Pāvests: Beidzoties karam Ukrainā, nepieciešams reformēt ANO

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pāvests Francisks.
Pāvests Francisks. Foto: AFP/SCANPIX

Pēc koronavīrusa pandēmijas un Krievijas noziedzīgā režīma atkārtotā iebrukuma Ukrainā acīmredzama kļuvusi nepieciešamība reformēt ANO, uzskata pāvests Francisks.

Svētdien publicētajos izvilkumos no katoļu baznīcas galvas jaunās grāmatas viņš atzinis, ka pašreizējām multilaterālajām organizācijām, īpaši ANO Drošības padomei, jārod "ātrāki un efektīvāki ceļi konfliktu risināšanai".

"Kara laikā ir būtiski apliecināt, ka mums vajag vairāk multilaterālisma un labāka multilaterālisma," taču ANO vairs nav piemērota "jaunajai realitātei," laikraksta "La Stampa" publicētajos grāmatas izvilkumos norāda Francisks.

ANO tika dibināta, lai novērstu Otrā pasaules kara laikā piedzīvoto šausmu atkārtošanos, taču, lai gan kara radītie draudi joprojām pastāv, "pasaule vairs nav tāda pati," uzsver pāvests.

"Šo reformu nepieciešamība kļuva vairāk nekā acīmredzama pēc pandēmijas," kad pašreizējā multilaterālā sistēma "atklāja visus savus ierobežojumus," piebilst katoļu baznīcas galva.

Viņš nosodījis nevienlīdzīgo vakcīnu sadali starp valstīm, norādot, ka tas bijis "spilgts piemērs" stipro dominēšanai pār vājajiem.

85 gadus vecais pāvests aicinājis īstenot "organiskas reformas", kas ļautu starptautiskajām organizācijām no jauna atklāt savu mērķi "kalpot cilvēku ģimenei".

Viņš uzsvēris, ka starptautiskajām institūcijām jākļūst par "iespējami plašākā konsensa" rezultātu.

Pāvests piebildis, ka starptautiskajām institūcijām savi lēmumi jābalsta pārtikas un veselības, kā arī ekonomisko un sociālo tiesību garantēšanā.

Paredzēts, ka Franciska grāmata "Es vaicāju Jums Dieva vārdā: Desmit lūgsnas nākotnei un cerībai" Itālijā nāks klajā otrdien.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu