"Progresīvo" lēmums nepiedalīties valdībā nenāks par labu valsts attīstībai, norāda Kariņš

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Zane Bitere/LETA

Partijas "Progresīvie" atteikums piedalīties valdības veidošanā nenāks par labu valsts attīstībai, žurnālistiem otrdien, 25. oktobrī, atzina "Jaunās vienotības" (JV) līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

premjers komentēja "Progresīvo" atteikumu JV priekšlikumam tieši nebūt koalīcijā, bet slēgt divpusēju līgumu, kas "Progresīvajiem" paredzētu vismaz vienu ministra amatu no JV politiskajā atbildībā gaidāmo ministru loka.

"Progresīvajiem" ir daudzas labas idejas, kā arī enerģija, kas būtu noderējusi nākamās valdības darbā, pauda premjers.

JV politiķa ieskatā labākais valdības modelis būtu četru partiju - JV, "Apvienotā saraksta" (AS), Nacionālās apvienības (NA) un "Progresīvo" - koalīcija, taču "divi politiskie spēki" jeb AS un NA nepiekrita šim modelim.

Tāpēc Kariņš "Progresīvajiem" piedāvāja divpusēju sadarbības modeli ar JV, taču "Progresīvie" tam atteica. Līdz ar to topošās koalīcijas darbs būs apgrūtināts, bet nav vērtējams kā neiespējams, pauda JV līderis.

"Mēs virzīsimies uz priekšu ar trīs partiju modeli," atzīmēja Kariņš.

Vaicāts par iespēju ar "Progresīvajiem" noslēgt kādu sadarbības līgumu jau pēc valdības apstiprināšanas, JV politiķis pauda, ka tas drīzāk jāprasa pašiem "Progresīvajiem". Premjers vērsa uzmanību, ka JV viņiem bija piedāvājuši iespēju deleģēt vismaz vienu ministru uz valdību JV politiskās atbildības sfērā, bet pirmdien no medijiem Kariņš uzzinājis, ka "Progresīvie" no tā atteikušies.

JV līderis reizē apliecināja, ja "Jaunā vienotība" "allaž ir atvērta sadarbībai" valsts attīstības veicināšanai.

Kā ziņots, Kariņš cer, ka JV, AS un NA sadarbības memorandu koalīcijas veidošanai varētu parakstīt vai nu trešdien, 26. oktobrī, vai ceturtdien, 27. oktobrī.

Pirms tam memorandā varētu tikt iestrādāti arī partneru priekšlikumi.

Sadarbības memorands paredz politisko spēku gatavību uzņemties atbildību par valsts attīstību un tautas labklājību un vienošanos par valdības izveidošanas pamatprincipiem un kopīgi izvirzītajiem mērķiem - valsts drošības stiprināšanu, ekonomikas izaugsmi un sociāli taisnīgas, iekļaujošas sabiedrības attīstību, norādīja JV pārstāvji.

Kā ziņots, pašlaik iezīmējies, ka koalīciju varētu veidot JV, AS un NA.

Pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu Ministru prezidents Kariņš atzina, ka vislabākā valstij būtu bijusi četru partiju koalīcija, jo tas nozīmētu, ka neviens politiskais spēks nevarētu justies tik ērti, lai "panāktu savu" bez diskusijas, un četri partneri būtu spiesti vienoties par valstij labāko risinājumu.

Taču, zinot, ka tas nav iespējams AS un NA iebildumu dēļ, JV piedāvāja variantu, kurā "Progresīvie" nebūtu koalīcijā, tomēr tiktu pie viena ministra amata.

Taču "Progresīvie" nolēmuši nepiekrist JV piedāvājumam un valdībā neieņemt "jaunākā brāļa" lomu, tādēļ strādās 14. Saeimas opozīcijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu