Sabiedrībā pazīstamas personas izsaka viedokli par ieceri skolās aizliegt krievu valodu (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste, Zane Bitere, Ieva Leiniša/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno pēc četriem gadiem visās izglītības iestādēs kā otro svešvalodu prasīt nodrošināt kādu no Eiropas Savienības (ES) valodām vai svešvalodu, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā. Tas nozīmē, ka krievu valodu kā otru svešvalodu skolās apgūt vairs nevarēs, jo šī valoda nav nedz ES oficiālā valoda, nedz ir spēkā tādi starpvalstu līgumi, kas nodrošinātu šādu iespēju.  Vieni šo rosinājumu atbalsta, bet citi apelē, ka valoda nav vainīga pie zvērībām Ukrainā. IZM ieceri izdevumam "Privātā Dzīve" komentējuši arī sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Aivis Ceriņš TV24 raidījumu vadītājs uzskata, ka problēma nav valodā: "Krievu valodu pilnībā nevajadzētu izslēgt no Latvijas izglītības sistēmas. Es gan piekrītu, ka tai nav jābūt obligātai. Tās vietā varētu nākt franču, ķīniešu vai spāņu valoda, kurās runā daudzos kontinentos. Krievu valoda, manuprāt, savu nozīmi nākotnē zaudēs vēl vairāk."

Dziedātāja Dināra Rudāne uzskata, ka jābūt izvēlei: "Valsts valodai jābūt obligātai, jāapgūst arī angļu valoda, jo tā ir internacionāla, bet jābūt iespējai izvēlēties arī otru svešvalodu. Ja iestājamies par vārda un cilvēka brīvību, neapspiežam seksuālās minoritātes, tad kāpēc apspiežam valodu? Mums ir jābūt izglītotiem un jāsaprot, ka ne visi cilvēki, kas runā krieviski, atbalsta Putinu.

Pati runāju gan latviski, gan krieviski un vēl citās valodās. Krievija nav un nekad nebūs manas mājas. Mana mentalitāte ir cita, no latviešiem nedaudz atšķiros vien ar to, ka esmu ātrāka.

Šobrīd atrodos neērtā situācijā. Esmu novērojusi, ka brīžos, kad runāju krieviski, cilvēkiem mainās pret mani attieksme."

Toms Grēviņš "Pieci.lv" radošais direktors pauž, ka jauniešiem mūsdienās ir vēlme pārzināt vairākas valodas: "Kad filmējām raidījuma "Gudrs, vēl gudrāks" vizītkarti, bija meitene, kura labi pārzina pat piecas valodas. Tāpēc, ja vien ir vēlme, mūsdienās ir iespēja apgūt jebkuru valodu. Neviens to nevar aizliegt. Jautājums – kuru valodu liekam kā obligāto otro svešvalodu skolās? Tajā, ka mēs no šī saraksta izņemsim krievu valodu, neredzu nekādu problēmu."

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka prasība skolās kā otro svešvalodu prasīt nodrošināt kādu no Eiropas Savienības (ES) valodām, veicinās jauniešu pilnvērtīgu iekļaušanos Eiropas izglītības telpā, sekmēs ES oficiālo valodu apguvi, kas savukārt paver plašas nodarbinātības iespējas ES un ārpus tās.

Vairāk lasi izdevuma "Privātā Dzīve" 29. novembra numurā.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu