Okupanti Mariupolē nojaukuši Golodomora jeb Lielā bada upuru pieminekli (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: @Mickenvald/"Twitter"

Mariupolē krievu okupanti demontējuši Golodomora jeb Lielā bada upuru pieminekli, pavēstīja pilsētas padome, norādot, ka tā ir ņirgāšanās par traģēdijas upuru piemiņu.

"Okupanti šodien demontēja 2004. gadā pie Drāmas teātra uzstādīto Golodomora upuru pieminekli. Tas tika nodēvēts par simbolu "dezinformācijai valstiskā līmenī"," teikts paziņojumā.

Okupācijas varas struktūras paziņojušas, ka granīts tiks pārstrādāts celtniecības materiālos.

"Pieminekļa nojaukšana ir kārtējā ņirgāšanās par šausmīgās traģēdijas miljonu upuru piemiņu un mēģinājums pārrakstīt vēsturi. Krievu okupanti dara visu, lai iznīcinātu mariupoliešu un Ukrainas vēsturisko piemiņu," norādīja pilsētas padome.

Padomju diktatora Josifa Staļina Ukrainā 1932. un 1933. gadā mākslīgi izraisītajā masveida badā - Golodomorā - tika nogalināti vairāk nekā desmit miljoni cilvēku.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads bija viens no pasaules vēsturē briesmīgākajiem cilvēka izraisītajiem masu iznīcināšanas gadījumiem.

Ukrainas parlaments 2006.gada novembrī pieņēma likumu, kurā šos notikumus atzina par padomju genocīdu pret ukraiņu tautu. Kopš 1999. gada ik gadu 22. novembrī tiek atzīmēta Golodomora upuru piemiņas diena.

Daudzi uzskata, ka Staļina mērķis bija pret ukraiņu tautu vērsts apzināts genocīds un ka Golodomors ir pielīdzināms nacistu īstenotajam holokaustam.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu