Nopludināti dokumenti liecina, ka Dmitrijs Medvedevs īrē 8,5 miljonu dolāru vērtu zemesgabalu par 25 dolāriem gadā (6)

Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Bijušais Krievijas prezidents un šī brīža Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs kopš 2002. gada īrē elitāru zemesgabalu netālu no Maskavas, kura tirgus vērtība ir teju pusmiljards rubļu (apmēram 8,5 miljoni ASV dolāru). Taču šo zemesgabalu viņš īrē par nieka 1500 rubļiem (25 ASV dolāriem), liecina uzlauztā Maskavas apgabala vicegubernatora Igora Treskova sarakste un dokumenti, vēsta medijs "Insider".

Dokumentus publicējis "Telegram" kanāls "Black Mirror". Interesanti, ka Medvedevs nav samaksājis pat tik niecīgu summu. Sarakste liecina, ka blakus esošie zemesgabali pieder ministriem un ierēdņiem. Visticamāk, zemesgabals Medvedevam piešķirts par palīdzību krimināllietas izbeigšanā pret Krasnogorskas rajona priekšnieku.

Bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs savā nodokļu deklarācijā kā Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks min 1,16 akru zemesgabala izmantošanu. Saskaņā ar uzlauzto saraksti, Medvedevs zemi sācis nomāt tālajā 2002. gadā.

Līguma termiņš ir 49 gadi. Norādīta arī nomas maksa - 1354 rubļi gadā. Gadu gaitā tā nav palielinājusies. Vismaz 2015. gadā summa bija nemainīga. Taču dokumenti liecina, ka pats Medvedevs nav samaksājis par zemesgabala nomu.

Medvedeva zemesgabals atrodas Arhangeļskojes rajonā. Simts kvadrātmetri zemes tur maksā 13,5 miljonus rubļu. Attiecīgi Medvedeva zeme ir 630 miljonu rubļu vērta.

No šī paša e-pasta izriet, ka blakus esošie zemesgabali pieder citām ievērojamām valdības amatpersonām – Mihailam Menam, Dmitrijam Kozakam un Germanam Grefam. Joprojām nav skaidrs, par kādu cenu viņi nomā zemi, taču, pēc visa spriežot, viņi to nav ieguvuši par tirgus cenām.

Zemesgabalu Medvedevam ar izdevīgiem nosacījumiem nodeva toreizējais Krasnogorskas rajona priekšnieks Boriss Raskazovs. 2004. gada maijā viņam  izvirzīja apsūdzību dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Zemesgabals nonāca uzņēmēja Borisa Berezovska meitas pārziņā. 2004. gada novembrī zeme saskaņā ar tiesas lēmumu tika atdota valstij, un drīz vien Borisa Raskazova krimināllieta tika slēgta. Lieta pret apgabala vadītāju tika slēgta uzreiz pēc tam, kad viņš nodeva elitāro īpašumu Dmitrijam Medvedevam.

Apsūdzības korupcijā

2017. gadā Navaļnija fonds izpētīja, ka kopumā uz Medvedeva fondiem tikusi pārvesta nauda un īpašums 70 miljardu rubļu (1,1 miljarda eiro) vērtībā. Par šiem līdzekļiem uzcelta un uzturēta premjera muiža un agronomiskais komplekss “Mansurovo”, premjera kalnu rezidence Sočos, vīna dārzi Anapā un Toskānā (Itālijā), lauku mājas Pļosā, Ivanovas apgabalā.

Ziņas par Medvedeva bagātībām 2017. gada 26. martā izraisīja Krievijā plašus protestus pret korupciju valdībā. Maskavā vien policija aizturēja vairāk nekā 1000 protestētāju, tostarp Navaļniju.

Medvedevs, runājot par Navaļniju, paziņoja, ka viņš atklāti saka - "visi ir slikti, izraugieties mani par prezidentu".

"Tamdēļ viņš izvelk cilvēkus ielās, bieži nepilngadīgos, kas praktiski ir noziegums, padarot viņus par savas politiskās programmas ķīlniekiem," sacīja Medvedevs, kurš pret viņu vērstās apsūdzības izvēlējies komentēt laikā, kad Krievija sēro par sprādzienā Sanktpēterburgā 14 bojāgājušajiem cilvēkiem.

Neilgi pēc šī paziņojuma Medvedevs žurnālistiem sacīja, ka apgalvojumi par viņa kontrolē esošu milzīgu īpašumu impēriju esot muļķības.

Ekskluzīvais limuzīns

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar vairāk nekā sešus metrus garo bruņu limuzīnu "Aurus Senat" pirmo reizi izbrauca savā inaugurācijas ceremonijā 2018. gada maijā. Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs pie sava limuzīna tika 2019. gadā.

"Aurus Senat" ir arī civilā versija, kas tika prezentēta 2018. gada augustā Maskavas automobiļu izstādē, bet ar laiku taps arī civilais apvidnieks.

Krievijas varasiestādēm domāto "Aurus" zīmola automobiļu klāstā tikmēr ietilpst minivens "Arsenal". Papildus tam valsts vadītāju pavadošajās kolonnās brauks jauni motocikli.

Limuzīna garums ir 6,63 metri, tas apgādāts ar 600 zirgspēku hibrīddzinēju, kura bāze ir 4,4 litru V8 turbo motors, mašīnai ir deviņu pakāpju automātiskā pārnesumkārba un pilnpiedziņa, kā arī vadītāja atbalsta sistēmas, ko mūsdienās nereti var sastapt arī kompaktklases automobiļos.

Līdz 100 km/h Senat, kura svars netiek atklāts, spēj paātrināties 6 sekundēs, un tā maksimālais ātrums ir 250 km/h. Kā vēsta aģentūra "Interfax", Medvedevs jauno auto sācis izmantot uzreiz 2019. gadā un ar to esot apmierināts.

Sievas 50 miljonu ASV dolāru vērtā lidmašīna

2019. gadā tika izpētīts, ka Dmitrija Medvedeva sieva Svetlana izmanto privāto lidmašīnu "Bombardier Global Express 5000", kas maksā aptuveni 50 miljonus ASV dolāru. Lidmašīna Medvedeva sievas rīcībā nonākusi līdzīgā veidā, kā lidmašīnu savai mīļākajai "izkārtojis” Krievijas valstij piederošās bankas VTB ilggadējais vadītājs Andrejs Kostins, secināts Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda jaunākajā izmeklēšanā.

Lidmašīna "Bombardier Global Express 5000" ar borta numuru "M-SKSM" vispirms piederēja VTB meitas uzņēmumam "VTB Lizing", kas to vēlāk pārdeva Belizā reģistrētai ārzonas kompānijai "IF Company Limited".

Šai kompānijai oficiāli pieder arī lidmašīna "Bombardier Global 6000", kuru regulāri izmanto Kostina draudzene Nailija Askere-Zade.

Fonda paziņojumā norādīts, ka valstij piederošas bankas vadītājs "sagādāt" lidmašīnu savas draudzenes vajadzībām, neradot nekādus tiesībsargājošo institūciju jautājumus, var vienīgi gadījumā, ja šādā pašā veidā viņš izkārto lidmašīnas arī citām – daudz svarīgākām personām.

Korupcijas apkarošanas fonda darbinieki vietnē "Planefinder" izsekoja visiem lidmašīnas "M-SKSM" lidojumiem pēdējo četru gadu laikā un salīdzināja šo informāciju ar mediju ziņām par prominentām Krievijas personām, kas atradušās tajās pašās vietās, kur attiecīgā lidmašīna.

Visos gadījumos šī persona izrādījās Medvedeva sieva Svetlana.

"Viņa sievai nepienākas personīgā lidmašīna. Medvedeva ģimene drīkst ceļot un atpūsties tikai par saviem līdzekļiem. Jebkādu citu scenāriju gadījumā tā ir valsts budžeta līdzekļu piesavināšanās vai arī kukuļi no oligarhiem. Savas sievas ceļojumus var apmaksāt tikai pats Medvedevs, jo Svetlana pati nestrādā un oficiālu ienākumu viņai nav," teikts Korupcijas apkarošanas fonda paziņojumā.

Fonda eksperti norāda, ka šādas lidmašīnas izmantošana ir ļoti dārga – tās uzturēšana maksā aptuveni 10 000 dolāru par vienu lidojuma stundu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu