Francijas premjere ierosina līdz 2030. gadam palielināt pensionēšanās vecumu līdz 64 gadiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Francijas premjerministre Elizabete Borne otrdien ierosinājusi līdz 2030.gadam palielināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 gadiem.

Borne plāno īstenot arī citas pensiju sistēmas reformas, kuru rezultātā pilnas pensijas saņemšanai nāksies strādāt ilgāk. Premjerministre uzskata šo soli par būtisku, lai novērstu sistēmas sabrukumu deficīta dēļ.

"Ļaut šim deficītam augt būtu bezatbildīgi (..). Tas neizbēgami novestu pie masveida nodokļu palielināšanas, pensiju samazināšanas un apdraudētu mūsu pensiju sistēmu," bnorādīja premjere.

Premjere apgalvo, ka Ierosinātās izmaiņas, kuras parlaments izskatīs februāra sākumā, līdz 2030.gadam līdzsvarošot pensiju sistēmu.

Taču Borne atzina, ka sabiedrībā valda liela pretestība šīm izmaiņām, kas, visticamāk, izprovocēs cīņu ar arodbiedrībām.

"Es ļoti labi apzinos, ka izmaiņu veikšana mūsu pensionēšanās sistēmā izsauc francūžos satraukumu un bailes," preses konferencē sacīja premjerministre.

Francijas prezidents Emanuels Makrons uzskata, ka pensionēšanās vecums jāpalielina no 62 gadiem līdz 64 vai 65. Pašreiz Francijā ir viens no zemākajiem pensionēšanās vecumiem Eiropas Savienībā (ES).

Francijā visi strādājošie saņem valsts pensiju. Bez reformām valdībai nākotnē nāktos samazināt pensijas lielumu, norādījis Makrons.

Makrons arī solījis ieviest universālu pensiju sistēmu, kas nomainītu pašreizējos 42 "īpašos režīmus", ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu