Rezervēto jaudu apjoms "Sadales tīklā" iecerēto elektrostaciju izveidei sasniedzis 1,04 GW

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaudu apjoms nākotnes elektrostacijām, ko attīstītāji plāno pieslēgt elektroenerģijas sadales operatora AS "Sadales tīkls" infrastruktūrai un kam operators attiecīgi jau rezervējis jaudas, jūlija otrajā pusē ir sasniedzis 1040 megavatus (MW) jeb 1,04 gigavatus (GW), informēja AS "Sadales tīkls".

Uzņēmumā norāda, ka 2021.gada noslēgumā plānotajām elektrostacijām rezervēto jaudu apjoms "Sadales tīklā" bija ap 180 MW. Tātad pusgada laikā šis apjoms sadales sistēmā vien pieaudzis sešas reizes. Līdz šim sadales sistēmai jau pieslēgtas un pašlaik darbojas atjaunojamās elektroenerģijas resursu ģenerācijas iekārtas ar kopējo jaudu aptuveni 300 MW apjomā.

Savukārt kopējais rezervēto ražošanas jaudu apjoms plānotajām elektrostacijām gan sadales, gan pārvades sistēmā, par ko atbildīgs AS "Augstsprieguma tīkls", vismaz četrkārt pārsniedz šī brīža faktisko patēriņu valstī.

Maksimālā patēriņa slodze Latvijā saskaņā ar "Augstsprieguma tīkls" veiktajiem kontrolmērījumiem 2021.gadā bija 1,25 GW, bet minimālā 0,52 GW, vidējais patēriņš vasarā bijis ap 0,8 GW, ziemā - ap 0,9 GW. Kopējais pie abiem elektroapgādes operatoriem nākotnes elektrostacijām rezervēto jaudu apjoms pašlaik jau pārsniedz 4,5 GW, kas ir daudzkārt vairāk, nekā Latvijā nepieciešams. Turklāt tas ir, neņemot vērā jau šobrīd abām elektroapgādes sistēmām pieslēgtās ģenerācijas apjomu.

Vienlaikus uzņēmumā skaidro, ka mikroģenerāciju jaudu rezervēšana neskar - ikviens interesents var uzstādīt saules paneļus, piemēram, uz privātmājas jumta. Klienti, kas paši vēlas ražot elektrību, sadales sistēmai var pieslēgt vai nu mikroģeneratoru - ģenerācijas iekārtu elektroenerģijas ražošanai mazos apjomos ar jaudu līdz 11,1 kilovatiem (kW), vai elektrostaciju - ģenerācijas iekārtu, kas pārsniedz 11,1 kW un ir domāta elektroenerģijas ražošanai lielākos apjomos, tostarp arī komerciāliem nolūkiem - elektroenerģijas tirdzniecībai.

Lai esošās milzu intereses apstākļos efektivizētu jaudu rezervēšanas kārtību, no šī gada 1.maija saīsināts tehnisko prasību derīguma termiņš - projektiem, ko vēlas pieslēgt elektroenerģijas sadales sistēmai, tas saīsināts no diviem gadiem uz deviņiem mēnešiem. Nupat apstiprināti arī grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas elektrostacijām ar jaudu virs 50 kW paredz ieviest maksu par sistēmas jaudas rezervēšanu, ko attīstītājs atgūs, ja projekts tiks īstenots atbilstoši termiņam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu