"Apsveicu! Jūs darāt tieši to, ko sevī iemieso šī skulptūra." Par skandālu Rotko centrā runā pats mākslinieks (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: sanderraudsepp.ee

Skandāls par Daugavpils Rotko centrā novāktajām mākslinieka Sandera Raudsepa skulptūrām turpinās. Kultūras ministrs ticies ar Rotko centra direktoru, dažādas organizācijas izsaka nosodījumu Daugavpils domes patvaļai, cenzējot izstādi, turpinās karstas diskusijas sociālajos tīklos.

Lūk, ko par skulptūru un visu šo skandālu saka pats mākslinieks Sanders Raudseps.

Mākslinieks savā "Instagram" kontā raksta: "Skandalozā skulptūra, īsi saukta par "Dicksus", ir viena daļa no no skulptūru grupas ar nosaukumu "Tavs alternatīvais Jēzus". Šis konkrētais eksponāts ir par sabiedrību, kas dzīvo paralēlā visumā. Viņi pielūdz pie varas esošos, kuri ar iebiedēšanu un nežēlīgiem paņēmieniem īsteno savus personiskos mērķus. Viņus raksturo bezkompromisa sacensības gars, augstas ambīcijas un alkas pēc diženuma. Kopā ar egocentriska uzvedību šīs ir īpašības, kas parasti tiek saistītas ar vīriešu dzimuma pārstāvjiem. Lai parādītu drosmi un iekšas, mums ir "jābūt ar pautiem" vai "jārīkojas kā vīrietim". ..Tāpēc dzimumloceklis.

Ironiskā kārtā esmu saņēmis uzslavas par to, ka "man ir pauti", lai šādu darbu ievietotu izstādē. Man arī teikts, ka, to darot, esmu īsts "krāns".

Pienācis brīdis, kad šis mazais baltais dzimumloceklis uz krusta zināmai cilvēku grupai licis sašust un justies neērti.

Cilvēkiem, kuri ir sūdzējušies un pauduši dusmas, ir visas tiesības justies aizvainotiem, kā to varēja gaidīt, bet kas nebija paredzēts.

Mans nolūks bija sākt sarunu un pievērst uzmanību dažām mūsu sabiedrības liekulības izpausmēm. Izskatās, ka tas ir nostrādājis, bet man negaidītā veidā.

Šo skulptūru lika cenzēt vīrieši, kuri ir mēģinājuši iegūt varu pār Marka Rotko mākslas centru ar iebiedēšanu un brīdinājumiem par turpmākajiem ierobežojumiem nākamajās izstādēs.

Apsveicu! Jūs darāt tieši to, ko sevī iemieso šī skulptūra.

Man ir vienalga, vai šī skulptūra galu galā tiks novākta, jo tā ir lieliski sasniegusi savu mērķi. Es vairāk bažījos par citiem māksliniekiem, kurus šī situācija varētu ietekmēt. Padodoties viena agresora pavēlei, jūs atverat slūžas turpmākai cenzūrai, kad kāds cits mākslas darbs var šķist kādam aizskarošs.

Man jāatzīst, ka man radās šaubas, vai man vajadzētu to izstādīt, zinot, ka tas varētu nokļūt internetā, un ne labā nozīmē. Mūsdienu "atcelšanas kultūra" ir iemācījusi mūs būt uzmanīgiem ar savām domām un darbībām, bet es negribēju, lai mani iespaido bailes."

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu