Krievijas Jūras spēku Baltijas flotē šobrīd ir ap 50 kuģiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas kara kuģis parādes laikā.
Krievijas kara kuģis parādes laikā. Foto: AP/Scanpix

Krievijas kara flotes aktivitātes un klātbūtne Baltijas jūrā ir regulāra, īpaši kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā, atsaucoties uz Igaunijas Jūras spēku komandieri komodoru Jūri Sasku, raksta militāro ziņu portāls "Sargs.lv". 

Baltijas jūrā katru dienu ir tūkstošiem kuģu, taču dažiem no tiem ir īpaša interese par Baltijas reģiona drošības un aizsardzības jautājumiem.

Baltijas jūrā ik brīdi ir aptuveni 3000 kuģu, taču "aizdomīgi" parasti ir kādi ne vairāk kā desmit,

kuriem Baltijas jūras valstis pievērš pastiprinātu uzmanību. Tie visbiežāk ir tieši Krievijas Baltijas flotes karakuģi.

Krievijas Jūras spēku Baltijas flotē šobrīd ir ap 50 kuģiem, no kuriem dažiem ir veikta modernizācija.

Saska norāda, ka visas Baltijas jūras valstis seko līdzi tās teritoriālajos ūdeņos notiekošajam, kā arī kuģiem, kas tajos atrodas, turklāt Igaunija kopš 2018. gada ir arī Somijas "Navi Elektro" jūras novērošanas sistēmas dalībvalsts.

"Runājot par Baltijas jūras novērošanu, sadarbība jau ilgu laiku ir lieliska, arī ar ārpus NATO esošajām dalībvalstīm. Tas galvenokārt notiek "SUCBAS" formātā ("Surveillance Cooperation Baltic Sea"), kas ietver visas Baltijas jūras valstis, kā arī Lielbritāniju," skaidroja J. Saska, piebilstot, ka šajā projektā, protams, neesot arī Krievija.

Tiklīdz Somija un Zviedrija kļūs par pilntiesīgām NATO dalībvalstīm, tās piedalīsies arī NATO jūras novērošanā,

kas nozīmē lielāku datu un informācijas apjomu, ar ko dalībvalstis dalās.

Tāpat Igaunijas Jūras spēku komandieris norādīja, ka Baltijas jūra ir pārāk šaura un sekla lielajiem lidmašīnu bāzes kuģiem, tāpēc tie šeit ierodas ļoti reti. Viens no pēdējiem šādiem gadījumiem bija 2009. gadā, kad Baltijas jūrā ienāca Lielbritānijas bāzes kuģis "HMS Illustrious".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu