"Globāla miega zuduma epidēmija". Zinātnieki atklājuši, ka miega trūkums cilvēkus padara egoistiskākus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: fizkes/ Shutterstock

Nepietiekams miega daudzums ietekmē to, cik cilvēks būs atsaucīgs otram palīdzēt. Tā liecina jauns amerikāņu zinātnieku pētījums, kas otrdien tika publicēts digitālajā žurnālā "PLOS Biology", vēsta CNN.

Kalifornijas Universitātes zinātnieki Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) veica trīs pētījumus, analizējot izmaiņas nervu sistēmas darbībā un cilvēku uzvedībā. Paši pētnieki ir pārsteigti par iegūtajiem rezultātiem.

"Pat stunda zaudēta miega ir pietiekama, lai ietekmētu izvēli palīdzēt citiem," saka viens no pētniekiem. "Kad cilvēki zaudē vienu stundu miega, tas nepārprotami ietekmē cilvēcisko laipnību un motivāciju palīdzēt tiem, kam tas ir nepieciešams."

Pirmajā pētījuma daļā tika aplūkota datubāze ar trīs miljoniem labdarības ziedojumu laikā no 2001. līdz 2016. gadam. Tika konstatēts, ka ziedojumu skaits, iestājoties vasaras laikam, kad pulksteņa rādītāji jāpagriež stundu uz priekšu, samazinājās par 10%. Šāds kritums netika novērots štatos, kas neievēro šo pāreju. 

Otrajā pētījuma daļā zinātnieki aplūkoja 24 cilvēku smadzeņu darbību pēc astoņu stundu miega un pēc bezmiega nakts. Smadzeņu zonas, kas ir atbildīgas par spēju ņemt vērā citu cilvēku vajadzības un emocijas, pēc miega trūkuma bija mazāk aktīvas.

Savukārt trešajā pētījumā trīs līdz četras naktis tika mērīts vairāk nekā 100 cilvēku miegs. Pētnieki negaidīti atklāja, ka nesavtīguma novērtēšanā miega kvalitāte ir svarīgāka par miega daudzumu. Egoisma līmenis tika mērīts, salīdzinot atbildes uz anketām, kuras aizpildīja pētījuma dalībnieki. Gan miega daudzums, gan kvalitāte parasti ietekmē emocionālo un sociālo uzvedību, tāpēc pētniekiem šķita, ka abi faktori vienādi ietekmēs egoisma līmeni. 

Vairāk nekā puse cilvēku, kuri dzīvo attīstītajās valstīs, apgalvo, ka viņi darbdienās guļ nepietiekami. To viens no pētījuma autoriem, Metjū Volkers, sauc par "globālu miega zuduma epidēmiju".

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu