"Hā! Šo gan mēs necerējām." Vietējie priecājas par "Salacgrīvas nēģu" jauno statusu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Salacgrīvas nēģi želejā.
Salacgrīvas nēģi želejā. Foto: Novadu garša

Dzintris Kolāts un visa Salacgrīva gavilē: Salacgrīvas nēģi saņēmuši pienācīgu uzņemšanu un aizsardzību Eiropā. 

Kā jau ziņots, Eiropas Komisija nolēmusi ierakstīt produktu "Salacgrīvas nēģi" Aizsargāto cilmes vietas nosaukumu un aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. 

Latvijā tikmēr Dzintra Kolāta vadībā tapusi "Nēģu bībele", un nu Salacgrīvā dubultsvētki: gan jaunā grāmata, gan "Salacgrīvas nēģu" jaunais statuss. 

Pieteikums aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes "Salacgrīvas nēģi" reģistrācijai tika iesniegts Pārtikas un veterinārajam dienestam 2018.gada decembrī. 2019.gada maijā to nosūtīja Eiropas Komisijai  tālākai izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai. Beidzot lēmums ir pieņemts, un salacgrīvieši gavilē. 

Šobrīd Eiropas Savienībā (ES) kopā ir reģistrētas 925 aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, tostarp Latvijas produkti "Rucavas baltais sviests" un "Carnikavas nēģi". Nu tiem pievienojušies arī "Salacgrīvas nēģi". EK regula par Salacgrīvas nēģu iekļaušanu reģistrā stāsies spēkā šogad 12.decembrī.

Kā atzīst Dzintris Kolāts, Latvijā vēl ir daudz produktu, kas būtu pelnījuši tikt pamanīti Eiropas līmenī. Salacgrīviešu uzņēmība atmaksājusies: "Kas urķē, tam sanāk ātrāk."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu