Parādsaistības, valsts valodas nemācēšana un Kremļa propaganda. Kas zināms par Saeimā ievēlētajiem "Stabilitātei!" deputātiem? (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partijas "Stabilitātei!" valdes locekļi Svetlana Čulkova (no kreisās), Aleksejs Rosļikovs un Natalja Marčenko-Jodko.
Partijas "Stabilitātei!" valdes locekļi Svetlana Čulkova (no kreisās), Aleksejs Rosļikovs un Natalja Marčenko-Jodko. Foto: Zane Bitere/LETA

Bez valsts finansējuma, lielas latviešu mediju uzmanības, bet ar aktīvu kampaņu sociālajos tīklos Saeimā iekļuvusi mazpazīstamu cilvēku grupa, kuri sevi uzdod par krievvalodīgo un mazturīgo aizstāvjiem - partija "Stabilitātei!". Taču liela daļa no jaunievēlētajiem deputātiem nevar atbildēt uz jautājumiem par savu mantisko stāvokli un viņu pagātne saistās ar kriminālsodāmām darbībām, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga". 

Savu mērķu sasniegšanai pirms pusotra gada dibinātā Alekseja Rosļikova partija par savu galveno platformu izvēlējās sociālos tīklus. Rosļikova diviem "Facebook" kontiem ir kopā ir gandrīz 44 tūkstoši sekotāju, gandrīz 30 tūkstoši – "Tiktok".

Lai strādātu Drošības, ārlietu un aizsardzības komisijās, deputātiem nepieciešamas pielaides valsts noslēpumam. Tomēr ir aizdomas, ka lielākā daļa Rosļikova vadītās partijas deputātu varētu tās arī nesaņemt.

Partijas dibinātājs Aleksejs Rosļikovs

Rosļikovs politikā ienāca ar partiju "Saskaņa". 2018. gadā viņš bija viens no "Saskaņas" kongresa vadītājiem, teica slavinošus vārdus par partijas līderiem.

Lielus panākumus "Saskaņas" rindās Rosļikovam neizdevās sasniegt, jo partiju smagi skāra skandāli Rīgas domē, kas beidzās ar domes atlaišanu.

Kā Rīgas domes deputātu Rosļikovu Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja saistībā ar Bolderājā izplatītajām skrejlapām par piketu mēra Nila Ušakova atbalstam. Lapiņās bija attēlots Ušakovs, ietērpts koncentrācijas nometnes ieslodzītā drānās. Viņu sagrābuši nacistiskās Vācijas formastērpos ģērbti karavīri, bet Ušakovam kaklā uzkārts plakāts ar uzrakstu "Tāpēc, ka krievs". Lietā par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu Rosļikovam ir liecinieka statuss, un tā joprojām tiek izmeklēta.

Līdzīgi kā par "Saskaņas" finansējumu, arī Rosļikova partijas sakarā ir daudz jautājumu par naudas avotiem. KNAB datu bāzē redzams, ka partijai saziedoti vien 13 tūkstoši. Ar tiem ir par maz, lai segtu biroja uzturēšanu un vēlēšanu kampaņas izdevumus.

Rosļikovs uzstāj, ka partija katru gadu iesniedz atskaites. 

"Ticiet man, ja tur būs kādi pārkāpumi, tad KNAB to konstatēs," saka politiķis. 

Partijai Rosļikovs nav ziedojis ne centa. Vēl pirms diviem gadiem Rosļikovs deklarācijā norādījis 100 tūkstošu eiro lielas parādsaistības.

Vaicāts vai ir mazinājis savas parādsaistības, Rosļikovs atbild: "Nākamā mana deklarācija jums būs pieejama tuvākajā laikā, tā ka varēsiet visu izsecināt, jo diez vai mani sausie vārdi kaut ko var teikt."

Skandalozā Glorija Grevcova

Savi ienākumi turpmāk būs jāatklāj arī Saeimas deputātei Glorijai Grevcovai. Viņa popularitātes ziņā sociālajos tīklos krietni pārspēj partijas biedru Rosļikovu. Viņai ir daudz sekotāju Krievijā, sociālajos tīklos Grevcova demonstrē sevi apģērbā ar Krieviju slavinošiem logotipiem un lepojas, ka viņas teikto izmanto Kremļa televīzijas kanāli un Baltkrievijas oficiālie mediji. 

Vaicāta, kā Grevcova stiprinās latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, politiķe saka: "Es cenšos runāt pēc iespējas vairāk latviski, man bērni runā latviski." Tomēr viņa norāda, ka, visticamāk, pilnībā no krievu valodas savos sociālajos tīklos neatteiksies. 

Pirmajā Saeimas darba dienā, neilgi pēc deputātes zvēresta nodošanas, Grevcova sniedza interviju pašpasludinātā Baltkrievijas prezidenta Lukašenko kontrolētā radiostacijā un stāstīja, ka Latvijā par nelieliem komunālo pakalpojumu parādiem izliek no mājām un pie mums valda cenzūra. Tajā pašā dienā Putina kontrolētajā Krievijas televīzijā izskanēja Grevcovas viedoklis saistībā ar padomju mantojuma likvidēšanu Daugavpilī.

Sociālajos tīklos Grevcova izrāda savu dzīvesveidu – brauc ar automašīnu "Mercedes Benz", dzīvo plašā mājoklī ar dārgu tehniku. Oficiālas darba vietas Grevcovai pēdējos astoņus gados nav. Pēdējā legālo ienākumu gūšanas vieta ir firmā "Dolo", kur Grevcova 2013. gada maijā uz gadu pieņemta darbā Eiropas sociālā fonda atbalsta ietvaros. Kokapstrādes uzņēmumā Grevcova bija palīgstrādniece, un viņas pienākumos ietilpa malkas kraušana, zāles pļaušana un teritorijas uzkopšana.

Startējot Saeimas vēlēšanās, Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) Grevcova "Dolo" norādīja kā savu aktuālo darba vietu un meloja, ka strādājusi kompānijā par padomnieci.

Patiesībai neatbilst arī ziņas par viņas izglītību - Grevcova nevarēja 2013. gadā absolvēt Latvijas Sporta akadēmiju, jo nekad tajā nebija iestājusies.

Grevcova gan raidījumam saka, ka savā anketā ir norādījusi patiesus datus.

"Tās tehniskās problēmas un pārrakstīšanās kļūdas, tās notika tehniskā procesā," taisnojas 14. Saeimā ievēlētā deputāte.

Prokurors Edijs Pastars, kurš uzrādījis Grevcovai apsūdzību, norāda, ka valsts iestādei viņa melojusi apzināti.

Un CVK iesniedzamos dokumentus pati parakstījusi. Grevcova ar tiesībsargiem nesadarbojas un izmanto tiesības neliecināt. 

"Tas ir kaitīgs nodarījums, diezgan kaitīgs. Prokurors ir cēlis apsūdzību par to, ka viņa ir sniegusi nepatiesas ziņas par savu personību, kandidējot vēlēšanās. Iespējams, ka tas ir ietekmējis rezultātus, kāpēc par viņu tik daudz cilvēki balsoja," uzsver Pastars. "Ja šī lieta būs precedents, tad nākamie deputātu kandidāti rūpīgi apsvērs, cik korekti viņi norāda ziņas par sevi."

Pirmā tiesas sēde nozīmēta 20. decembrī. Saeimas deputātiem vēl būs jābalso par Grevcovas tiesvedības turpināšanu.

Svetlana Čulkova

Svetlana Čulkova ir viena no "Stabilitātei!" dibinātājām. Saeimā viņai uzticēts kārtot partijas lietvedību. Arī Čulkova ir aktīva sociālajā tīklā "Facebook", kur uzstājas pret padomju pieminekļu likvidēšanu un Valsts aizsardzības dienesta izveidi.

Dmitrijs Kovaļenko

"Stabilitātei!" pārstāvis Dmitrijs Kovaļenko pirms vairāk nekā desmit gadiem notiesāts par nelikumīgu alkohola glabāšanu un realizāciju. Divās krimināllietās Kovaļenko sodīts ar piespiedu darbu.

Viņa sieva, arī Saeimas vēlēšanās kandidējusī, bet parlamentā neiekļuvusī Jekaterina Kovaļenko, administratīvi sodīta par tabakas izstrādājumu nelegālu pārdošanu. Arī pats Kovaļenko pirms četriem gadiem saņēmis administratīvu sodu par to, ka Jelgavā tirgojis nelegālas izcelsmes cigaretes.

No 2007. gada līdz pagājušajam gadam Kovaļenko nav oficiālu ienākumu.

Vaicāts, kurā komisijā gribētu strādāt, Kovaļenko atbild: "Pagaidām nezinu. Pieprasījumu komisijā." 

Jautāts, vai viņa pagātne atstāj ietekmi uz Saeimas darbu, Kovaļenko norāda: "Man nav aizlieguma būt par deputātu, lūdzu to ņemt vērā."

"Un atstājiet man iespēju uz personīgo dzīvi," piebilda politiķis. 

Jefimijs Klementjevs

Parlamentā darbosies arī sportists un ilggadējs "Saskaņas" biedrs Jefimijs Klementjevs. Kādreizējam Rīgas domes deputātam pašam krimināllietu nav, taču par fiktīvu nodarbināšanu "Rīgas namu pārvaldniekā" apsūdzēta viņa sieva.

Viktors Pučka

Saeimā strādās arī bijušais Daugavpils domes deputāts Viktors Pučka.

Viņš sociālajā vietnē "Facebook" dalās ar informāciju, kas sakrīt ar Krievijas naratīviem par notikumiem Ukrainā. Piemēram, stāsta, ka ukraiņi sagrābuši pusi Mariupoles par ķīlniekiem. Dažas nedēļas pēc Krievijas veiktajām apšaudēm dalās ar Putina bildi, uz kuras rakstīts: "Atbalstīsim mūsu līderi!"

Kā Daugavpils domes deputātu Pučku Valsts valodas centrs 2016. gadā sodīja par latviešu valodas nelietošanu amatam atbilstošā līmenī.

Deputāta darbam ir nepieciešama C līmeņa 1. pakāpe. Pučkam tādu zināšanu nebija, un domes Finanšu departaments viņam piešķīra 2300 eiro valodas apguvei.

Pirmajā Saeimas sēdē Pučka centās izvairīties no žurnālistiem un viņa vietā uz visiem jautājumiem atbildēja Rosļikovs. Tā raisot aizdomas, ka arī sešus gadus pēc saņemtā soda Pučka deputātam nepieciešamajā līmenī latviski nerunā.

Jau mandātu nolikusī Nadežda Tretjakova

Nadežda Tretjakova ieies vēsturē kā visīsāko laiku nostrādājusī 14. Saeimas deputāte. "Stabilitātei!" pārstāve CVK norādījusi, ka viņas darba vieta ir Maltas vidusskolā, bet Tretjakova strādā Rēzeknes speciālajā pamatskolā par nakts aukli.

Vēl pirms zvēresta došanas "Nekā personīga" Tretjakovu izvaicāja par viņas darba vietu un izglītību un iespējamo darbošanos kādā no Saeimas komisijām, bet divas stundas pēc zvēresta došanas viņa iesniedza Saeimā dokumentu, ka ģimenes apstākļu dēļ mandātu noliek.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu