Krievi kara pirmajās dienās noslepkavojuši simtiem Ukrainas civiliedzīvotāju, paziņo ANO (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Krievijas karaspēks kara pirmajās dienās Ukrainā noslepkavojis vismaz 441 civiliedzīvotāju, trešdien paziņojis ANO augstākā cilvēktiesību komisāra birojs (OHCHR).

Taču patiesais upuru skaits Kijivas, Čerņihivas un Sumu apgabalos, visticamāk, ir daudz lielāks, teikts OHCHR ziņojumā, kurā aplūkota kara gaita no iebrukuma sākuma 24. februārī līdz aprīļa sākumam, kad Krievijas karaspēks atkāpās no šiem apgabaliem.

Ziņojumā aplūkoti Krievijas karaspēka pastrādātie noziegumi šajos apgabalos, kā rezultātā gājis bojā vismaz 441 civiliedzīvotājs, tajā skaitā 341 vīrietis, 72 sievietes un 28 bērni - 20 zēni un astoņas meitenes.

ANO Ukrainas cilvēktiesību novērošanas misijas (HRMMU) ietvaros OHCHR savācis pierādījumus 102 pilsētās un ciematos.

Kopumā OHCHR līdz 4. decembrim konstatējis 6702 civiliedzīvotāju nāvi.

Civiliedzīvotāju tīša nogalināšana tiek uzskatīta par smagu Ženēvas konvenciju pārkāpumu un kara noziegumu saskaņā ar Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) Romas statūtiem.

Jaunais ziņojums aprobežojas ar Krievijas okupētajām teritorijām pirmajās kauju dienās, jo šajos trīs reģionos bija plaši izplatītas apsūdzības par civiliedzīvotāju slepkavībām un OHCHR spēja pārbaudīt un dokumentēt nāves gadījumus tur pēc Krievijas karaspēka padzīšanas.

ANO komisija oktobrī secināja, ka Krievijas armija ir atbildīga par lielāko daļu tiesību pārkāpumu kara pirmajās dienās.

OHCHR ziņojumā norādīts, ka daudzu mirušo cilvēku mirstīgajām atliekām bijušas pazīmes par tīšu nogalināšanu.

Oktobra beigās OHCHR joprojām mēģināja apstiprināt vēl 198 iespējamās civiliedzīvotāju slepkavības trijos reģionos kara sākumā.

Ziņojumā teikts, ka vairākās vietās pastrādāts sevišķi daudz slepkavību, tai skaitā Bučā.

Ziņojuma mērķis ir palīdzēt upuriem, dokumentējot notikušo un mēģinot saukt pie atbildības vainīgos.

Ziņojumā sīkāk analizētas 100 slepkavības.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu