Seriāls "Karmas latvieši". Kas ir sarkanie karogi, kas brīdina par maldināšanu? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Microgen/Shutterstock

Pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" jaunākais seriāls "Karmas latvieši" 10 sērijās, ko rādīja jaunās paaudzes televīzijā GO3 un par ko rakstījis arī Apollo.lv, pievērsis daudzu cilvēku uzmanību. Kas ir maģiskā domāšana, kāpēc daudzi dziedniekiem, influenceriem, dažādiem retrītiem uzticas vairāk nekā ģimenei, draugiem, psihologiem un ārstiem? Pēc seriāla pēdējās sērijas palaišanas ēterā žurnālistes Inga Spriņģe un Inese Liepiņa "Re:Baltica" "Facebook" kontā publicēja sarunu, kurā dalījās ar secinājumiem un iezīmēja, kuri ir sarkanie karogi, kad jāsāk uzmanīties. 

Karogs Nr. 1: neskaidra izglītība vai izglītības nav vispār

Kā saka Inga Sprinģe, veidojot seriālu, žurnālistēm nebija vēlmes paust un pierādīt, ka viss ir slikti, ka, piemēram, dažādi kursi, retrīti, lekcijas ir pilnīgi nelietderīgi. Daļa no kursiem var būt lietderīga. Uzmanība jāpievērš tad, ja kursos vai lekcijās par kādu tēmu, piemēram, veselību, tiek aicināti izteikties cilvēki, kuriem konkrētajā jomā nav attiecīgās izglītības.

Ja četros procentos no kursiem runā cilvēki bez attiecīgas izglītības, būtu jāsaprot, ka šie kursi nav derīgi. 96% kursu varbūt arī sniedz kādu vērtīgu informāciju, bet šie četri procentu kursu nē.

Katram, kurš gatavojas piedalīties kādos kursos, iegādājas kādus produktus vai pakalpojumus, vajadzētu sev pajautāt un noskaidrot: kāda ir izglītība cilvēkiem, kuri organizē kursus? Vai cilvēkiem, kuri izplata, piemēram, veselības bagātinātājus un par tiem māca slēgtās grupās, vispār ir attiecīga izglītība? Lielākajai daļai nav.

Karogs Nr. 2.: uzspiesti lēmumi un psiholoģiski triki

Ir svarīgi pārbaudīt, kam tu uztici savu veselību, kam tu uztici savu dzīvi, saka Inga Spriņģe.

Viens no sarkanajiem karogiem – sajūta, ka savus lēmumus tu vairs nepieņem pats. Ļoti svarīgi neuzķerties psiholoģiskiem trikiem, kad cilvēkam iebaro lēmumu, sakot, ka viņam pašam jāpieņem lēmums, bet... Pirms tam stāstīts, cik vakcīnas ir neizpētītas vai ka tomēr nav jāpaliek kopā ar šo vīrieti, vai to, kā gāja kādam, kurš neizņēma bērnu no "sistēmas skolas", un tamlīdzīgi.

"Piefiksējiet, kāds ir faktu daudzums, ko jums stāsta, un saprotiet, ka tieši tāds ir mērķis – radīt jums sajūtu, ka jūs pats pieņēmāt lēmumu. Bet patiesībā jūs nepieņēmāt lēmumu," brīdina Inga Spriņģe.

Karogs Nr. 3: viena vienīga patiesība

"Re:Baltica" žurnālistes uzsver: ārsti nav pret dziedniekiem – kamēr cilvēks iet pie ārstiem. Žurnālistēm, runājot gan ar dziedniekiem, gan ar ārstiem, tas bijis pārsteigums. Bet, ja cilvēks, kuram nepieciešama ārstēšana, arī ārstējas, bet paralēli iet pie dziednieka, kuram tic, – tas var palīdzēt psiholoģiski. Ārsti to sauc par komplimentāro terapiju.

Sarkanais karogs izlec tad, ja kāds dziednieks saka: atmet visus dakterus, nāc tikai pie manis, es tev varu palīdzēt. Tad jāsaprot, ka šis nav labs dziednieks.

Jautājums: kam esi gatavs uzticēt savu veselību un dzīvību?

Karogs Nr. 4: pie neizdošanās vaino tevi pašu

Jebkuram pakalpojuma sniedzējam jāuzņemas atbildība par rezultātu. Taču, vācot materiālus seriālam, pētnieciskās žurnālistes, izpētot dažādus sievišķības kursus, naudas vairošanas kursus un tamlīdzīgus pasākumus, ne reizi nav sastapušās ar situāciju, ka pasniedzēji uzņemas vainu, ja kaut kas neizdodas. Parasti tiek vainots pats cilvēks: tu nepietiekami daudz strādāji, tev nav pareizais "maindsets", tev ir uzlikti bloki, lāsti un kas tikai vēl ne.

Karogs Nr. 5: tevi aicina atslēgties no realitātes

Žurnālistes, vācot materiālus seriālam, ne reizi vien sastapušās ar to, ka cilvēki tiek aicināti atslēgties no reālās dzīves, nesekot aktuālajiem notikumiem, neiesaistīties: nepatērējiet medijus, tur viss negatīvs, veltiet laiku sev, pašizaugsmei un tā tālāk.

Kā uzsver Inga Spriņge, tas ir bīstami – tu nevari būt brīvs, ja tev nav informācijas. Tev jāzina, kas notiek, kādi ir riski. Nav obligāti skatīties ziņas visu laiku, bet, ja zini galveno, kas notiek, vari pieņemt lēmumu, kā rīkoties: ja notiek tas, rīkošos šādi, ja tas – darīšu to. Informācija cilvēkam dod brīvību.

Nepielūgt Lietus dievu

Pamanīt sarkanos karogus ir svarīgi, saka Inga Spriņge. Tos jāpamana brīžos, kad tas ir bīstami veselībai, kad tas ir bīstami drošībai, kad cilvēks vairs pats nepieņem lēmumus.

Kas mainīsies cilvēku dzīvēs pēc seriāla "Karmas latvieši" noskatīšanās? Žurnālistes lielas cerības nelolo. “Šis neies mazumā,” domā Inga Spriņģe. "Pasaulē pieaug nestabilitāte, ir vairāk nedrošības. Kari, globālā sasilšana... Cilvēki ir apmulsuši un nezina, kā rīkoties. Un tad rodas vajadzība pēc šiem...

Senos laikos vajadzēja lietu – pielūdza Lietus dievu. Tagad tas ir citā līmenī, bet cilvēkiem vajag kādu guru, kas palīdz un dod kādu skaidrojumu notiekošajam. Jautājums, kurš ir šis guru. Vai tu iesi pie kāda laba psihoterapeita, kas maksā naudu, vai iesi pie kāda ezotēriķa, vai tev būs kāds cits mentors. Bet cilvēki meklē risinājumus. Tomēr es ceru, ka varbūt daži cilvēki tagad vairāk domās un pievērsīs uzmanību un būs kritiskāki attiecībā uz visu."

No 6. novembra "Re:Balticas" seriāls būs skatāms TV3 ēterā, no nākamā gada februāra tas būs pieejams arī internetā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu