Rīgā prognozē ieguvumu ap miljons eiro apmērā gada laikā, ieviešot tūrisma nodevu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas panorāma.
Rīgas panorāma. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ieviešot tūrisma nodevu Rīgā, tiek prognozēts, ka ieguvums gada laikā būs ap miljons eiro, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma". 

Sākot ar 2023. gada 1. janvāri galvaspilsētā Rīgā ieviesīs tā dēvēto tūrisma nodevu, kas nozīmē, ka visām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu būs jāmaksā nodeva viena eiro apmērā par katra ciemiņa nakšņošanas dienu, bet ne vairāk kā desmit eiro, ja viesis galvaspilsētā uzturas ilgāk.

Lēmumprojekts par nodevu vēl ir jāapstiprina kāda no nākamajām Rīgas domes sēdēm.

Vairāk par ieņēmumu plāniem raidījumam stāsta domes pārstāve Ināra Papina: "Mēs zinām, ka Rīgā trūkst, piemēram, stāvlaukumu tūristu autobusiem. Tās pašas nepieciešamākās lietas, kas, piemēram, ir sabiedriskās tualetes. Tajā pašā laikā šo naudu plānots novirzīt dažādu pasākumu organizēšanai un to veicināšanai. Mēs zinām, ka nākamgad varētu būt [Pasaules] hokeja čempionāts un dažādi citi pasākumi."

Par nodevas izlietojumu lems Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra, iesaistot nozari. Cik pašvaldībai izmaksās jaunās nodevas ieviešana, pagaidām ir grūti spriest.

Nodevas ieviešanu atbalsta Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija. Pēc organizācijas aplēsēm, divu gadu laikā pateicoties nodevai pilsētas tūrisma budžets varētu iegūt līdz pat 2 miljoniem eiro. Šo naudu varētu ieguldīt Rīgas kā tūrisma galamērķa popularizēšanā un vajadzīgajā infrastruktūrā. Tas arī palīdzētu konkurēt ar Tallinu un Viļņu.

Nodeva par tūristu uzņemšanu esot plaši piemērota Eiropā. Tā ieviesta daudzās tūristu vidē populārās pilsētās, piemēram, Berlīnē, Amsterdamā, Romā, Venēcijā, Vīnē, Briselē, Lisabonā u.c.

Nodevas apmērs dažādās valstīs un pilsētās esot ļoti atšķirīgs un esot vairāki aprēķināšanas modeļi, piemēram, noteiktā likme pie pakalpojuma cenas, diferencētā maksa atkarībā no tūristu mītnes kategorijas vai sezonas, vai arī par katru nakšņojumu.

Piemēram, kaimiņvalstī Lietuvā tūrisma nodevu Kauņā ieviesa no 2016. gada, bet Viļņā no 2018. gada.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu