VIDEO Cits zārks, svešs uzvalks. Vīra apbedīšanu pavada viena nebūšana pēc otras

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Ground Picture/Shutterstock

Kāda rīdziniece pirms dažām nedēļām zemes klēpī guldījusi savu vīru. Diemžēl jau tā sāpīgo situāciju vēl nepatīkamāku padarījis piedzīvotais apbedīšanas firmā, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu". 

Sieviete atstāsta piedzīvoto: "Atbraucām. Atvedām mantas, uzvalku celofāna iepakojumā. Kad vīrs to nopirka, uzvilka tikai vienreiz – kāzās. Tātad uzvalks, šlipse, citā maisiņā bija apakšējās daļas.

Pēc tam mūs aizveda apskatīties, kādu zārku pasūtīsim. Teicu, ka jums jau pašiem labāk zināms, piedāvājiet kaut ko.

Parādīja rudā krāsā, bet teica, ka to vairāk sievietēm ņem. Piebilda, ka ir arī citi toņi – parādīsim, izvēlēsieties un veiksim apvilkšanu. Kopā ar dēlu apsēdāmies pie galda, izvēlējāmies brūno toni.

Viss, ko vajag. Aizpildīja visus dokumentus. Rēķinā mums vajadzēja nedaudz piemaksāt. Kopā ar vīra divām pensijām piemaksājām 125 eiro."

Zārks, nelaiķa apkopšana un sagatavošana guldīšanai zārkā, nesēji un racēji kopumā izmaksā aptuveni 1500 eiro. Vēlāk atklājies, ka atsevišķi aploksnītē jāieliek arī 60 eiro ziedojums mācītājam un vēl 70 eiro kapsētas darbiniekam. Par spīti mulsumam atraitne to izdara un gatavojas bēru procesijai. Tiesa gan, bēru dienā piedzīvoti jauni pārdzīvojumi.

"Sākas bēres. Piebrauca automašīna, izceļ zārku… bet tas ir tādā [oranžā] krāsā, rudā," turpina atraitne, apstiprinot, ka tas bija tāds, ko apbedīšanas firmā rādīja kā sievietēm paredzētu.

Kapličā gan visi tuvinieki par zārka citādo krāsu esot paklusējuši, taču tad sekoja nākamā nebūšana.

"Tad sekoja atvadīšanās," stāsta cietusī. "Es pirmā piegāju, mani vēl nervi kratīja. Pārklājs bija līdz šādam augstumam, ka tikai pleci rēgojās. Krekls un šlipse.

Es paglaudīju plecu, jūtu, ka nav īstais materiāls un nav īstā krāsa. Bet man prātā pat neienāca doma, stāvēju domās pie sevis.

Atvadījos. Tad dēls, tad meita. Pēc ceremonijas, kuras laikā visi visu paturēja pie sevis, neko neteica, kad jau apraka, aizbrauca, dēls jautāja, no kurienes tēvam tāda žakete."

Sēru māktie radinieki piedzīvojuši šoku – ģimenes galva guldīts citā zārkā un svešās drēbēs. Atraitne ar pretenzijām vērsās apbedīšanas firmā, kas drīz vien piedāvāja ekshumāciju jeb līķa izrakšanu.

Latvijas Apbedītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Štreihfelds uzsver, ka apbedīšanas biznesā kļūdas ir nepiedodamas, proti, visam ir jābūt tieši tā, kā to vēlējušies piederīgie vai konkrētie cilvēki, kuri plāno bēres.

Štreihfelda vairāk nekā 30 gadu pieredzē esot bijuši tikai divi gadījumi, kad bērēs kaut kas nogājis greizi.

Neatkarīgi no sarežģījumiem apbedītājam ir pienākums brīdināt par izmaiņām bēru procesijā, tās saskaņojot ar klientu.

Fotogrāfiju vai video no bērēm rīdziniecei nav, līdz ar to dzelžainu pierādījumu apbedītāja kļūdām arī nav. Neatrokot kapu, pašreiz ir tikai radinieku sacītais un apbedītāja nostāja.

SIA "Atvadas" gan nenoliedz faktu, ka zārka auduma krāsojumā patiešām pieļauta kļūda. Tieši tāpēc uzņēmums piedāvājis atraitnei atmaksāt naudu par zārku. Runājot par nelaiķa apģērbu, firmas saimnieks apgalvo, ka mirušais ietērpts drēbēs, ko apbedīšanas kompānijai nodevusi atraitne. Lai to pierādītu un arī aizstāvētu SIA "Atvadas" reputāciju, apbedīšanas firma piedāvājusi atrakt kapu.

Ekshumāciju atraitne pat negrasoties apsvērt, tikmēr kompensāciju par nepareizo zārku rīdziniece neesot gatava pieņemt.

"Mūsu mērķis ir viens, lai cilvēki, kuri saskarsies ar bērēm, pārbaudītu visu no galvas līdz kājām, kā mirušais guļ zārkā, kā apģērbts zemāk," stāsta cietusī. "Kapsētas un bēres – tas ir viens liels bizness. Un cilvēki to zina. Tomēr bēdu brīdī citus nevajag pataisīt par idiotiem. To nudien nevajag. Lūk, viss!"

Video: raidījuma "Bez tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu