VIDEO ⟩ Par biedējošu interneta hitu kļūst britu žurnālistu un meteorologa saruna, kas atgādina Holivudas filmu par pasaules galu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/GBN news

Lielbritānijas meteorologa un televīzijas raidījumu vadītāju saruna par ekstrēmo karstumu Lielbritānijā kļuvusi par interneta hitu ar drūmu noskaņu. Britu televīzijas tiešraidē redzamā saruna ļoti atgādinājusi ainu no 2021. gadā uzņemtās ASV satīriski zinātniskās fantastikas filmas "Neskaties augšup" ("Don't Look Up"), kurā televīzijas raidījuma vadītāji atteicās nopietni uztvert ekspertu ziņas par nenovēršamo Zemes bojāeju, ziņo medijs "Meduza". 

14. jūlijā raidījumā "GB News" viesojās meteorologs Džons Hamonds, kurš raidījumā ir biežs viesis un iepriekš ir veidojis sinoptiķu prognozes raidorganizācijai BBC.

Raidījuma sākumā ziņu diktore Beverlija Tērnere atzīmēja, ka laikapstākļi ir labi un "nav pārāk karsti". Hamonds viņai piekrita, taču uzreiz piebilda, ka pēc dažām dienām Lielbritānijā ir gaidāma krietni augstāka gaisa temperatūra.

"Ja nopietni, draugi, nākamās nedēļas sākumā varat aizmirst par +20 grādiem - var būt jau +40 grādi. Domāju, ka nākamās nedēļas sākumā būs simtiem, ja ne tūkstošiem nāves gadījumu. 

Manā rīcībā esošie dati ir biedējoši. Mēs visi mīlam jaukus laikapstākļus, taču šie nebūs jauki laikapstākļi. Tie būs potenciāli nāvējoši laikapstākļi. Tas būs ātri, bet brutāli," 14. jūlijā teica britu meteorologs.

Pēc tam ekspertu pārtrauca ziņu diktori.

"Ak, Džon. Es gribu, lai mēs priecājamies par laikapstākļiem! Es nezinu, varbūt ar meteorologiem kaut kas nav kārtībā, ka jūs visi esat kļuvuši mazliet fatālistiski "nāves vēstneši". Jo visos ētera kanālos, īpaši BBC, kad vien ieslēdzat laika ziņas, tiek vēstīts, ka būs daudz nāves gadījumu. Bet vai mums vienmēr nav bijuši karsti laikapstākļi, Džon? 1976. gada vasara - vai tā nebija tikpat karsta?" vaicā ziņu diktore.

"Nē. Mēs redzam arvien vairāk [karstuma] rekordu, biežāk un bīstamāk. Jā, daži turpina atsaukties uz 1976. gada vasaru [Lielbritānijā], kas bija anomāls notikums pirms vairāk nekā 40 gadiem. Taču tagadējais karstuma vilnis kļūst arvien ekstrēmāks, un tas ir tikai kārtējais vilnis.

Es nedomāju, ka mums vajadzētu to uztvert pārāk vieglprātīgi, ka nākamās nedēļas sākumā karstuma viļņa dēļ mirs daudzi cilvēki. Baidos, ka +40 grādi ir temperatūra, kurai mūsu valsts vienkārši nav gatava.

(..) Mūsu valstī reģistrētā augstākā temperatūra ir +38,7 grādi. Pastāv liela iespēja, ka mēs šo rekordu labosim," ziņu diktoriem 14. jūlijā atbildēja meteorologs.

Šī dialoga līdzība ar ainu no Holivudas filmas "Neskaties augšup" tika pamanīta dažas dienas vēlāk, kad Hamonda prognozes vēl nebija apstiprinājušās.

Pēc tam, kad Lielbritānijā patiešām tika reģistrēts jauns temperatūras rekords, videoklipi, kuros salīdzināta aina no Holivudas filmas ar britu raidījumā minēto sarunu, ieguva lielu popularitāti internetā.

Satīriskās filmas "Neskaties augšup" varoņi, astronomi, kurus atveido Holivudas zvaigznes Dženifera Lorensa un Leonardo di Kaprio, cenšas kādā televīzijas raidījumā pastāstīt pasaulei par komētu, kas tuvojas Zemei. Taču filmā raidījuma vadītāji neuztver nopietni ekspertu brīdinājumus un sāk jokot, pēc tam paskaidrojot, ka viņu uzdevums ir "atvieglot" sliktās ziņas.

Kā norādīja meteorologs Džons Hamonds, šīs nedēļas sākumā Lielbritānijā tika sasniegti +40 grādi - Hītrovas lidostā otrdien tika reģistrēti +40,2 grādi. Tika pārspēts arī karstākās nakts rekords.

VIDEO: Raidījumā izskanējusī saruna tiek salīdzināta ar filmas "Neskaties augšup" ainu

Lielbritānijas televīzijas raidījumu vadītāja Beverlija Tērnere uzstāj, ka meteorologa prognozes par simtiem nāves gadījumu karstuma viļņa dēļ nav piepildījušās.

Pagaidām nav pieejami dati par pārmērīgu nāves gadījumu skaitu, tomēr Hamonda prognozes nebija jaunums. Par karstuma viļņa izraisītajiem nāves gadījumiem ir ziņojušas arī citu Eiropas valstu iestādes: jo īpaši Spānijā un Portugālē, kur jūlijā kopumā gāja bojā vairāk nekā tūkstotis cilvēku, ziņo "Meduza".

Eiropā meža ugunsgrēkos šogad izpostītas lielākas platības nekā visā 2021.gadā

Meža ugunsgrēkos, kas Eiropā plosījušies pēdējo nedēļu laikā, iznīcinātas lielākas platības nekā visā 2021.gadā, ceturtdien pavēstīja Eiropas Savienības (ES) satelītmonitoringa dienests.

Visā ES šogad līdz 16.jūlijam meža ugunsgrēkos iznīcinātas 517 881 hektāru lielas platības, pavēstīja EFFIS.

Visā 2021.gadā meža ugunsgrēkos iznīcināti 470 359 hektāri, pamatā Itālijā un Grieķijā.

2022.gadā meža ugunsgrēki plosījušies Francijā, Spānijā, Portugālē un Grieķijā.

2022.gadā ugunsgrēkos varētu tikt iznīcinātas pat lielākas platības nekā 2017.gadā, kad ugunsgrēkos cieta rekordlielas platības - teju 1 000 000 hektāru.

"Situācija ir krietni sliktāka nekā prognozēts, kaut arī mēs paredzējām temperatūras anomālijas mūsu ilgtermiņa prognozēs," sacīja EFFIS koordinators Hesus Sanmigels. "Mēs gaidām, ka sliktākais vēl tikai būs - mēs pat neesam ugunsgrēku sezonas pusē."

Šogad Francijā nodeguši teju 40 000 hektāru meža. Pērn tie bija 30 000 hektāru.

Spānijā, kur šomēnes desmit karstuma viļņa dienu laikā dzīvību zaudēja vairāk nekā 500 cilvēku, nodeguši 190 000 hektāru meža. Pērn līdzīgs liktenis piemeklēja 85 000 hektāru.

Šogad smagi cietušas arī valstis, kas nav pieradušas pie meža ugunsgrēkiem.

Tā Lielbritānijā šogad nodeguši vairāk nekā 20 000 hektāru meža, bet pērn - vien 6000 hektāru.

"Kaut arī ugunsgrēkus izraisa cilvēki, tomēr karstuma viļņi ir kritiski un [šie ugunsgrēki] pavisam skaidri ir saistīti ar klimata pārmaiņām," skaidroja Sanmigels.

VIDEO: Filmas "Neskaties augšup" ("Don't look up") filmas "treileris

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu