VIDEO ⟩ Krievijas valsts televīzijas Jaungada šovā parodē vienu no populārākajām ukraiņu dziesmām (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tiešsaistes žurnāla "The Daily Beast" autore, videotēkas "Russian Media Monitor" izveidotāja "YouTube" platformā un "Emmy" balvas žūrijas kolēģijas locekle Džūlija Deivisa (Julia Davis) "Twitter" publicējusi fragmentu no Krievijas valsts televīzijas Jaungada programmas, kurā uzaicinātie mūziķi parodējuši populāru ukraiņu dziesmu.

"Jaungada īpašajā raidījumā Krievijas valsts televīzija jutās gana pašpārliecināta, lai piesavinātos sev ukraiņu dziesmu "Chervona Ruta".

Dziedātāja, kas to izpildīja, bija ģērbusies kā sava veida madāma. Fona dejotāji, kas neveiksmīgi izlikās, ka dejo kā ukraiņi, bija groteski smieklīgi," raksta Deivisa.

"Chervona Ruta" (tulkojumā no ukraiņu valodas šis vārdu salikums apzīmē miršlapu rododendru), ir populāra ukraiņu dziesma, kuru 1968. gadā sarakstīja tobrīd 19 gadus vecais medicīnas students Volodimirs Ivasjuks.

Jāpiezīmē, ka dziesma nekad nav bijusi formāli aizsargāta ar autortiesībām, tādējādi plašās popularitātes dēļ tā nereti tiek uzskatīta par ukraiņu tautasdziesmu.

Ar iepriekš pieminēto miršlapu rododendru saistās sena ukraiņu leģenda, proti, reiz tā ziedu atradusi kāda jauna meitene. Tas viņu pārvērtis pilnībā sarkanu, un dāvājis spēju nest laimi ikkatra cilvēka mīlestībā. Jāatzīst, ka Krievijas televīzijas šovā redzamās dziedātājas ampluā ir krasā pretstatā ar šo poētisko teiku.

Diemžēl dziesmas autora Volodomira Ivasjuka dzīve aprāvās ļoti traģiski. 1979. gada maijā viņš tika atrasts pakāries mežā Ļvivas pievārtē. Līķi atklāja kāds karavīrs, kurš dienesta brīvdienā bija devies izmēģināt sava radiouztvērēja jaudu. Par oficiālo 30 gadus vecā vīrieša nāves cēloni tika minēta pašnāvība, taču precīzi notikušā apstākļi joprojām nav zināmi. Viņa slavenības statuss Padomju Savienībā un viņa ieguldījums Ukrainas kultūrā, neapšaubāmi, pievērsa varas iestāžu uzmanību. Viņa dziesmas, kuras galvenokārt apliecināja mīlestību pret vietējām ģeogrāfiskām iezīmēm un paražām, varēja uztvert arī kā nacionālistisku noskaņojumu rosinošas, taču Ivasjuks nekad sevi nepozicionēja kā politiski aktīvu.

Savukārt grupas "Okean Elzy" līderis Svjatoslavs Vakarčuks, kurš kopš kara sākuma aktīvi palīdz Ukrainas kaujinieku atbalsta grupām kā autovadītājs un citos nepieciešamajos darbos, šajā video redzams dziedam "Chervona Ruta" Krievijas armijas izpostītās Izjumas pilsētas iedzīvotājiem. "Twitter" lietotājs, kurš šo video pievienojis, savā komentārā piebildis: "Lūk, kā šo dziesmu dzied īsti cilvēki".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu