Pavļuts: Latvijas politikā vērojams konservatīvisma revanšs (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts Saeimas svinīgās sēdes laikā, kurā atzīmē Latvijas Republikas 1. Saeimas sanākšanas un Satversmes spēkā stāšanās 100. gadadienu.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts Saeimas svinīgās sēdes laikā, kurā atzīmē Latvijas Republikas 1. Saeimas sanākšanas un Satversmes spēkā stāšanās 100. gadadienu. Foto: Zane Bitere/LETA

Pašreiz Latvijas politikā vērojams konservatīvisma revanšs un neiecietības normalizācija, šādu viedokli partijas "Kustība Par!" kongresā pauda viens no partijas līderiem, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Kustībai Par", pēdējās Saeimas vēlēšanās startējot kopā ar partijām "Latvijas attīstībai" un "Izaugsme", neizdevās pārvarēt 5% barjeru un iekļūt nākamajā Saeimā, savukārt 13.Saeimas laikā šīs partijas darbojās valdošajā koalīcijā. Pavļuts atzīmēja, ka "Attīstībai/Par!" (AP) nav vienīgie liberāļi, kas pēdējos mēnešos neveiksmīgi startējuši parlamenta vēlēšanās, līdzīgi esot klājies arī domubiedriem citās valstīs - Dānijā, Izraēlā un citur.

Pavļuta skatījumā, milzu spriedzes apstākļos, ko izraisīja pandēmijas nogurums, karš Ukrainā un dzīves dārdzības pieaugums, vēlētāji meklējuši patvērumu pie ierastām izvēlēm, centriskiem un konservatīviem piedāvājumiem.

Tagad, pēc Pavļuta vārdiem, nepieciešama paaudžu nomaiņa partijā. "Jauna enerģija un svaigas domas ir vajadzīgas arī mūsu vadības institūcijās," norādīja Pavļuts, atgādinot, ka jau iepriekšējos kongresos viņš minējis, ka partijas vadību pēc vēlēšanu cikla vairs neturpinās.

Pavļuts atzīmēja, ka partija vairs nav tik vienota kā sākotnēji un ir bijušas situācijas, kad partijas biedri ir izrādījuši neiecietību viens pret otru. Politiķis uzsvēra, ka šāda rīcība liberāļiem nepiedien. Jaunajai valdei tas būšot svarīgs risināmais uzdevums.

Pavļuts atgādināja, ka AP dalībpartijas turpinās aktīvu politisko darbību atsevišķi, un uzsvēra, ka tagad visām šīm partijām būs izaicinājums pašiem sev un vēlētājiem parādīt, ka AP nebija viena vēlēšanu cikla politiskais spēks.

Pēc Pavļuta domām, partijai esot nepieciešamas spilgtas un pamanāmas politiskās iniciatīvas. Cilvēktiesību aizsardzības, visu ģimeņu atzīšanas, sociālā atbalsta reformas, zināšanu sabiedrības un digitālās transformācijas uzdevumi kļūstot arvien aktuālāki.

Jau ziņots, ka AP veidojošās partijas - "Kustība "Par"", "Latvijas attīstībai" un "Izaugsme" - turpmāko politisko darbību organizēs patstāvīgi, kā arī vēlēs jaunas valdes un priekšsēdētājus.

Trīs partijas arī ārpus Saeimas turpināšot veicināt AP 14.Saeimas vēlēšanu programmas mērķus, kurus atbalstīja arī 45 000 Latvijas vēlētāju, tāpēc apvienības resursi turpmāk tikšot veltīti trīs partiju patstāvīgai politiskajai darbībai.

14.Saeimas vēlēšanas izrādījās "liktenīgas" valdošajā koalīcijā ietilpstošajiem politiskajiem spēkiem "Attīstībai/Par" un "Konservatīvajiem", kā arī krievvalodīgo elektorāta ilggadējai līderei "Saskaņai", kas nespēja pārvarēt 5% vēlēšanu barjeru un ir palikuši ārpus nākamā parlamenta sasaukuma. AP iekļūšanai jaunajā Saeimas sasaukumā pietrūka vien aptuveni 250 balsis.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu