Sabiedrībā pazīstamas personas izsaka viedokli par rosinājumu ieviest obligātu valsts aizsardzības dienestu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jūlija sākumā Aizsardzības ministrija paziņoja, ka no 2023. gada Latvijā rosina pakāpeniski ieviest obligātu valsts aizsardzības dienestu. Sabiedrībā pazīstami ļaudis, kuriem ir dēli, sarunā ar izdevumu "Privātā Dzīve" izsaka viedokli par to, ja dienestā iesauktu viņu dēlus.

Aktierim Andrim Bulim ir jau pilngadīgs dēls, un viņš atbalsta ideju par obligātu militāro mācību.

"Tā attīsta kārtības un pienākuma apziņu. Neuzskatu, ka tie 11 mēneši būtu jauniešiem atņemts laiks. Manam puikam tagad ir 18 gadu. Ja viņš izlemtu iestāties militārajā dienestā, es atbalstītu."

Bulis atklāj, ka pats nav dienējis, jo laikā, kad absolvējis vidusskolu, bija izveidota profesionālā armija. "Uz kara komisiju gan izsauca un atzina par dienestam piemērotu. Tāpēc, ja vajadzētu dienēt, to darītu."

Savu viedokli izsaka arī mūziķis Intars Busulis, kuram ir divi dēli: "Esmu dienējis štāba bataljonā, un tas bija laiks, kad "ģedovščina" lēnām beidzās. Man bija pozitīva pieredze. Mani kā rezervistu uzaicināja uz lielajām Baltijas mācībām septembrī. Ja nebūs jāspēlē koncerti, plānoju doties."

"Atbalstu ideju par militāro dienestu jauniešiem, un man galvenais būtu zināt, ka apstākļi armijā ir labi un viss notiks profesionāli.

Svarīgi, lai puišiem, kas dienē, nav nekādas "ģedovščina". Armijā būtu jātaisa monitorings, lai zinātu, kādas ir attiecības starp karavīriem, kad virsnieki neskatās. Gribu būt drošs, ka dēlam armija nāks par labu, nevis otrādi.

Mans vecākais dēls ir Latvijas patriots, piedalījās jaunsargu mācībās. Esmu pārliecināts par viņa lojalitāti un vēlēšanos būt obligātajā dienestā, lai aizstāvētu savu valsti."

Aktrise un uzņēmēja Agnese Zeltiņa pauž, ka vīrietim dienests nāktu par labu, taču tieši šis nebūtu labākais brīdis, lai viņas dēlu iesauktu dienestā.

"Manam dēlam Robijam ir 20 gadi, un augustā viņš sāks mācības Nīderlandē. Nebūtu labi, ja viņam tieši tagad būtu jāiet armijā, un viņš zaudētu laiku, ko var veltīt izglītībai. Tomēr uzskatu, ka vīrietim dienests nāk par labu, tā ir noderīga pieredze, īpaši šajos apstākļos. Domāju, armija vīrieti norūda, tāpēc kopumā pozitīvi vērtēju šo rosinājumu."

Paredzēts, ka no 2023. gada 1. janvāra norisināsies brīvprātīgais iesaukums, taču pēc tam divreiz gadā norisināsies iesaukums, kurā varēs izvēlēties vienu no četriem dienesta veidiem.

Dienestam būtu pakļauti vīrieši vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs dienestam pieteikties brīvprātīgi.

Vairāk lasi žurnāla "Privātā Dzīve" 12. jūlija numurā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu