Eksperts: Putins nevar uzspiest vienu pogu, lai sāktu apokalipsi (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: overcrew/Shutterstock

ASV un Lielbritānija nekavējoties saņemtu informāciju par iespējamu Krievijas kodolieroču izmantošanu, jo kontroles tehniskie līdzekļi un aģentu tīkls ļauj noskaidrot precīzus datus, un kodolieroča transportēšanu nav iespējams noslēpt, portālam "The Insider" pastāstīja Kodolraķešu eksperts un bijušais Dienvidu mašīnbūves rūpnīcas raķešu konstruēšanas biroja darbinieks Aleksandrs Kočetkovs.

Eksperts sacīja, ka kodolgalviņas, mīnas, lādiņi un aviobumbas tiek novietotas īpašās ilgtermiņa glabātavās ar noteiktu temperatūru. Ja šī temperatūra pārsniedz pieļaujamās robežas, nav iespējams garantēt kodolieroču efektivitāti. Krievija šādus ieročus galvenokārt glabā Sibīrijā, no kurienes tie būtu jāpārved, skaidroja Kočetkovs.

Kodolmunīcijas piegāde no ilgtermiņa glabātavas notiek šādi: tā tiek ievietota speciālā konteinerā un kopā ar apsardzes darbiniekiem nogādāta uz kādu pozīciju, piemēram, lidlauku, ja tā ir aviobumba, vai uz raķešu pozīciju, lai tur ielādētu raķeti.

Eksperts piebilda, ka raķetes "Iskander" galvenokārt atrodas Baltkrievijā, un Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka šīs republikas teritorijā varētu tikt izvietoti kodolieroči. Tomēr Kočetkovs uzsvēra, ka sarunas par reālu rīcības plānu nav attīstījušās.

Kočetkovs stāstīja, ka papildus kodolgalviņu izņemšanai no noliktavas, pārvietošanai uz palaišanas pozīciju, tās piestiprināšanai raķetei vai iekraušanai lidmašīnā ir vēl viena kontroles līnija. Gadījumā, ja notiek gatavošanās uzbrukumam, Krievijas kodolspēkiem ir jābūt pilnīgā gatavībā, nevis paaugstinātā gatavībā, lai saīsinātu to izmantošanas laiku.

"Krievijas kodolspēku nostādīšana pilnā gatavībā ir noteikta komandu līmenī. Padomju laikā kodolieročus radīja speciālisti, un Krievijā nekas nav mainījies. Sarežģītā un daudzslāņainā sistēma nodrošina aizsardzību gan no muļķiem, gan maniakiem.

Putins nevar nospiest vienu pogu, lai sāktu apokalipsi. Tur ir vairāki apstiprinājumi - aizsardzības ministrs, ģenerālštāba priekšnieks, Stratēģisko raķešu spēku komandieris, un tad pavēle tiek nodota divīzijām, kurās atrodas ieroču nesēji, un tad izpildītājiem."

Kočetkovs sacīja, ka galu galā ir nepieciešami pieci līdz seši posmi, no kuriem katrs prasa apstiprinājumu un īpašu kodu ieviešanu. Pēc viņa domām, iespējamība, ka apstiprinājums notiks visos posmos, ir minimāla. Tajā pašā laikā maz ticams, ka šāda pavēle tiks realizēta izpildītāju līmenī, ja runa ir par uzbrukumu Ukrainai, jo tur atrodas Krievijas karaspēks un tas ir "trieciens savējiem".

Kā piemēru eksperts minēja eksperimentu, kura mērķis bija imitēt uzbrukumu PSRS Aukstā kara laikā. Viņš teica, ka toreiz starta pozīcijās pēc pavēles pogas vienlaicīgi vajadzēja nospiest diviem virsniekiem. Tikai 25 procentiem virsnieku tas izdevās.

Ar cik dalībniekiem tika veikts eksperiments, eksperts nenorādīja. Tomēr viņš piebilda, ka tagad šīs pavēles izpildes iespējamība ir vēl mazāka, jo maz ticams, ka kāds virsnieks "redz jēgu sākt kodolkaru ar triecienu pret savu tautu".

Tomēr, ja tiek fiksēts, ka Krievijas nosacītā ienaidnieka valsts palaidīs kodolieročus, visiem posmiem ir jānotiek pusstundas laikā. Ja šādu draudu nav un runa ir par preventīvu triecienu, tad šo laiku var pagarināt, skaidro eksperts.

Kočetkovs atgādināja, ka ASV jau ir informējušas Kremli par savām tiesībām reaģēt uz ieroču kustību, tostarp preventīvi iznīcināt transportētās kodolgalviņas ar raķetēm un precīzi vadāmiem ieročiem. Viņš apgalvo, ka Kremlim ir nodota arī cita informācija:

"Vēl viena iespēja ir izmantot konvencionālos līdzekļus, lai dažu dienu laikā pilnībā iznīcinātu visus okupācijas spēkus Ukrainas teritorijā, tostarp Krimā. Šī informācija ir piegādāta, un Kremlis par to zina.

Ja Amerikas Savienotās Valstis pa speciālu kodoltelefonu netiek informētas par to, ka kodolierocis tiek izvests no noliktavas vai transportēts uz ražotni, tas tiek uzskatīts par potenciālu kodoluzbrukuma draudu ASV vai tās sabiedrotajiem, turpina Kočetkovs. To konstatē satelīti un gaisa izlūkošanas lidmašīnas, jo kodolgalviņas "mazliet, tomēr izraisa troksni".

"Tagad ir trīs šādas lidmašīnas, un tās lido Ukrainas tuvumā. [Par visām krievu manipulācijām] tiek ziņots ar izlūkdienestu palīdzību, ar ko ASV un Lielbritānijai labi veicas. Viņi jau iepriekš zināja par uzbrukumu Ukrainai, un tieši tāpat ASV un Lielbritānijā uzreiz kļūs zināma informācija par jebkuru rīcību ar kodolieročiem. Nav iespējams noslēpt kodolgalviņu transportēšanu.

Pēc Kočetkova teiktā, Krievija informē savus sabiedrotos un ASV par katru munīcijas pārvietošanu. Starp Balto namu un Kremli ir tieša saikne, un komunikācija notiek ik pēc divām dienām. Tajā pašā laikā valstis neapsver stratēģisko kodolieroču izmantošanu, skaidroja speciālists.

Taktiskās raķetes, par kurām valstis diskutē, nevarēs nest jaudīgus stratēģiskos ieročus. Ja tās tiks izmantotas, sekas skars visas Melnās jūras reģiona valstis, tostarp NATO valstis. Ja Krievija izmantotu taktiskās raķetes, ASV to uzskatītu par uzbrukumu NATO valstīm, kas būtu saistīts ar piektā panta iedarbināšanu un atbildes reakciju.

"Daudzi spekulē, ka mēģinājums nodot palaišanas komandu Putinam būs viens no pēdējiem lēmumiem viņa dzīvē. Viņš ir vecāka gadagājuma un ne pārāk vesels, bet pārējie vēlas ēst labu ēdienu, saldi gulēt un izmantot to, ko ir "nopelnījuši" savas dzīves laikā. Kremļa augstākajā vadībā ir tikai daži, kas vēlas pārvērst sevi kodoldegvielas pelnos.

Viņi pat nevēlas mobilizēties karam, tāpat kā nevēlas, lai mobilizētu viņu bērnus, un par ko tur runāt? Taču, ja kādam uzbrūk valsts, kuru vada maniaks, kodolapdraudējums pastāv. Tas ir jāapzinās," secināja Kočetkovs.

Militārais eksperts Sergejs Grabskis portālam "The Insider" sacīja, ka kara noziedznieka Vladimira Putina vārdi par to, ka Krievija varētu izmantot kodolieročus, ir tikai blefs. Ir izveidota nopietna visu kodoliekārtu uzraudzības un kontroles sistēma, sacīja Grabskis.

Kā piemēru eksperts minēja situāciju Zaporižjes atomelektrostacijā: toreiz Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra ieradās stacijā, tiklīdz trīs radiācijas kontroles sensori stacijas tuvumā pārstāja reaģēt uz pieprasījumiem un signāliem. Viņš precizēja, ka "neraksturīgu kustību" kodoliekārtās gadījumā pārējās pasaules valstis arī reaģēs nekavējoties.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu