Aizsargās ģimenes no "perversām tendencēm". Erdogana partija grib labot konstitūciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto: Reuters/ScanPix

Turcijā valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) gatavojas iesniegt parlamentā konstitūcijas labojumus, kas aizsargās ģimenes no "perversām tendencēm", pirmdien, 31. oktobrī, pavēstīja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Uzrunājot islāma reliģiskos līderus, Erdogans kritizēja globālo tendenci ģimenei zaudēt tās nozīmi, ar to acīmredzot domājot viendzimuma laulību atdzīšanu.

Turcijas prezidents norādīja, ka sievietes un vīrieša savienības pamatā ir leģitimitāte, kas tiekot noniecināta, bet starptautiski tiekot veicināta perversija, netikums un amorālas attiecības.

Erdogans un AKP pēdējos gados arvien skarbāk izsakās par LGBT kopienu, bieži vien dēvējot šos cilvēkus par izvirtuļiem.

"Es uzskatu, ka priekšlikums par konstitūcijas grozījumiem, ko mēs tuvākajās dienās iesniegsim parlamentam, ir svarīgs solis šajā ziņā," uzsvēra Erdogans, paziņojot, ka viņa mērķis ir pasargāt ģimenes institūciju no perverso tendenču pieaugošajiem draudiem.

LGBT tiesību grupas "Kaos GL" jurists Kerems Dikmens norādīja, ka vienas sabiedrības daļas konstitucionālo tiesību nostiprināšana nedrīkst novest pie tiesību zaudēšanas citai sabiedrības daļai.

Homoseksuālu attiecību pieminēšana runā par ģimenēm, "padziļina LGBTI+ personu bažas (..) laikā, kad ir pieaugusi naida runa pret LGBTI+ personām un naida noziegumi", norādīja Dikmens.

Homoseksuālisms Turcijā nav noziegums, taču naidīgums pret to ir plaši izplatīts.

Turcija savulaik tika uzskatīta par drošu patvērumu LGBT kopienai Tuvajos Austrumos, un Stambulā notika lieli praida gājieni, kuros piedalījās desmitiem tūkstošu cilvēku. Taču kopš 2015. gada šādi gājieni faktiski ir aizliegti.

Tomēr AKP un to sabiedrotajiem Nacionālās rīcības partijai (MHP) nav trīs piektdaļu vairākuma parlamentā, lai izdarītu grozījumus konstitūcijā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu