VIDEO ⟩ Berlīnē 80 000 cilvēku pulcējas Irānas protestu atbalsta demonstrācijā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Berlīnes ielās 80 000 cilvēku no visas Eiropas sestdien pulcējās, lai paustu solidaritāti protestiem Irānā, kas turpinās jau sesto nedēļu.

Vācijas galvaspilsētas policijas aplēses liecina, ka pie Berlīnes Uzvaras kolonnas un tās apkaimē pulcējušies 80 000 cilvēku no visas Eiropas. Demonstranti dodas gājienā pa Berlīnes valdības institūciju kvartālu.

Demonstrāciju organizē aktīvistu grupa "Woman Life Freedom Collective", kas vēlas panākt apspiešanas un diskriminācijas izbeigšanu Irānā.

Video: Irānas protestu atbalsta demonstrācija Berlīnē

Irāņu aktīvists Hameds Esmaeijons, kura sieva un meita gāja bojā, kad 2020. gadā pie Teherānas tika notriekta Ukrainas lidmašīna, aicināja savus atbalstītājus pievienoties demonstrācijai Berlīnē. Gaiāms, ka viņš teiks galveno demonstrācijas runu.

Masu protesti pret Irānas autoritāro valdību turpinās jau sesto nedēļu.

Irānas režīma brutāli vēršas pret protestiem, ko izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve pēc tam, kad viņu aizturēja par nepareizu hidžaba valkāšanu.

Protesti pret jaunās sievietes nāvi ātri pārrauga plašākās demonstrācijās pret valdošo režīmu, kas tās nežēlīgi apspiedis.

Irānas veikalnieki un rūpnīcu darbinieki sestdien streiko, pievienojoties sieviešu sāktajiem protestiem pret stingrajiem islāma apģērba noteikumiem.

Nacionālu streiku svētdien un pirmdien izsludinājusi Irānas skolotāju arodbiedrība.

Aktīvisti sestdien aicināja uz jaunām protesta akcijām, lai gan ir grūti novērtēt aktivitāti, jo Irānā plaši tiek ierobežota pieeja internetam.

Cilvēktiesību aizstāvju grupas lēš, ka, varasiestādēm apspiežot protestus, nogalināti vismaz 122 cilvēki. "Amnesty International" dati liecina, ka upuru vidū ir vismaz 23 bērni.

Atbalsta demonstrācijas notikušas arī citviet pasaulē, piemēram, Austrālijā un Japānā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu