Populārākās sazvērestības teorijas, kas arī 21 gadu pēc Dvīņu torņu traģēdijas tiek izplatītas (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Šogad aprit 21 gads kopš 2001. gada 11. septembra notikumiem Amerikā, kad teroristi nolaupīja četras pasažieru lidmašīnas, izraisot pasaules mēroga katastrofu. Taču arī mūsdienās joprojām tiek izplatītas dažādas konspirācijas teorijas, ko apkopojusi raidsabiedrība BBC.

2001. gada 11. septembrī plkst. 8.45 skaidrā otrdienas rītā Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra ziemeļu tornī ietriecās "American Airlines" lidmašīna "Boeing 767", kas bija piekrauta ar 20 000 galonu reaktīvās degvielas, vēsta ārzemju medijs "History".

Tiek ziņots, ka uzbrukumu finansēja Saūda Arābijas bēguļojošā Osamas bin Ladena teroristu organizācija "Al Qaeda". Viņi, kā tiek apgalvots, darbojās, lai atriebtos par Amerikas atbalstu Izraēlai, tās iesaistīšanos Persijas līča karā un tās militāro klātbūtni Tuvajos Austrumos.

Nepilnās 15 minūtēs augstceltnes sagruva, paceļoties milzu dūmu un putekļu mākonim.

Debesskrāpja tērauda konstrukcijas, kas būvētas, lai izturētu spēcīgās vēja brāzmas, kas pārsniedz 300 kilometrus stundā, neizturēja karstumu un sagruva. Plkst. 10.30 sabruka Dvīņu torņu ziemeļu ēka. Tikai seši cilvēki Pasaules tirdzniecības centra torņos to sabrukšanas brīdī izdzīvoja.

Ceturtā nolaupītā lidmašīna - aviokompānijas "United Airlines" reiss Nr. 93. Tā tika mērķtiecīgi virzīta uz Balto Namu Vašingtonā, bet nokrita netālu no Šenksvilas pilsētiņas Pensilvānijas štata rietumos plkst. 10.10.

Kopā teroraktā mira 2996 cilvēku, ieskaitot 19 teroristus, kas atradās lidmašīnās. Iedzīvotāji no 78 valstīm gāja bojā Ņujorkā, Vašingtonā un Pensilvānijā.

Lidmašīnām ietriecoties Pasaules tirdzniecības centra ēkās bojā gāja 2763 cilvēki. To skaitā bija 343 ugunsdzēsēji un mediķi, 23 Ņujorkas policijas darbinieki un 37 likumsargi, kas palīdzēja evakuācijas laikā.

Pentagonā mira 189 cilvēki, ieskaitot 64 cilvēkus, kas atradās lidmašīnā. Aviokompānijas "United Airlines" reisā Nr. 93 bojā gāja 44 cilvēki.

Pirmās sazvērestības teorijas par 2001. gada 11. septembra notikumiem ASV parādījās internetā tikai dažas stundas pēc uzbrukumiem, un līdz ar sociālo tīklu un platformu pieaugumu kopš tā laika ir palielinājies konspirācijas teoriju mērogs.

Plašie 11. septembra komisijas, ASV valdības aģentūru un ekspertu grupu ziņojumi ir atspēkojuši jebkādas slēptas sazvērestības esamību. Taču aktīvistu grupas ASV un citviet turpina vērpt dažādas teorijas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu