Laikraksts: Baidena administrācija vērtē trīs kara Ukrainā izbeigšanas modeļus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Džo Baidens.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Džo Baidens. Foto: ThePresidentialOfficeUkraine/Scanpix

ASV administrācija izvērtē trīs atšķirīgus modeļus, kā varētu izskatīties Krievijas iebrukuma Ukrainā noslēgums. Katram no šiem modeļiem ir piekritēji ASV prezidenta Džo Baidena administrācijā, atsaucoties uz augstu administrācijas pārstāvi, norāda laikraksts "Washington Post".

Pirmais modelis faktiski atbilst miera plānam, ko piedāvājis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un kas paredz Krievijas karaspēka izvešanu no visas starptautiski atzītās Ukrainas teritorijas, arī Krimas.

Otrajā modeli paredzēta Krievijas karaspēka atvilkšana līdz 24. februāra pozīcijām, kad Krievija sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu.

Šajā variantā Krievijas kontrolē paliktu Krima un daļa Donbasa.

Trešajā modelī paredzēts, ka Ukrainas kontrolē nonāk visas okupētās teritorijas, atskaitot Krimu. Šajā variantā paredzēts, ka Krimas un, iespējams, Donbasa daļas liktenis tiks izlemts sarunās.

Zelenskis vairākkārt norādījis, ka pēdējie divi priekšlikumi Ukrainai nav pieņemami.

Tomēr, kā vēsta laikraksts, trešdien tiekoties ar Zelenski Baltajā namā, Baidens izvirzījis jautājumu par miera sarunu sākuma iespējamiem nosacījumiem.

Laikraksta avoti norāda, ka runa bijusi par tīri teorētisku situāciju, jo pati Krievija nav paziņojusi par gatavību atvilkt karaspēku līdz 24. februāra līnijai.

Publikācijā arī norādīts, ka ASV šobrīd nav gatava apmierināt visus Ukrainas lūgumus attiecībā uz smagā bruņojuma un tālās darbības raķešu piegādēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu