No Apollo.lv arhīva "Londonas tilts ir sabrucis". Diena, kad nomirs Anglijas karaliene. Kas notiks pēc tam?

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Operācija "Londonas tilts" ir segvārds jau sen zināmam plānam, kas notiks dienā un nedēļā vēl pēc tam, kad nomirs Anglijas karaliene Elizabete II. 

Karaliene tronī sēž kopš 1952. gada. Tas ir ilgākais jebkura monarha valdīšanas laiks Lielbritānijas vēsturē.

Šajā laikā viņa ir redzējusi vairāk nekā duci Lielbritānijas premjerministru, gandrīz 20 vasaras olimpiskās spēles un iepazinusies ar vairāk nekā pusduci pāvestu.

Karaliene ir gandrīz 600 biedrību un labdarības organizāciju patronese un viņai ir galvenā loma Lielbritānijas aliansē. Viņas aiziešana radīs daudz pārmaiņu. Ne tikai Apvienotajai Karalistei, bet potenciāli visai pasaulei.

Medijs "Business Insider" atklāj, kādi būs pirmie soļi pēc karalienes aiziešanas.

Operācija "Londonas tilts"

Aiziešanas dienā karalienes privātais sekretārs Edvards Jangs nekavējoties nodos ziņu premjerministram. Šajā ziņojumā, visticamāk, būs teksts "Londonas tilts ir sabrucis". Pēc tam premjerministrs uzsāks operāciju "Londonas tilts".

Pie Bekingemas pils vārtiem parādīsies melna izkārtne ar skumjo vēsti. Tajā pašā laikā tiks brīdināti mediji visā pasaulē. Katram plašsaziņas līdzeklim jābūt gatavam šai dienai.

Visi BBC raidījumi tiks pārtraukti, lai pavēstītu sēru vēsti. Ziņu moderatoriem jābūt sēru drēbēs, tām viņiem jābūt jau uz vietas studijā, un tradicionālais sarkanais BBC logo kļūs melns.

Nāves dienā karalienes vecākais dēls Čārlzs nekavējoties kļūs par karali. Visticamāk, visi Lielbritānijas uzņēmumi tajā dienā tiks slēgti. Dienu pēc karalienes nāves Čārlzs teiks savu pirmo oficiālo runu kā karalis.

Foto: AP/Scanpix

Valdība zvērēs uzticību jaunajam karalim Haidparkā, Londonā. Pēc tam karalis Čārlzs dosies turnejā pa Lielbritāniju. Šajā laika posmā televīzijas kanāli pārraidīs daudzas dokumentālās filmas par godu karalienei.

Četras dienas pēc karalienes nāves viņas zārks tiks vests militārā parādē no Bekingemas pils uz Vestminsteras pils zāli. Šeit viņa atradīsies nākamās četras dienas, lai ģimene un citi augstmaņi varētu atvadīties no viņas augstības. Tad durvis tiks atvērtas, iespējams, simtiem tūkstošu cilvēku, kuri rindā būs stāvējuši aiz durvīm.

Tiek paredzēts, ka apbedīšana notiks 10 līdz 12 dienas pēc karalienes aiziešanas. Bet viens ir skaidrs: apbedīšanas diena būs oficiāla brīvdiena visā Lielbritānijā. Birža otro reizi tiks slēgta nepilnu divu nedēļu laikā, un daudzi uzņēmumi sekos šim piemēram.

Pulksten 11 tiks skandināts Bigbens, iedzīvotājiem būs jāietur klusuma brīdis, un zārks tiks ienests Vestminsteras abatijā, kur 2000 īpaši ielūgti viesi lūgšanā nolieks galvas.

Pēc dievkalpojuma zārku vedīs uz Vindzoras pili un pēc tam karaliene Elizabete II, iespējams, tiks guldīta blakus savam tēvam, karalim Džordžam VI.

Dievs svētī karali!

Droši vien gada laikā pēc bērēm būs jāparedz vēl viena valsts svētku brīvdiena - karaļa Čārlza kronēšana.

Tiek lēsts, ka karalienes nāve Lielbritānijai izmaksās miljardiem mārciņu. Turklāt visā Lielbritānijā notiks simtiem pārmaiņu. Jaunā Lielbritānijas valūta tiks iespiesta ar karaļa portretu, un karalienes valūta lēnām tiks izskausta. Tas pats notiks ar zīmogiem, pasēm, kā arī policijas un militārajiem formas tērpiem. Un valsts himna tiks mainīta uz "Dievs, sargi karali".

Nemaz nerunājot par to, kā pasaule un Sadraudzības nācijas reaģēs uz jauno karali. Karalienes nāve uz visiem laikiem varētu mainīt Lielbritānijas karalisko ģimeni un vājināt Lielbritānijas monarhiju.

Lai gan procedūra, ko nepieciešams veikt karalienes nāves gadījumā, teorētiski ir zināma, realitātē iespējams saskarties ar negaidītiem pavērsieniem - pēdējo reizi monarhs tika apglabāts pirms vairāk nekā 60 gadiem, un kopš tā laika daudz kas ir mainījies.

To mēs kādu dienu piedzīvosim.

Tās būs ēras beigas.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu