Kā atšķiras valsts atbalsts topošajiem karavīriem un policistiem? Skaidro raidījums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Policists. Attēls ilustratīvs.
Policists. Attēls ilustratīvs. Foto: Ieva Lūka/LETA

Topošo karavīru un policistu studijas, prasības, rūpes par kadetiem un absolventu noskaņojums nebūt nav vienāds. Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pēta, kādas atšķirības ir topošajiem dienestu darbiniekiem.

Abos dienestos vajadzīga laba fiziskā sagatavotība, prasme apieties ar ieročiem, spēja strādāt ar dažādām stratēģijām, taktikām un pieņemtu pareizos lēmumus. Sākums topošajiem karavīriem un policistiem ir Rīgā, Ezermalas ielā, kur vienā pusē te Nacionālā aizsardzības akadēmija, otrā pusē – Valsts policijas koledža.

Topošie karavīri izglītojas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā - tur kadeti iegūst bakalaura grādu; mācību ilgums tajā – četri gadi.

Jau no pirmās dienas kadets atrodas militārajā dienestā, saņemot nevis stipendiju kā students, bet gan algu.

Papildus viņam pienākas arī tas pats, kas karavīram.

Starta komplekts gana iespaidīgs – 1210 eiro uz rokas, tostarp:

  • alga 1. kursā – 630 eiro pirms nodokļu nomaksas jeb 540 eiro uz rokas.
  • 250 eiro – dzīvokļa kompensācija neatkarīgi no tā, vai viņš dzīvo kopmītnēs, kas arī ir bez maksas.
  • uzturdevas kompensācija – 14 eiro dienā jeb vidēji 420 eiro mēnesī.

Akadēmijas reklāmās uzsvērta ne tikai militārā karjera un garantēts darbs, bet arī prakses iespējas ārzemēs, alga un dažādas sociālās garantijas. Ik gadu akadēmija uzņem nedaudz vairāk kā 100 jauniešu Latvijas Televīzijas uzrunātie kadeti ir apmierināti ar studijām.

Likumsargu izglītošanai savulaik bija Valsts policijas akadēmija, ko 2010. gadā likvidēta.

Pašlaik bakalaura grādu policisti var iegūt Rīgas Stradiņa universitātes īpašā programmā "Policijas darbs", bet mācīties tur var tikai tad, kad jau absolvēta Valsts policijas koledža. 

Sākot mācības, studentiem sākas arī dienests Valsts policijā. Studējošais arī tiek saukts par kadetu un saņem kadeta alga. Kadeta alga kopā ar piemaksu par dienesta pakāpi bruto ir 602 eiro jeb uz rokas aptuveni 523 eiro. Atšķirības no NAA ir arī veselības aprūpes nodrošinājumā. Topošajiem policistiem daļa tiek apmaksāta, bet ir noteikti pieļaujamo izdevumu griesti. 

LTV runāja ar vairākiem koledžas absolventiem, arī ne visi vēlējās atklāt savu seju.

Secinājums – no vienas puses, ir apņēmība un azarts, bet, no otras puses, absolventi jau rūpju pilni.

"Mēs cenšamies strādāt kvalitatīvi. Es vēlētos teikt, ka mēs strādājam kvalitatīvi, cik tas ir iespējams, bet tas ir tiešām grūti," atzina kāda koledžas absolvente, Valsts policijas Rīgas Latgales iecirkņa Kriminālpolicijas izmeklētāja.

Vairāk skaties sižetā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu