Izvairoties no Putina režīma veiktās mobilizācijas, vīrietis pārceļas dzīvot mežā Krievijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Gabriela Le/Shutterstock

Kad Krievijas vadonis Vladimirs Putins pērnā gada septembrī paziņoja par daļēju Krievijas vīriešu mobilizāciju, Ādamam Kaļiņinam (vārds mainīts) tapa skaidrs - labākais, ko viņš var darīt, ir pārcelties uz dzīvi mežā, vēsta britu raidorganziācija BBC. 

IT speciālists jau no paša sākuma bija pret karu. Viņš bija saņēmis naudas sodu un divas nedēļas pavadījis aiz restēm, jo pie savas daudzdzīvokļu mājas sienas bija uzlīmējis plakātu ar uzrakstu "Nē karam".

Kad Krievija paziņoja, ka mobilizēs 300 000 vīriešu, lai karotu Ukrainā, 30 gadu vecais Kaļiņins nevēlējās riskēt, ka varētu tikt nosūtīts uz fronti, lai nogalinātu ukraiņus. Taču viņš nevēlējās pamest Krieviju, kā to darīja simtiem tūkstoši citi krievu vīrieši. Viņu Krievijā paturēja draugi, finansiālie ierobežojumi un bailes pamest zināmo. 

"Aizbraukšana būtu bijis smags solis ārpus manas komforta zonas," sarunā ar BBC sacīja Kaļiņins.

"Arī šeit nav īsti ērti, bet tomēr psiholoģiski būtu ļoti grūti aizbraukt."

Un tā viņš lēma atvadīties no sievas un doties uz mežu, kur teltī nodzīvojis jau gandrīz četrus mēnešus.

Viņš izmanto antenu, kas piesieta pie koka, lai piekļūtu internetam, un saules paneļus elektroenerģijas iegūšanai. Vīrietis mežā ir izturējis pat tik zemu temperatūtu kā -11 grādi un iztiek no pārtikas krājumiem, ko viņam regulāri piegādā viņa sieva.

"Ja viņi fiziski nespēj mani paņemt aiz rokām un aizvest uz kara komisariātu, tā ir 99% aizsardzība pret mobilizāciju vai citu uzmākšanos," pauda Kaļiņins.

Kaļiņins joprojām strādā astoņas stundas dienā vienā un tajā pašā darba vietā, tiesa gan, tumšajā gada periodā viņam nepietiek tik daudz saules enerģijas, lai varētu strādāt pilnu darba dienu, tāpēc viņš turpina darbu arī nedēļas nogalēs.

Bez savas sievas palīdzības Kaļiņinam mežā izdzīvot būti krietni grūtāk. Viņa ik pēc trim nedēļām atved preces uz norunātu tikšanās vietu, kur viņi īsu brīdi var satikties klātienē. No turienes Kaļiņins krājumus aizved uz drošu vietu, ko apmeklē ik pēc dažām dienām, lai papildinātu savus krājumus. Ēdienu viņš gatavo, izmantojot improvizētu malkas krāsni.

"Man ir auzas, griķi, tēja, kafija, cukurs. Svaigu augļu un dārzeņu, protams, nepietiek, bet tas nav tik slikti," viņš saka.

Kaļiņins pats gan vēl nav saņēmis mobilizācijas pavēsti, taču situācija nepārtraukti mainās un viņš baidās, ka nākotnē to varētu tomēr saņemt. Oficiāli IT darbinieki, kuru vidū ir arī Kaļiņins, ir netiek pakļauti mobilizācijai, taču ir bijis daudz ziņu, ka Krievijā šādi izņēmumi tiek ignorēti. 

Putins par mobilizāciju paziņoja 2022. gada 21. septembrī. Krievijā daudzi protestēja un izlēma pamest valsti. 

"Mums ir totalitāra valsts, kas ir kļuvusi ļoti spēcīga," saka Kaļiņins. "Pēdējo sešu mēnešu laikā likumi ir ieviesti neticamā tempā. Ja cilvēks tagad runās pret karu, valsts viņus sāks vajāt."

Kaļiņina dzīve mežā ir nesusi viņam zināmu popularitāti tiešsaistē. Gandrīz katru dienu viņš saziņas vietnē "Telegram" publicē video un fotoattēlus par savu netipisko ikdienas dzīvi, kam seko līdzi aptuveni 17 000 cilvēku.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu