Iedzīvotāji sašutuši, ka VID čeku loterijā bieži uzvar viens un tas pats cilvēks. Dienests komentē situāciju (10)

Papildināts
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Denys Kurbatov/Shutterstock

Aizdomīgi bieži Valsts ieņēmumu dienesta (VID) organizētajā čeku loterijā balvas iegūst viens un tas pats cilvēks, novērojuši citi loterijas dalībnieki, vēsta raidījums "Bez tabu".

Vairāki čeku loterijas dalībnieki norādījuši uz kādu, viņuprāt, lielu dīvainību - viena cilvēka, kura tālruņa numurs beidzas ar "0750", biežu balvu un gada lielās izlozes nomināciju iegūšanu.

Maijā šis tālruņa numurs izlozēts kā nominants lielajai gada izlozei, jūnijā tā īpašnieks ieguvis divas 100 eiro naudas balvas, dāvanu karti un ticis pie vēl vienas nominācijas gada lielajā izlozē, savukārt jūlijā saņēmis pat četras 100 eiro naudas balvas un vienu dāvanu karti.

"Vai tik paši VID darbinieki nepiešķir sev laimestus?" Tā vaicā dalībniece Laura. Arī rīdziniece Ina, kura loterijai reģistrē līdz pat 50 čekiem mēnesī, apšauba šādas veiksmes varbūtību.

VID pārstāve Inita Kabanova skaidro: "Izlozi veic neatkarīgs IT uzņēmums "Mobilly". Izloze ir pilnībā datora ģenerēta. "Mobilly" izmanto nejaušo skaitļu ģenerēšanas sistēmu. Ja skatāmies uz tiem laimētājiem, kuri atkārtojas, redzam, ka iesnieguši daudz čeku."

VID pārstāve norāda - jo vairāk čeku iesniedz, jo lielāka iespēja uzvarēt.

Kā norādīja VID, lielais veiksminieks šā gada jūlijā, laimējot piecas balvas, iesniedzis 3348 maksājumu apliecinošus dokumentus.

"Ir grūti pateikt, kā cilvēks to izdara [iegūst čekus]. Nav izslēgts, ka tas varētu būt kāds veikala darbinieks, kas paņem cilvēku nepaņemtos čekus.

Kad pirmoreiz bija šāda situācija [konstatēja biežu viena cilvēka uzvaru], protams, prasījām, jo mums arī likās - kā tad tā? Tomēr kolēģi ["Mobilly"] paskaidroja, kā darbojas statistika un varbūtības teorija. Ļoti daudz kas tiešām ir atkarīgs no veiksmes," vēsta VID pārstāve Kabanova.

Jūnijā un jūlijā, kas bijuši pārsteidzoši veiksmīgi mēneši konkrētajam dalībniekam, katrā šajā vasaras mēnesī nepilni 30 tūkstoši dalībnieku (tālruņa numuri) loterijā reģistrējuši vairāk nekā 670 čeku.

Raidījums sazinājās arī "Mobilly", kam VID organizējis veikt izlozi. Uzņēmuma vadība norādīja, ka izloze ir godīga, tās sistēmai veiktas drošības pārbaudes.

Čeku loterija tika sākta 2019. gada jūlijā. VID aicina iedzīvotājus reģistrēt tajā maksājumu apliecinošus dokumentus, lai, tos vētot, cīnītos ar ēnu ekonomiku. Iedzīvotājus kārdina piedalīties loterijā ar vairākām ikmēneša balvām un lielākiem gada laimestiem.

Čeku loterijas uzturēšana valstij katru gadu izmaksā ap 600 tūkstošiem eiro, bet tā sevi veiksmīgi atpelna pat ar krietnu uzviju, informēja VID pārstāve Kabanova.

Piemēram, 2021. gadā kopējie ieņēmumi no čeku loterijas īstenošanas, atklājot nodokļu nemaksāšanu, nelegālu nodarbinātību un nelegālus biznesus, bija vairāk nekā 2,5 miljoni eiro.

Plašāk "Bez tabu" sižetā:

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu