Par ko līderu forumā Uzbekistānā runāja Putins un Sji? (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kara noziedznieks Vladimirs Putins un Ķīnas prezidents Sji Dziņpins Šanhajas Sadarbības organizācijas samitā Samarkandā, Uzbekistānā.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins un Ķīnas prezidents Sji Dziņpins Šanhajas Sadarbības organizācijas samitā Samarkandā, Uzbekistānā. Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien, 15. septembrī, Šanhajas Sadarbības organizācijas samitā Samarkandā, Uzbekistānā, tikās kara noziedznieks Vladimirs Putins un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Valstis apņēmušās "veidot stabilitāti un ienest pozitīvu enerģiju pasaulē", kā arī līderi runājuši par "krīzi Ukrainā", vēsta medijs "Euronews".

Šī ir abu līderu pirmā tikšanās klātienē, kopš Krievijas 24. februārī atkārtoti iebruka Ukrainā.

Putins slavēja Pekinas "līdzsvaroto nostāju" par Krievijas izraisīto karu Ukrainā - Ķīna nav kritizējusi Krievijas vardarbību Ukrainā, savukārt Ķīna kritizēja Rietumu noteiktās sankcijas pret Maskavu.

Savukārt Krievija atbalsta Ķīnu saistībā ar saspīlējumu ar ASV, kas pieaudzis augusta sākumā. ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi augusta sākumā apmeklēja Taivānu.

"Mēģinājumi izveidot vienpusīgu pasauli pēdējā laikā ir kļuvuši neglīti un pilnīgi nepieņemami.

"Mēs ļoti novērtējam mūsu ķīniešu draugu līdzsvaroto nostāju attiecībā uz krīzi Ukrainā," Putins sacīja Ķīnas prezidentam.

Sji Dzjiņpins apliecināja kara noziedzniekam, ka Ķīna ir gatava būt "lielvalsts" līdzās Krievijai.

"Ķīna ir gatava strādāt kopā ar Krieviju, lai uzņemtos lielvaras atbildību, ieņemtu vadošo lomu un veidotu stabilitāti un pozitīvu enerģiju haosa pilnajā pasaulē," norādīja Sji.

Ķīna ir paudusi atbalstu Putinam, šajā konfliktā vainojot ASV un NATO, taču atturējusies no kādas konkrētas palīdzības sniegšanas Maskavai.

Šanhajas Sadarbības organizācijas samitu, kas būs pirmais klātienes samits kopš 2019. gada, apmeklēs arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, Irānas prezidents Ebrahims Raisi un Indijas premjerministrs Narendra Modi.

Samita laikā gaidāmas vairākas divpusējas tikšanās, kā arī Irānas iestāšanās šajā organizācijā.

Pašreiz organizācijā ietilpst Ķīna, Krievija, Indija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Pakistāna, Tadžikistāna un Uzbekistāna. Irānai līdz šim bija novērotājas statuss, līdzīgi kā Baltkrievijai un Mongolijai.

Armēnija, Azerbaidžāna, Kambodža, Nepāla, Šrilanka un Turcija tiek uzskatītas par Šanhajas Sadarbības organizācijas partnervalstīm.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu