Pieaug mirušo virsnieku skaits: kas zināms par Krievijas zaudējumiem Ukrainā līdz šim

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv

Raidorganizācijai BBC, pamatojoties uz publiski pieejamiem avotiem, ir izdevies noskaidrot gandrīz 5000 Krievijas karavīru vārdus, kas nogalināti karā Ukrainā. Pēdējo divu nedēļu laikā ir palielinājies zaudējumu skaits vecāko virsnieku vidū, ziņo BBC Krievu dienests.

BBC kopā ar mediju "Mediazon" (Krievijā atzīta par "ārvalstu mediju aģentu") un brīvprātīgo komandu uztur sarakstu ar Krievijas karavīru upuriem Ukrainā. Līdz 22. jūlijam žurnālisti varēja apstiprināt informāciju par 4940 nogalinātiem karavīriem un virsniekiem.

Iepriekšminētie mediji balstās tikai uz apstiprinātiem ziņojumiem par mirušajiem, tāpēc savāktie dati neatspoguļo faktisko upuru skaitu.

"Atšķirībā no citām upuru skaita aplēsēm mūsu aprēķini ir balstīti uz tūkstošiem konkrētu stāstu. Tie palīdz mums saprast un analizēt, kas tieši notiek ar Krievijas armiju kara laikā Ukrainā," raksta BBC žurnālisti.

Priekšstatu par mirušo okupantu skaitu, kas nav iekļauti BBC apkopojumā, sniedz informācija no Krievijas reģionālajām kapsētām.

Katru nedēļu žurnālisti atklāj jaunus pierādījumus par Krievijas karavīru apbedījumiem, par kuriem vietējās iestādes nav ziņojušas.

"Pamatojoties uz šiem novērojumiem, varam pieņemt, ka BBC uzturētajā apstiprināto bojāgājušo sarakstā varētu būt vismaz uz pusi mazāk bojāgājušo vārdu nekā Krievijā faktiski apglabāto," raksta medijs.

Pieaug upuru skaits virsnieku vidū

No 4940 identificētajām Ukrainā nogalinātajām Krievijas militārpersonām 852 ir virsnieki. Pēdējo divu nedēļu laikā ir nogalināti vairāk nekā 80 virsnieku, tostarp 10 pulkveži.

Pēdējo trīs mēnešu laikā virsnieku īpatsvars no kopējā bojāgājušo skaita ir pakāpeniski samazinājies no 20% (martā un aprīlī) līdz 17% jūnijā un jūlijā.

Krievijas armijas virsnieku vidū atkal ir vērojama pieaugoša tendence.

BBC pieļauj, ka tas ir saistīts ar to, ka Ukraina ir saņēmusi augstas precizitātes artilērijas sistēmas, tostarp ASV piegādātās reaktīvās zalves iekārtas HIMARS. Pateicoties šiem ieročiem, Kijiva var veikt precīzākus triecienus Krievijas armijas vadības posteņiem, kontrolpunktiem un aizmugures pozīcijām.

Starp kritušajiem virsniekiem izceļas kara piloti, kuri tiek uzskatīti par jebkuras armijas eliti. Viena snaipera pilota apmācība var ilgt 15 līdz 17 gadus un izmaksāt 12 līdz 14 miljonus ASV dolāru.

Līdz jūlija beigām Krievija bija zaudējusi vismaz 50 militāros pilotus (tostarp stūrmaņus un lidmašīnu mehāniķus). No tiem 80% ir kaujas lidmašīnu apkalpju zaudējumi.

Vismaz pieci no bojāgājušajiem pilotiem bija vecāki par 50 gadiem. Ir zināms, ka dažiem no viņiem jau pirms daudziem gadiem vajadzēja doties pensijā. Šo pilotu dalība kaujas misijās var liecināt par kvalificētu un motivētu jauno pilotu trūkumu, ziņo BBC.

Britu izlūkdienesti lēš, ka gadiem ilgi militāro pilotu apmācības programmā Krievijā tika ievērots stingrs un iepriekš apstiprināts scenārijs, kas iespaidoja augsta ranga amatpersonas.

Šī sistēma apspieda iniciatīvas un neļāva pieņemt patstāvīgus lēmumus, saka izlūki. Rezultātā tas varētu kavēt Krievijas jauno militārās aviācijas apkalpju kaujas iemaņu attīstību.

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS/Scanpix

"Līderu" reģioni pēc upuru skaita

Dagestāna (245 cilvēki), Burjatija (224) un Krasnodara (170) joprojām ir līderes pēc upuru skaita Krievijas reģionos. Salīdzinājumam - no Maskavas ir zināmi tikai 11 mirušie, lai gan Krievijas galvaspilsētas iedzīvotāji veido gandrīz 9% no Krievijas iedzīvotājiem.

Daudzos Krievijas reģionos dienēšana armijā pēc līguma ir gandrīz vienīgā iespēja nopelnīt iztiku.

Ne par visiem Ukrainā nogalinātajiem Krievijas karavīriem tiek ziņots publiski, tāpēc BBC turpina pētīt, kas notiek dažādās Krievijas kapsētās. Karavīru kapi, kuru nāve nekur nav pieminēta, ir katrā no tiem, kurus BBC ir pētījuši. To īpatsvars parasti ir no 30 līdz 100 procentiem atkarībā no kapsētas.

Spriežot pēc plāksnītēm uz kapu pieminekļiem un apbedīšanas datumiem, mirušie uz Krieviju tiek nogādāti un apglabāti vidēji 14-20 dienas pēc nāves. Taču dažos gadījumos process aizkavējas.

Piemēram, 20 gadus vecais tankists Hovaligs Aldin-Herels tika apglabāts tikai 71 dienu pēc nāves.

Dažiem radiniekiem kritušā karavīra ķermeņa gaidīšana ir liels pārbaudījums. Piemēram, 65 gadus vecā Zinaida Aleksandrovna no Tuvas nomira pēc tam, kad uzzināja, ka viņas dēls, policijas majors Vladimirs Šabalins, ir gājis bojā. Viņi tika apglabāti kopā vienā dienā.

Cik pavisam ir bojāgājušo?

Šonedēļ ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss sniedza savas aplēses par Krievijas upuriem Ukrainā:

"Jaunākās ASV izlūkdienestu aplēses ir aptuveni 15 000 nogalināto un aptuveni trīs reizes vairāk ievainoto.

Gandrīz tikpat daudz karavīru zaudēja arī Padomju Savienība gandrīz 10 gadus ilgajā karā Afganistānā.

Ņemot vērā informāciju no Krievijas kapsētām, BBC uzturētajā apstiprināto bojāgājušo sarakstā varētu būt vismaz uz pusi mazāk Ukrainā bojāgājušo karavīru vārdu nekā Krievijā faktiski apglabāto.

No visām ziņotajām aplēsēm CIP dati ir vieni no zemākajiem. Jūnijā britu izlūkdienesti runāja par 15-20 tūkstošiem bojāgājušo. Saskaņā ar Ukrainas ģenerālštāba datiem Krievijas karavīru upuru skaits ir pārsniedzis 38 000.

Visticamāk, šāda skaitļu izkliedētība ir saistīta ar terminoloģiju un aprēķinu metodēm. Daži eksperti pie Krievijas upuriem pieskaita tā dēvēto Doņeckas Tautas Republikas (DTR) un Luganskas Tautas Republikas karavīrus, kā arī "Vagner" grupas algotņus. Kopējie zaudējumi šajās divās kategorijās mērāmi tūkstošos. DTR varas iestādes ir publiski atzinušas, ka ir gājuši bojā vairāk nekā 2400 militārpersonu.

Kopējais skaitlis ievērojami palielinās arī tad, ja upuru sarakstā iekļauj visus pazudušos Krievijas karavīrus, kā arī Doņeckas un Luganskas "tautas milicijas" kaujiniekus. Pazudušo krievu skaitu nav iespējams noteikt pat aptuveni. Tomēr BBC ir atradusi vairāk nekā 3000 ziņu un ierakstu "DPR" un "LPR" atbalstītāju sociālo mediju grupās, meklējot savus vīriešu kārtas radiniekus, kuri bija "tautas milicijas" rindās un jau ilgu laiku nav devuši ziņu.

Oficiāli dati par Krievijas puses upuriem nav precizēti. Krievijas Aizsardzības ministrija pēdējo reizi par upuriem ziņoja 25. martā, kad tika ziņots par 1351 bojāgājušo.

Foto: Reuters/ScanPix

Mirušie pēc karaspēka veida

Krievijai absolūtā izteiksmē vislielākie zaudējumi bija motorizētajiem strēlniekiem (t.i., regulārajiem kājniekiem) un desantniekiem. Līdz 22. jūnijam 20% no visiem identificētajiem upuriem dienēja gaisa desanta spēkos, bet vēl 20% - motorizētajās strēlnieku vienībās.

Saskaņā ar britu izlūkdienestu sniegto informāciju tik lieli krievu desantnieku zaudējumi, iespējams, ir saistīti ar to, ka viņi tika izmantoti uzdevumiem, kas labāk piemēroti smagi bruņotam kājnieku karaspēkam.

BBC aptaujātie eksperti arī norādīja, ka loģistikas problēmu un Krievijas gaisa pārsvara trūkuma dēļ gaisa desanta vienības frontes līnijās bieži palikušas bez regulāra karaspēka un aviācijas atbalsta.

Pirms nosūtīšanas uz fronti Krievijas brīvprātīgie iziet tikai trīs līdz septiņas dienas ilgu apmācību. Tomēr tieši brīvprātīgo vienības šobrīd ir viens no galvenajiem Krievijas šturmēšanas spēkiem frontē.

Vairāk nekā 40% brīvprātīgo bojāgājušo ir vecāki par 45 gadiem (puse no tiem ir vecāki par 50 gadiem).

Tas ievērojami atšķiras no pārējās Krievijas armijas cietušo skaita tendencēm - tur puse no identificētajiem cietušajiem ir vecumā no 18 līdz 26 gadiem.

BBC rīcībā esošajā bojāgājušo sarakstā ir arī 171 Krievijas Nacionālās gvardes "Rosgvardijas" karavīrs, tostarp kaujinieki no elitārajām "Vitjaz", "Rosič" un "Peresvet" vienībām. Starp bojāgājušajiem ir vismaz 117 Krievijas Bruņoto spēku Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) specdienestu darbinieki un trīs Krievijas Federālā Drošības dienesta (FSB) specvienības "Alfa" darbinieki. Visas šīs vienības tiek uzskatītas par vienām no spēcīgākajām Krievijā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu