Pieļauj, ka līdz pavasarim kritīs sērijveida dzīvokļu cenas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad līdz pavasarim varētu būt gaidāms sērijveida dzīvokļu cenu kritums līdz 5%, piektdien nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" diskusijā par aktualitātēm nekustamo īpašumu nozarē sacīja kompānijas valdes loceklis, vērtēšanas nodaļas vadītājs Māris Laukalējs.

Savukārt pēc tam, visticamāk, cenām vajadzētu atsākt kāpumu, jo aptuveni līdz aprīlim varētu saprast, kā turpmāk attīstīsies ekonomika, prognozēja Laukalējs.

Pērn sērijveida dzīvokļu cenas samazinājās par 1,6%, lai gan vēl gada sākumā "Arco Real Estate" prognozēja stabilu cenu kāpumu par 6-10%.

Laukalējs skaidroja, ka no janvāra līdz martam cenas auga par 1,8-2% mēnesī, maijā kāpums sabremzējās līdz 0,8%, bet jūnijā jau bija 0%. Tomēr pirmajā pusgadā cenas bija augušas par 5,5%.

Savukārt turpmākajos gada mēnešos sekoja cenu kritums un visbūtiskāk cenas samazinājās septembrī un oktobrī. Laukalējs sacīja, ka, visticamāk, tas noticis, gaidot apkures sezonu, kad īpašnieki par zemākām cenām centās atbrīvoties no lielajiem dzīvokļiem vai arī tiem dzīvokļiem, kas tika turēti īrei.

Par to liecina arī tas, ka no augusta līdz oktobrim tirgū bija ļoti liels dzīvokļu piedāvājums, piebilda Laukalējs.

Pagājušā gada beigās sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 916 eiro par kvadrātmetru, bet 2022.gada aprīlī tā bija sasniegusi 967 eiro par kvadrātmetru. Cenu kritums lielāks bijis četristabu dzīvokļiem, bet mazāks - vienistabas dzīvokļiem.

Laukalējs stāstīja, ka cenu starpība starp lētākajiem un dārgākajiem mikrorajoniem pērn bijusi līdz 20-30%, cenas vairāk samazinājušās dārgajos mikrorajonos, bet mazāk - lētākajos.

Tāpat Laukalējs prognozēja, ka "Euribor" likmju kāpums būtiski dzīvokļu cenas nesamazinās, bet varētu samazināties darījumu skaits.

Savukārt jauno projektu dzīvokļu tirgū pērn darījumu skaits samazinājies par 9%. Laukalējs informēja, ka jauno projektu dzīvokļu vidējā cena pērn bijusi 1845 eiro par kvadrātmetru, taču tā neatspoguļo reālo cenu, kas bijusi 2300-2600 eiro par kvadrātmetru.

Laukalējs to skaidroja ar darījumu reģistrāciju zemesgrāmatā, kas notiek pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā, savukārt pirkuma līgumi tiek noslēgti jau būvniecības stadijā aptuveni gadu vai pusotru pirms ēkas pabeigšanas. Līdz ar to vidējā cena atspoguļo situāciju tirgū pirms gada vai pat diviem.

Tāpat Laukalējs prognozēja, ka viena kvadrātmetra cena 2600-2800 eiro par kvadrātmetru pircējiem vēl varētu būt pieņemama, taču augstāka cena jau sadursies ar sabiedrības maksātspējas līmeni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu