Medijs: Masks pirms "miera priekšlikumu" publicēšanas runājis ar Putinu (6)

Ziņa papildināta plkst. 22.55
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Īlons Masks esot runājis ar kara noziedznieku Vladimiru Putinu, pirms viņš tviterī publicēja "miera plānu, kā izbeigtu karu", kurā piedāvāja Ukrainai piekrist okupēto reģionu aneksijai, vēsta portāls "Vice".

Medijs "Vice" norāda, ka Masks par sarunu ar Putinu pastāstījis amerikāņu politologam un politisko risku konsultāciju uzņēmuma "Eurasia Group" vadītājam Īanam Bremeram.

Īans Bremers "Eurasia Group" abonentiem nosūtītajā vēstulē rakstīja, ka Tesla vadītājs Masks viņam teicis, ka Putins esot "gatavs sarunām", bet tikai tad, ja Krima paliks Krievijas sastāvā, ja Ukraina piekritīs pastāvīgas neitralitātes formai un Ukraina atzīs Krievijas veikto Luhanskas, Doneckas, Hersonas un Zaporižjas aneksiju.

Saskaņā ar Bremera teikto Masks sacīja, ka Putins viņam teicis, ka šie mērķi tiks sasniegti "neatkarīgi no tā, kā tas notiks", tostarp iespējamā kodoltrieciena rezultātā. Bremers rakstīja, ka Masks viņam teicis, ka "jādara viss, lai izvairītos no šāda iznākuma".

Pagājušajā nedēļā Masks tviterī uzskaitīja būtībā tādus pašus punktus kā Putins, lai gan viņš ierosināja referendumus anektētajās teritorijās rīkot no jauna Apvienoto Nāciju Organizācijas uzraudzībā. Jau notikušos pseidoreferendumus Ukraina un Rietumi nosauca par fiktīviem.

Masks šī gada sākumā izaicināja Putinu uz cīņu vienatnē un paziņoja, ka pagājušajā gadā viņš ar Putinu runājis videokonferencē, bet neminēja faktu, ka abi runājuši arī nesen. Viņš kļuva populārs Ukrainā kara sākumposmā, nosūtot savus "Starlink" interneta termināļus, nodrošinot iedzīvotājiem satelītinterneta pieslēgumu, lai pēc Krievijas iebrukuma uzturētu valsts militāro spēku savienojumu.

Šobrīd Masks noliedz, ka runājis ar Putinu, sakot, ka pēdējā saruna notikusi pirms 18 mēnešiem.

Masks esot sacījis, ka atteicis Ukrainas lūgumam aktivizēt "Starlink" Krimā. Kā vēsta Apvienotās Karalistes laikraksts "Financial Times", Ukrainas bruņotie spēki ir ziņojuši par savienojuma problēmām, turpinot pretuzbrukumu teritorijās, kas iepriekš atradās Krievijas spēku rokās valsts austrumos un ziemeļaustrumos. Masks reaģēja, kritizējot laikraksta ziņojumus, sakot, ka tas, kas notiek kaujas laukā, ir "klasificēts".

Ukraiņu reakcija uz Maska tviterī izteikto miera priekšlikumu bija kodolīga - viens no diplomātiem Masku "pasūtīja trīs mājas tālāk", savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tviterī publicēja aptauju, jautājot: "Kurš Masks jums patīk labāk?" Atbilžu variantos norādīja: "tas, kurš atbalsta Ukrainu" un "tas, kurš atbalsta Krieviju".

Tikmēr Kremlis atzinīgi novērtēja Maska "pozitīvo" priekšlikumu izbeigt karu, viņa tvītus citēja arī Krievijas valsts plašsaziņas līdzekļi.

Masks apgalvo, ka viņš joprojām ir par Ukrainu, bet tikai cenšas izvairīties no kodolkara. T

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu