Kā sankcionētais Krievijas aizsardzības ministra vietnieks izmanto Mariupoles postu, lai sponsorētu "bijušās" sievas grezno dzīvesveidu (3)

Foto: Ekrānuzņēmums no video
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija izmeklēšanas komanda nākusi klajā ar jaunu korupcijas atmaskošanu Krievijas varas augstākajos ešelonos. Šoreiz stāsts ir par krievu aktrisi un sabiedrības dāmu Svetlanu Ivanovu, kura 2009. gadā pameta savu pirmo vīru, lai apprecētos ar tagadējo Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu vietnieku Timuru Ivanovu, raksta neatkarīgais medijs "Meduza".

Kopš tā laika Ivanovs ir nodarbojies ar Aizsardzības ministrijas būvniecības līgumu uzraudzību. Kā izrādās, ar peļņu no tādiem projektiem kā Mariupoles "rekonstrukcija" viņš ir sponsorējis ekstravagantu dzīvesveidu Svetlanai.

Šovasar, pirms Eiropas Savienība (ES) ieviesa sankcijas pret Ivanovu, Timurs un Svetlana izšķīrās. Taču praktiski vienīgās izmaiņas viņu attiecībās ir tādas, ka Svetlana turpina brīvi ceļot pa Eiropu, kamēr viņas "bijušais vīrs" to nevar, raksta "Meduza". 

Navaļnija komanda savu izmeklēšanu balstīja uz 8000 nopludinātām e-pasta vēstulēm, kuras Svetlana sūtīja un saņēma 12 gadu ilgā periodā.

E-pastos atklājas detaļas par viņas sociālo dzīvi, pirkumiem, būvniecības projektiem, nekustamā īpašuma darījumiem, jahtu īri, antīku lietu un juvelierizstrādājumu kolekcionēšanu. E-pasti satur rasējumus, rēķinus un tūkstošiem fotoattēlu.

Svetlana Zaharova apprecējās ar Timuru Ivanovu 2009. gadā, uzreiz pēc šķiršanās no bagātā uzņēmēja Mihaila Manioviča. Jaunais pāris ik gadu augustā baudīja atpūtu Francijas Rivjērā, īrējot luksusa villas un jahtas.

2011. gadā Ivanovi par 120 000 eiro iegādājās 2001. gada "Rolls-Royce Corniche", tiesa, īpašumtiesības piešķirot Luksemburgas uzņēmumam. Spēkrata atjaunošana izmaksāja papildu 75 000 eiro.

Izmeklētāji norāda, ka 2011. gadā šie 120 000 eiro būtu bijuši aptuveni pieci miljoni rubļu. Savukārt Timura Ivanova tiesas liecībā, kas iesniegta ar mērķi noteikt uzturlīdzekļus bijušajai sievai, viņa ikmēneša ienākumi bija 112 000 rubļu mēnesī jeb 1,3 miljoni rubļu gadā, kas ir aptuveni ceturtā daļa no iegādātās automašīnas.

Izmeklēšanas rezultāti liecina, ka Ivanovai patika dārgas drēbes. Viņa iegādājās, piemēram, "Dolce&Gabbana" kleitas, kuru cena ir no 52 000 līdz 94 000 eiro. Viņai patika arī rotaslietas. Viens no viņas nopirktajiem gredzeniem maksāja 104 000 ASV dolārus. Tāpat arī viņa iepirka senlietas, reiz samaksājot 7000 eiro par dekoratīvu stikla putnu komplektu.

Svetlanas 2018. gada dzimšanas dienas ballīte Stambulā Turcijā izmaksāja 178 000 eiro, bet 2021. gadā viņa svinēja savu dzimšanas dienu savās mājās dārgā apkaimē ārpus Maskavas, tajā piedalījās arī Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Tajā pašā gadā Ivanovi kopā ar Peskovu un viņa sievu Tatjanu Navku atpūtās Altaja kalnos.

Navaļnija komandas dati liecina, ka Svetlana 2020. gadā vien iztērēja vairāk nekā 109 miljonus rubļu jeb aptuveni 1,4 miljonus eiro. 90 miljoni rubļu tika novirzīti, lai izpirktu viņas bijušā vīra daļu abu dzīvoklī Maskavas slavenajā Povarskaja ielā.

Tomēr Ivanovu pāra nekustamo īpašumu saraksts ar to nebeidzas. Papildus šim dzīvoklim un svinību namam ārpus Maskavas, kur Svetlana bija atzīmējusi savu dzimšanas dienu, Ivanoviem pieder arī 19. gadsimta savrupmāja Maskavas Prečistenkas ielā vēstniecību apkaimē.

Tiesa, uz papīra Ivanovu māja Krievijas dārgākajā apkaimē Rubļevkā pieder "Krievijas Federācijai", bet savrupmāja - uzņēmumam, kas pieder Ivanova personīgajam šoferim.

Šis pats šoferis dokumentos arī ir norādīts kā Ivanovu spēkratu "Rolls-Royce Ghost" un G klases "Mercedes" īpašnieks.

Svetlanas rēķinus bieži apmaksā citi cilvēki un korporācijas. Viens no tiem - "Olimpsitistroy", kas ir nozīmīgs Aizsardzības ministrijas darbuzņēmējs un pašlaik ir iesaistīts jaunu daudzdzīvokļu māju celtniecībā okupēetajā Ukrainas pilsētas Mariupoles centrā.

Agrāk Ivanovai bija Izraēlas pilsonība. Kā norāda "Meduza", nav zināms, vai tā joprojām ir taisnība. Kopā ar pirmo vīru viņai piederēja dzīvoklis Telavivā. Taču, būdama precējusies ar Ivanovu, viņa šo īpašumu nekad nav deklarējusi. Tas pārkāpj Krievijas noteikumus par valsts amatpersonu finanšu informācijas deklarēšanu.

Neviens no Svetlanas pieaugušajiem bērniem nedzīvo Krievijā.

2022. gada martā,

neilgi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, Ivanova devās apciemot savu meitu Francijā, bet pēc tam - dēlu Lielbritānijā. Vēl decembrī viņa atkal apciemojusi savu meitu.

Pagājušajā vasarā Ivanovi savu laulību šķīra, taču tikai uz papīra, secina Navaļnija izmeklēšanas komanda. Ivanovas e-pastos nekas neliecina par pāra faktisko šķiršanos. Oktobrī Timuram Ivanovam tika piemērotas ES sankcijas, bet viņa "bijušajai" dzīvesbiedrenei Svetlanai – nē.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu