Latvijai viens kara mēnesis izmaksātu ap miljardu eiro, norāda AM amatpersona (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanas izmaksas nav mazas, tomēr Latvijai viens kara mēnesis izmaksātu ap miljardu eiro, šodien Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēdē norādīja Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece (AP).

Neskatoties uz to, ka VAD ieviešanai nepieciešamie likumprojekti vēl ir tikai ceļā uz Saeimu, šodien parlamentā notika pirmā oficiālā diskusija par šo dienestu.

AM apzinoties, ka izmaksas ir pietiekami lielas, tāpēc VAD piedāvāts ieviest pakāpeniski vairāku gadu laikā. Latvija esošajā ģeopolitiskajā situācijā nevarot neko nedarīt, turklāt VAD ir ilgtermiņa drošības jautājums. "Viens kara mēnesis mums izmaksātu ap miljardu," piebilda Bļodniece.

Viņa atgādināja jau iepriekš AM pausto, ka VAD ieviešanai un valsts aizsardzības izdevumu kopējai segšanai būs jāveltī 3% no iekšzemes kopprodukta. Tam būs nepieciešams jau 14.Saeimas atbalsts. Esošie 2,5% no IKP ļauj dienestu ieviest uz esošās infrastruktūras rēķina, tomēr AM apzinās, ka vēlāk jau būs 3% nepieciešami, lai ieviestu dienestu pilnā apmērā.

"Redzam, ka arī citas valstis steidz celt aizsardzības izdevumus. Cerams, ka nākamais parlaments būs tālredzīgs un atbalstošs. Cena var būt pārāk augsta, ja atļaujas neko nedarīt," norādīja Bļodniece.

Jau ziņots, ka AM līdz gada beigām iesniegs valdībā precizētās izmaksas VAD ieviešanai. Aizsardzības izdevumiem, tostarp, VAD ieviešanai un uzturēšanai AM rosinājusi līdz 2027.gadam atvēlēt 3% no iekšzemes kopprodukta. VAD līdz 2027.gadam plānots finansējumu nodrošināt pakāpeniski to palielinot virs piešķirtā bāzes finansējuma, proti, 2023.gadā - 87,413 miljonus eiro, 2024.gadā - 122,534 miljonus eiro, 2025.gadā - 139,330 miljonus eiro, 2026.gadā - 163,879 miljonus eiro, 2027.gadā - 178,973 miljonus eiro.

Valdība otrdien atbalstīja VAD likumprojektu un citus rekrutēšanas reformai paredzētus likuma grozījumus.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu