"Ja man likās, ka Latvijā valdība ir "kukū", Anglija vairs neatpaliek!" - latvieši par jauno premjeru Riši (27)

Ieva Raiskuma
, Sadaļas Cilvēks redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Riši Sunaks, Lielbritānijas premjerministrs.
Riši Sunaks, Lielbritānijas premjerministrs. Foto: Fred Duval/Shutterstock

Anglijas jaunā valdība ar premjerministru Riši Sunaku tikko sākusi darbu, bet ne visi par to ir sajūsmā. Ko par to domā Anglijas latvieši? Uz ko cer? Būs labāk? Būs sliktāk?

Vineta: Tiešām cirks

Protams, "āzieši" ir sajūsmā. Daudzi brīnās, ka Riši ir pieņēmis šo darbu, jo viņš un viņa ģimene ir biljonāri. Kam viņam tas viss? Viņam jāpaceļ ekonomika, bet šobrīd liekas, ka viss ripo no kalna lejā. Cenas aug nenormāli. Nevis mēnešiem - katru nedēļu cena ir mazliet uzkāpusi.

Es domāju, ja kas mainīsies, tas notiks ļoti lēni. Tam vajag ilgu laiku. Ekonomika ir uz sabrukšanas robežas. Pagaidām patiešām ir grūti spriest, kā viņš iespaidos cilvēku dzīvi. To varēs redzēt pēc laika. Visi uztver šo "cirku", kas notiek, ar piesardzību. Tiešām cirks, ja premjeri mainās tādā ātrumā kā Anglijā pēdējā laikā.

Sandra: Mani vairāk uztrauc Ukrainas bērni Anglijas skolās

Ja godīgi, mani politika un situācija valstī neuztrauc, jo paļaujos, ka mans britu vīrietis zinās, ko darīt. Mani vairāk uztrauc Ukrainas bērni Anglijas skolās. Viņiem nav angļu valodas zināšanu, skolas nav tam gatavas un nezina, ko ar viņiem darīt. Un arī viņu vecākiem nav angļu valodas. Skola, kurā strādāju, pat izdomāja man jaunu amatu – jo tikai es spēju ar ukraiņu bērniem un viņu vecākiem sazināties krieviski.

Es arī uztraucos par to, kas notiks ar viņiem tālāk. Atbalsta sistēma valstī paredz, ka cilvēki, kas saņem pabalstus, pēc noteikta laika tomēr sāks strādāt, bet kā ukraiņi atradīs darbu, nezinot valodu?

Viesģimenes jeb sponsori cīnās ar elektrības un ūdens rēķiniem, jo cenas kāpj un viņiem tagad ir vēl otra ģimene uz pleciem... Cik ilgi viņi to spēs?

Parastie cilvēki tiešām domā, ka nevarēs samaksāt ziemas rēķinus. Mēs arī tagad ar bažām gaidām jauno rēķinu un tad domāsim. Mans anglis gan netipiski mierīgs. Viņš saka: ja visi nevarēs samaksāt, tad valdībai būs kaut kas jāizdomā. Viņš tic, ka uz ielas jau mūs visus neizmetīs.

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ink Drop/Shutterstock

Tas, ka angļi necieta un nemīlēja iepriekš ievēlēto Lizu, ir fakts. Gan darbā gan mājās bija jāklausās par viņas nekompetenci, stulbumu utt. Mans angļu partneris tic Riši, jo viņš ir bijis atbildīgs par finansēm un zina reālo stāvokli. Protams, ir slikti, smagi, bet mans draugs tiešām tic, ka Anglija izdzīvos, jo ir varena, un ka Riši ir īstais premjera darbam šobrīd. Kā vakar mans Čārlijs teica: vai kāds ir redzējis nabadzīgu un slinku indieti Anglijā?

Viņi visi smagi strādā un ir ar naudu.

Edgars: Viņi ir miljonāri, un tas kaitina daudzus

Es domāju, ka Riši tiešām spēs uzlabot valsts ekonomiku, jautājums tikai – vai vecie buki viņam to ļaus. Un, kad viņš kandidēja, bija daudz rasistiska veida zvanu uz radiostacijām, jo viņš ir pirmais hindu izcelsmes premjers Anglijā, un tas ne visiem patīk. Un viņi ar sievu ir miljonāri, un tas cilvēkus vēl vairāk kaitina. Tā ka ne visi par viņu ir sajūsmā.

Kā viņa premjerēšana iespaidos latviešus – nu tieši tāpat kā angļus. Kāda tur atšķirība. Neviens nezina, kas būs, jauno budžetu paziņos 17. novembrī. Skaidrs, ka nekas labs tur nevar būt. Man jau personīgi viņš ļoti patīk, bet nezinu, vai Džonsons un pārējie ļaus viņam īstenot kaut ko nopietnu, jo Džonsons jau paziņojis, ka kandidēs uz premjera amatu atkal 2024. gada vēlēšanās.

Katrīna: Man Anglijas valdība ir līdz kaklam

Ja godīgi, man Anglijas valdība ir līdz kaklam, neticu vairs nevienam. Valsts nolaista līdz kliņķim, cenas astronomiskas, gāzes un elektrības cenas nu jau vienā līmenī ar īres maksu, tas jau vairs nav normāli! Un draud, ka aprīlī cenas vēl pieaugs!

Valdība pazemināja nodokļus biezajiem! Bet kur lai parastais mirstīgais dabū to naudu?

Iedomājies, ja kādam nav naudas pietiekami, lai meklē otru darbu, – un to saka valdība! Ja es kādreiz domāju, ka Latvijas valdība ir "kukū", tad šitie te Anglijā tiešām vairs neatpaliek!

Ko domā citi Anglijas latvieši, es nezinu, zinu, ka lielais vairums nelasa avīzes un neskatās britu televīziju, arī latviešu avīzes un televīziju neskatās – vienkārši strādā un atpūšas, un tā ir vieglāk, nekā tajā visā, kas notiek, iedziļināties. Nav te vairs nekāda "krutā Anglija", kāda bija pirms 18 gadiem, kad atbraucu.

Kad kāds no Anglijas atbrauc uz Latviju un stāsta, kādā paradīzē dzīvo, – mierīgi neticiet! Rozā briļļu te vairs nav nevienam. Un visi baidās no ziemas un rēķiniem. 

Arī mani kolēģi, gan angļi, gan citas tautības, netic, ka ar Riši būs kaut kas labāks. Ja ziemā elektrības rēķins var sasniegt 500 mārciņas un man īre ir 400 mārciņas, tad ko runāt? Un tas vēl ir ļoti maz, man ir paveicies. Kopš Breksita un kovida īre manā galā vidēji ir 600-700 mārciņas, par Londonu vispār nerunāsim – tur cenas iet kosmosā! Kur lai to naudu rauj? Es domāju, drīz būs nemieri. Tautai pietiek.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu