Staķis publicē foto ar nogāzto okupācijas laika pieminekli no drona lidojuma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicējis ar nogāzto okupācijas laika pieminekli Pārdaugavā no drona lidojuma.

Pie ieraksta Staķis min: "Pirmās fāzes noslēgums. Ceram pēc iespējas ātrāk sākt parka labiekārtošanas darbus."

Jau ziņots, ka ceturtdien, 25. augustā, ap plkst. 16.40 obelisks tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, nokrītot ar skaļu blīkšķi un augstām ūdens šļakatām no lejā esošā baseina. Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām.

Pēc obeliska nogāšanas policija ātri atjaunoja transporta satiksmi pa tuvējām ielām, bet gājēju pārvietošanās joprojām ir būtiski ierobežota un pietuvoties pieminekļa drupām nav iespējams.

Foto: Ovāciju pavadībā nogāzts padomju pieminekļa obelisks

Arī vairums interesentu īsi pēc obeliska krišanas devās prom. Savukārt policijas spēki lielā skaitā joprojām uzturas objekta apkārtnē.

Pieminekļa kompleksa demontāža notikusi trīs dienas. Otrdien, 23.augustā, nogāzta trīs karavīru bronzas statuja, trešdien, 24.augustā, no rīta kritusi sievietes tēla figūra, bet ceturtdienas rītā sākta sagatavošanās pēdējam pieminekļa demontāžas posmam - augstā obeliska gāšanai.

Darbi ceturtdien noritēja apmēram no plkst.10. Kā norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), lēmums par obeliska demontāžu tieši tagad un šādos apstākļos pieņemts trešdienas vakarā pēc konsultācijām ar būvniekiem un drošības dienestiem.

Video: Obeliska krišana

Kopš pirmo ziņu izskanēšanas par šī procesa sākumu uz notikuma vietu lēnām sāka nākt interesenti, taču liela pulcēšanās ap nožogoto un plaši apsargāto teritoriju nav novērojama - cilvēki pulcējušies bariņos, atzīstot, ka vēlas piedalīties "vēsturiskā notikumā". Teritorijā nav manāmi provokatori vai kādas citas personas, kas izrādītu neapmierinātību ar notiekošo.

Kā liecina informācija tīmekļvietnē "rigaspieminekli.lv", "Piemineklis Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" Uzvaras parkā tika uzstādīts 1985.gadā. Tas ir alegorisks memoriāls ansamblis, kura centrā atrodas 79 metrus augsts obelisks, ko veido piecu dažāda augstuma skaldnes, kuras vainago piecstaru zvaigznes. Tas simbolizē piecus kara gadus un uzvaras salūtu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu