VIDEO "Rīgas namu pārvaldnieks" komentē leģionāru slimības izplatību. "Neesam samazinājuši ūdens temperatūru." (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Grigvovan/Shutterstock

Ūdensvados esošās legionellas baktērijas šogad izraisījušas 11 cilvēku nāves. Baktērijas vairojas stāvošā un remdenā ūdenī, un visvairāk nāves gadījumu ir Rīgas un Pierīgas daudzdzīvokļu namos, vēsta LTV Dienas ziņas.

Versijas, kas ļauj baktērijām vairoties ūdensvados, ir vairākas. Uzņēmums "Rīgas Ūdens" skaidro, ka mājām tiek piegādāts augstas kvalitātes ūdens, un par tā uzsildīšanu uzņēmums neatbild.

Uzņēmums pieļauj, ka iedzīvotāji taupa karsto ūdeni, kas ļauj baktērijām vairoties.

Lai gan Ministru kabineta noteikumi izņēmuma kārtā ļauj apsaimniekotājiem neuzsildīt ūdeni līdz +55 grādiem, robežai, kas iznīcina baktērijas, "Rīgas namu pārvaldnieks" uzsver, ka ūdeni silda tāpat kā iepriekš.

"Mēs nevienā no apsaimniekotajām ēkām neesam samazinājuši ūdens temperatūru ne par grādu," skaidro uzņēmums, piebilstot, ka iedzīvotāji gan taupa ūdeni, ļaujot tam atdzist caurulēs, un tādējādi baktērijas vairojas.

Uzņēmums ir novērojis, ka ūdens patēriņš šajā sezonā ir mazinājies, un, taupot ūdeni, iedzīvotāji to mazāk notecina.

Slimību profilakses un kontroles centrā arī pieļauj, ka leģionāru slimības izplatību veicina kārtīga ūdens nenotecināšana. Vairākos gadījumos baktērijas atklātas, veicot pārbaudes slimnieka dzīvoklī, bet ne daudzdzīvokļu nama stāvvados.

Tiesa, centrs arī uzsver, ka vairumā gadījumu pie vainas nav ne taupība, ne ūdens temperatūra, bet gan ūdens apgādes sistēmām un to nolietojumu.

Līdz šī gada decembrim fiksēti 58 saslimšanas un 11 nāves gadījumi.

Vissmagākā slimības gaita ir cilvēkiem vecumā no 60-69 gadiem un riska grupām, piemēram, smēķētājiem. 

Lai izvairītos no saslimšanas, eksperti rekomendē ūdeni notecināt, īpaši gadījumos, ja duša nav izmantota ilgāku laiku. Baktērijas bieži tiek atrastas dušas galvās.

Legioneloze jeb leģionāru slimība ir relatīvi reta infekcijas slimība, kura bieži norit kā pneimonija (plaušu karsonis). Slimībai raksturīgs straujš sākums, ķermeņa temperatūrai paaugstinoties līdz 39- 40,5 grādiem, novēro sausu klepu, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumus. Ja tiek novēroti šādi simptomi, iedzīvotāji tiek aicināti nekavējoties vērsties pie sava ģimenes ārsta.

Infekcijas avots ir baktēriju legionellu saturošs ūdens. Cilvēki inficējas, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem ūdens pilieniņiem, kad ar legionellām piesārņotais ūdens atsitas pret cietām virsmām. Jo sīkāki ir aerosolizētie ūdens pilieniņi, jo lielāks ir inficēšanās risks.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu