ir pretējās domās: prezidentūra pateicās politiķim par atbalstu "visgrūtākajos laikos", vēstī ziņu aģentūra AFP.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien sazvanījās ar britu premjeru pēc viņa paziņojuma par atkāpšanos no amata. Kijevas amatpersonas apgalvo, ka Ukrainas līderis pauda "skumjas", uzzinot šo ziņu.

"Ne tikai es, bet arī visa Ukrainas sabiedrība, kurai jūs ļoti simpatizējat," sacīja Zelenskis un pateicās Džonsonam par "izlēmīgo rīcību", ko viņš ir darījis, lai palīdzētu Ukrainai.

Kopš kara sākuma abu valstu līderiem ir izveidojušās ciešas attiecības. Arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba savā paziņojumā uzslavēja aizejošo Lielbritānijas premjerministru: "Mēs vienmēr atcerēsimies viņa vizīti Ukrainā vēl tumšajā aprīļa stundā. Džonsons ir cilvēks, kuram nav bail, kurš ir gatavs uzņemties risku lietas labā, kurai viņš tic."

ASV prezidents Džo Baidens uzslavēja ASV un Lielbritānijas "īpašo attiecību" spēku un izturību, izvairoties no jebkādas atsauces uz pašu Borisu Džonsonu vai viņa mantojumu, ziņo BBC.

"Es ar nepacietību gaidu, kad turpināsim ciešu sadarbību ar Lielbritānijas valdību, kā arī ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem visā pasaulē," piebilda ASV prezidents.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdien paziņojis par atkāpšanos no Konservatīvās partijas līdera amata, kas nozīmē arī premjerministra amata zaudēšanu.

Taču 58 gadus vecais Džonsons turpinās pildīt premjera pienākumus, līdz tiks ievēlēts jaunais toriju līderis.

"Tāda nepārprotami ir parlamentārās Konservatīvās partijas griba, lai šai partijai būtu jauns līderis un līdz ar to arī jauns premjerministrs," pie Dauningstrītas rezidences paziņoja Džonsons.

Džonsona demisiju izraisīja viņa valdības ministru masveida atkāpšanās, tādējādi izrādot savu neapmierinātību ar Džonsona rīcību saistībā ar pēdējā laika dažādajiem skandāliem, arī par ballītēm Dauningstrītā, kas pārkāpa Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus.

Jaunā Konservatīvās partijas līdera vēlēšanu grafiks tiks paziņots nākamnedēļ. Džonsons premjerministra amatā atradās trīs gadus, kurus visspilgtāk raksturoja breksits un Covid-19 pandēmija.

Konservatīvās partijas līdera vēlēšanas notiks vasarā un uzvarētājs nomainīs Džonsonu partijas ikgadējā kongresā oktobrī, vēstīja raidorganizācija BBC un citi mediji.

Džonsons sacīja, ka viņam ir skumji zaudēt premjera amatu, kuru viņš nodēvēja par labāko darbu pasaulē. Viņš arī attaisnoja savus centienus visiem spēkiem noturēties šajā postenī.

Džonsons sacīja, ka mēģinājis pārliecināt savu kabinetu, ka būtu "ekscentriski tagad mainīt premjerministru", bet diemžēl nesekmīgi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu