ES plāno aizliegt produktu tirdzniecību, kas ražoti ar piespiedu darbu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: humphery/Shutterstock

Eiropas Savienība (ES) iecerējusi aizliegt to produktu tirdzniecību, kas ražoti ar piespiedu darbu. Domājams, ka tiks aizkaitināta Ķīna, kas arvien plašāk tiek kritizēta par uiguru izmantošanu piespiedu darbā Siņdzjanas reģionā.

Briseles plānā Ķīna nav minēta, taču tajā runāts par visiem produktiem, kas ražoti ar piespiedu darbu. Tas attiecas arī uz ES ražotām precēm.

"Šis priekšlikums radīs patiesas pārmaiņas mūsdienu verdzības apkarošanā, kas skar miljoniem cilvēku visā pasaulē," norādījis Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

"Mūsu mērķis ir izņemt no ES tirgus visus produktus, kas ražoti ar piespiedu darbu, neatkarīgi no tā, kur tie ražoti," viņš piebildis.

Priekšlikums jāapstiprina visām ES dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam (EP). Plānots, ka tas stāsies spēkā divus gadus pēc apstiprināšanas.

Briseles plāns atšķiras no ASV aizlieguma importēt preces no Siņdzjanas, tomēr sagaidāms, ka arī tas izsauks spēcīgu Ķīnas reakciju.

Siņdzjanas reģions ir viens no lielākajiem kokvilnas ražotājiem pasaulē un plaši eksportē materiālus, kas tiek izmantoti saules paneļu ražošanā.

ANO dati liecina, ka Siņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā, kas atrodas Ķīnas ziemeļrietumos, vairāk nekā miljons uiguru, kazahu un citu musulmaņu ieslodzīti internēšanas nometnēs, kur viņi spiesti apgūt komunisma ideoloģiju, runāt ķīniešu valodā un noliegt savu kultūru, valodu un reliģiju.

Pekina sākumā noliedza šādu nometņu pastāvēšanu, bet pēc tam apgalvoja, ka šīs nometnes ir profesionālās apmācības centri, kuros musulmaņu tautu pārstāvji apgūst profesiju un ķīniešu valodu, kā arī tiek pasargāti no radikalizēšanās.

ES plāns ļaus dalībvalstu muitas dienestiem sākt izmeklēšanu par produktiem, attiecībā uz kuriem pastāv pamatotas aizdomas, ka tie ražoti ar piespiedu darbu. Izmeklētājiem būs tiesības veikt pārbaudes, tai skaitā valstīs ārpus ES.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu