Rudenī iedzīvotājus varētu vakcinēt pret Covid-19 ar uzlabotām "Moderna" vakcīnām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rudenī iedzīvotājus pret Covid-19 varētu vakcinēt ar uzlabotām "Moderna" vakcīnām, šodien preses konferencē pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš atzina, ka šobrīd Latvijā ir novērojams Covid-19 infekcijas pieaugums, taču no veselības aprūpes sistēmas viedokļa nav nekāda pamata celt trauksmi.

"Jūnija sākumā bija salīdzinoši mazāks Covid-19 gadījumu skaits, bet jūlijā mēs slimības izplatības rādītājos esam sasnieguši aptuveni to situāciju, kāda bija aprīļa beigās, kad omikrons gāja uz leju. Šobrīd dominējošie ir omikrona apakšpaveidi BA4 un BA5, kuri izraisa atkārtotas saslimšanas, bet cilvēki slimo viegli un slimnīcās pacientu ir ļoti maz," sacīja veselības ministrs.

Patlaban valsts uzdevums ir sagatavoties jebkuram Covid-19 izplatības scenārijam rudenī, taču nav pamata uzskatīt, ka rudenī būtu jāievieš kādi smagi ierobežojumi vai kaut kas jāslēdz, sacīja Pavļuts, piebilstot, ka šādi lēmumi šobrīd nav iespējami, jo neviens nezina, kāds būs vīrusa izplatības scenārijs.

Viņš informēja, ka šobrīd uzņēmums "Moderna" ir izstrādājis adaptētās jeb uzlabotās vakcīnas pret Covid-19, kuras būtu iedarbīgas ne tikai pret sākotnējo Covid-19 vīrusa paveidu, bet arī pret omikrona bāzes variantu BA1. Pēc viņa paustā, minētās vakcīnas iziet pārbaudi, reģistrācijas procesu Eiropas Zāļu aģentūrā, un Latvija bija paudusi vēlmi rudenī vakcināciju nodrošināt ar šīm adaptētajām vakcīnām.

"Sākotnējā informācija liecina, ka šīs adaptētās vakcīnas būtu iedarbīgākas, nekā šobrīd esošās arī pret to apakštipu, kas šobrīd Eiropā un Latvijā strauji izplatās - BA4 un BA5. Mēs plānojam, ka septembrī, oktobrī varētu būt aktīvāks vakcinācijas posms neatkarīgi no Covid-19 scenārija, jo mēs jebkurā gadījumā plānojam riska grupām, gados vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar vāju veselību nodrošināt šo vakcināciju. Tad mēs attiecīgi varētu lietot šīs adaptētās vakcīnas," skaidroja ministrs.

Viņš pauda cerību, ka vakcīnas Eiropas Savienības dalībvalstīm, tai skaitā Latvijai, varētu piegādāt augustā vai septembrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu